Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • Hozzászólok: @ekat: :-) mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag neme... (2018.04.11. 12:04) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többi... (2018.04.11. 11:38) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utc... (2018.04.11. 11:28) Polgárok vs. plebejusok
  • Hozzászólok: @ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul. en azt gondolom,j... (2018.04.10. 10:49) Polgárok vs. plebejusok
  • BéLóg: @Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk. (2018.04.09. 14:19) Polgárok vs. plebejusok
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2006 (1) 2010 (5) 2014 (10) 2018 (4) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (3) bankszövetség (1) bauer tamás (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (5) cigányság (1) cinizmus (5) demokrácia (6) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (5) együtt (2) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (2) elvtelenség (1) erkölcstelenség (4) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (18) fodor gábor (3) gazdaság (1) gulyás gergely (1) gyurcsány ferenc (5) hadházy ákos (1) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (6) juhász péter (1) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (2) kelet (1) kétfarkú (2) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (7) magyarország (14) magyar bálint (1) március 15. (1) márki-zay péter (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (2) mesterházy attila (2) momentum (3) mszp (9) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (3) nolimpia (1) önkény (1) orbán viktor (14) országgyűlés (1) párbeszéd (2) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (2) polgári liberalizmus (1) polgárság (6) populizmus (4) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) szél bernadett (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (6) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1) vona gábor (1)

Linkblog

Kilépnek a szocialistákkal együttműködni vágyók az LMP-ből, mert képtelenek elfogadni pártjuk demokratikus döntését. Kapott az LMP egy utolsó esélyt a fennmaradásra.  

Az "együttműködők" sorsa könnyen megjósolható: feloldódás a szocialista sártengerben, a Baja Ferenctől Kiss Péteren át Lendvai Ildikóig terjedő alaktalan mutyiamőbában, a pillanatnyilag a jóindulattal is maximum középszerűnek, reálisan opportunista intrikusnak nevezhető egyszer használatos kicsi ólomkatonára hasonlító elnök által vezetett MSZP-ben. Jávor és Karácsony se nem okosabb, se nem gerincesebb Fodor Gábornál, Magyar Bálintnál, vagy Pető Ivánnál, hogy Mécset meg Kunczét már ne is említsük, pedig náluk azért nem tűnik nehéznek okosabbnak és gerincesebbnek lenni. Ugyanazok az érvek, ugyanazok a mellékízek, és ugyanaz a jövő. Ezek a srácok kiiratkoztak a komolyan vehető és mégoly kevéssé, de mégis hiteles politikusok szűk táborából. Aki szocialisták közé keveredik, ne csodálkozzon, ha megeszi Szekeres Imre vagy Szanyi kapitány.       

Maradt tehát Schiffer, akit lehet és kell is kritizálni, de hogy ma az ő álláspontja áll közelebb a pártja nevében is megfogalmazott küldetéséhez, az kétségtelen. Azok a lelkes, naiv, dilettáns és tapasztalatlan amatőrök, akik néhány éve létrehozták az LMP-t, - és azok a százezrek, akik 2009-ben és 2010-ben rájuk szavaztak -, pont azt az akkor már 6-7 éve szétterülő szocialista nihilt utasították el a leginkább, aminek a jelenlegi kétharmad az egyenes következménye. Akik ezt 3-4 évvel később képesek teljesen elfelejteni, és egy orbáni típusú "cél szentesíti az eszközt, a Gonosz ellen mindent lehet" érveléssel éppen egy Mesterházy-Bajnai-brigádban látni a hazánkat az évszázados gödörből kivezetni hivatott kiutat, nos, ők valószínűleg eleve tévedésből léptek be az LMP-be, hiszen az SZDSZ akkor még élt, ha már nem is virult.

Felelős (ki)lépésükkel viszont azt az utolsó esélyt adják meg az LMP-nek, amellyel okosan élve még az is lehet, hogy túlél a megtisztult párt. Ez az esély persze továbbra sem túl nagy, de az alternatívához - a nullához - képest mindenképp nagyobb. A letisztult identitáson és küldetésen kívül a sikerhez kellene még az LMP-be világos jövőkép, stratégia, és az ezeket megfogalmazó és végrehajtó sok okos, tapasztalt, professzionális ember, csupa olyan, akik ebből a pártból mindig is a legjobban hiányoztak. Nagyon nagy szerencse kellene tehát ahhoz, hogy az LMP ebből az utolsó esélyből kihozzon valamit. Viszont akik munka, tudás és szerencse híján ezzel az LMP-vel fognak elbukni, azok legalább emelt fővel bukhatnak; akár még egyfajta előképszerepre is számíthatnak majd a következő évtizedek eljövendő friss kezdeményezései számára.

A kétségtelenül jobb sorsra érdemes Jávort, Karácsonyt és társaikat pedig majd az elrettentő példák között fogják sorolni, ott a Simicska-Puch-szövetkezet egyszerű teherhordói között.

Címkék: mszp szdsz szekeres imre fodor gábor orbán viktor kiss péter lendvai ildikó simicska lajos bajnai gordon kuncze gábor 2014 magyar bálint pető iván karácsony gergely szanyi tibor lmp baja ferenc mesterházy attila puch lászló schiffer andrás jávor benedek

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr245047654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2013.01.28. 08:42:34

Az a furcsa, hogy mindenki úgy viselkedik, mint 2012 novemberében, pedig a helyzet azóta megváltozott. Akkor még volt esély arra, hogy egy olyan ellenzéki összefogás jöjjön létre, amelyiket nem a szocik vezetnek. Most már ennek a valószínűsége a 0-hoz konvergál. Egy ilyen szövetséghez való csatlakozás politikai öngyilkosság.

Ami az Lmp tovább sorsát illeti: Szerintem a párt olyan ideológiát követ, aminek nincsen komoly bázisa Magyarországon (vagy nem olyan keretek között ahogy ők csinálják). Ráadásul a lehetmás nagyon messze van professzionális politizálástól, ez persze a mai viszony között dicséretnek számít, de ha a párt üzenetei és gondolatai nem jutnak el a választókhoz úgy nem lehet bekerülni a parlamentbe.

Egyetlen esélyük az, ha egy teljes fordulatot tesznek és centrum közepébe húzva próbálják megszólítani a bizonytalanokat. Kérdés, hogy Schiffer valóban karja-e ezt, és hogy mennyire lenne hiteles egy ilyen fordulat

2013.01.28. 11:28:37

Az eszednek a tokját, barátom. Pont a kilépéssel lesz esély a zöldpolitika hatékony képviseletére. A Schiffer által elképzelt középjobboldali, liberális, baloldali társadalom- és gazdaságpolitikát támogató zöld szavazó nem létezik. Akik most gazsulálnak, soha nem szavaznának rájuk túlnyomó többségben, eddig csak cikizték őket, most meg hirtelen keblükre ölelik.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.01.28. 11:33:07

@Heron44444: Nem meglepő módon egyetértek. Apróságokat látok máshogy.

"Az a furcsa, hogy mindenki úgy viselkedik, mint 2012 novemberében, pedig a helyzet azóta megváltozott. Akkor még volt esély arra, hogy egy olyan ellenzéki összefogás jöjjön létre, amelyiket nem a szocik vezetnek. Most már ennek a valószínűsége a 0-hoz konvergál."

Azzal egyetértek, hogy novemberben több esély volt egy sikeres Bajnai-vezetésre, azzal viszont nem, hogy ez sokkal kívánatosabb lett volna a csatlakozásra. Szerintem akkor is helyesen tette az LMP, hogy távolságot tartott tőlük. Bajnai nyilván fényévekre van a bevett szocialista mutyimocsártól és annak lakóitól, de attól is, hogy a magamfajta polgári liberális számára a reményt jelenthesse az orbáni rémuralom után.

"Ami az Lmp tovább sorsát illeti: Szerintem a párt olyan ideológiát követ, aminek nincsen komoly bázisa Magyarországon (vagy nem olyan keretek között ahogy ők csinálják)."

Szerintem az eddig körvonalazódott zavaros ideológiájuk a leginkább a klasszikus kommunizmushoz áll közel, arra pedig sajnos hatalmas igény van a magyar ugaron. A sikertelenségük szerintem nem ezen múlik, hanem a szervezett működés teljes hiányán, és a tagság teljes inkompetenciáján.

"Ráadásul a lehetmás nagyon messze van professzionális politizálástól, ez persze a mai viszony között dicséretnek számít"

Ebben egyetértünk, azt leszámítva, hogy a szememben biztosan nem számít dicséretnek a professzionalizmus hiánya. A dilettáns, buta, kétbalkezes képzetlenség és tapasztalatlanság engem kifejezetten taszít, legyen szó bárkiről, bármilyen beosztásban. Tapasztalatom szerint csak a jól végzett munkának van eredménye és értelme, ez pont ugyanúgy igaz egy hétköznapi munkahelyre, mint egy pártra.

"Egyetlen esélyük az, ha egy teljes fordulatot tesznek és centrum közepébe húzva próbálják megszólítani a bizonytalanokat. Kérdés, hogy Schiffer valóban karja-e ezt, és hogy mennyire lenne hiteles egy ilyen fordulat"

Igen, ezzel egyetértek, csak hát ez kommunistaként elég érdekes lesz, de nem lehetetlen. Épp az úgynevezett jobboldali magyar pártok példája mutatja, hogy a magyar választóközönségnek a 80-90 százaléka kommunista-érzelmű, csak nem tudja, hogy azt úgy hívják.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.01.28. 11:49:58

@iii: "Pont a kilépéssel lesz esély a zöldpolitika hatékony képviseletére."

Végigtekintve az MSZP és csatolt részei elmúlt közel negyedszázados tevékenységén nem látom, hogy bárhol, bármikor, bármilyen ügyben értékalapon, hosszútávú célok és elvek mentén hoztak volna döntéseket. Minden tiszteletem a kilépőké (amennyire meg tudom ítélni, tisztességes embereknek látszanak), de szerintem ez nekik sem fog sikerülni Ildikó néni, Feri bácsi és társaik ölelésében.

"A Schiffer által elképzelt középjobboldali, liberális, baloldali társadalom- és gazdaságpolitikát támogató zöld szavazó nem létezik."

Tekintve, hogy a magyar társadalom kb. 80-90 százaléka véleményem szerint masszívan baloldali, azon belül is inkább kommunista, mint szociáldemokrata érzelmű, így ez számomra nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak.

"Akik most gazsulálnak, soha nem szavaznának rájuk túlnyomó többségben, eddig csak cikizték őket, most meg hirtelen keblükre ölelik."

Ezt máshogy látom. Szerintem sok tízezer ember érzi ma úgy, hogy akár újra szavazna az LMP-re, pedig szombaton még biztos volt benne, hogy rájuk soha többé, látva a 2010-2012-es teljesítményüket. Tény, hogy ahhoz, hogy ezek a szavazatok realizálódjanak még rengeteget kell tennie az LMP-nek, szinte ki kellene fordulnia önmagából, ami tényleg nagy feladatnak tűnik, ezért is látom továbbra is nagyobbnak az eltűnésük valószínűségét. A kiválás nélkül, illetve a kiválók többségbe kerülésével viszont szerintem egyenesen 100 százalék lett volna ez a valószínűség.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2013.01.28. 13:47:45

@Inoffensus: "Az a furcsa, hogy mindenki úgy viselkedik, mint 2012 novemberében, pedig a helyzet azóta megváltozott."

Én elsődlegesen arra céloztam, hogy egy olyan szövetséghez szerintem több értelme lett volna csatlakozni, ahol nem minden szereplő a szocik szatellit szervezete. Egy ilyen összefogásban az Lmp (vagy bármelyik csoportosulás) könnyebben megőrizhette volna önállóságát, identitását. Az már egy külön kérdés, hogy egyébként akár a párt saját jövőjét, akár az ország egészét nézve, ez milyen döntés lett volna.

"zavaros ideológiájuk a leginkább a klasszikus kommunizmushoz áll közel, arra pedig sajnos hatalmas igény van a magyar ugaron."
Nem állítom, hogy ismerem a kommunizmus mind az 50 árnyalatát, ezért nehezen tudom belőni a lehetmás pozícióját.
vegyünk néhány példát arra miért gondolom, hogy a párt ideológiájának nincs komoly tábora
-bázis demokrácia:ez a passzív magyar társadalomtól teljesen idegen
-zöldpolitika: szerintem ez sem túl erős Mo-n, de ebben legalább van potenciál. Itt inkább az a probléma, hogy könnyedebb pozitív ügyeket (pl:ültessünk sok fát,...) a nagypártok is felkarolták. Ezért a zöldek csak a radikálisabb témákban kapnak szót (pl: dugódíj)
-gazdaságpolitikai kérdésekben valóban néha szélsőségesen balos a párt. Szerintem ezt azért nem tudják meglovagolni, mert kommunizmus inkább az idősebb korúaknál népszerű és ők elkötelezett szoci szavazók. A fiatal radbaloldal pedig nagyon fragmentált (milla, 4k!, zöldbaloldal, ...).

" nem ezen múlik, hanem a szervezett működés teljes hiányán, és a tagság teljes inkompetenciáján."
na pont ezt értettem a profizmus hiányán

" a szememben biztosan nem számít dicséretnek a professzionalizmus hiánya."

Az enyémben sem.
Engem inkább az zavar, hogy megjelent a profizmus egy olyan értelmezése, ahol a szakember egyetlen célja az eredményesség rövidtávú 1 dimenziós maximalizálása, így minden erkölcsi és egyéb szempontot kilúgozva a kifejezésből. pl: profi politikus az, aki megnyeri a választásokat (mindegy hogy hazugságokkal, mindegy hogy alatta fejlődött-e az ország)
Nem szeretek fölöslegesen moralizálni, de ez a megközelítés kifejezetten zavar.

Másik szempontból nézve. A politikában egy pártnál a prof. azt jelenti, hogy a szervezetileg jól fel van építve, a kommunikációja tökélyre van fejlesztve, ...
Most ősszel valamennyire figyelemmel követtem az amerikai elnökválasztási kampányt. Ott aztán tényleg pro szinten művelik politikát, de engem ez mégis zavart. Gyakran olyan szinten megkomponálják az egész kommunikációt, hogy elveszíti minden természetességét, és végül teljesen hiteltelenné válik.
Egy elesett, szakadt garbós, dadogó politikus azért hitelesebb néha, mert őszintébbnek tűnik. (mondjuk örökre beleégett a dobhártyámba az lmp okt.23-as meg emlékezése, ahol egy lány fahangon fölolvasott egy beszédet, miszerint a pesti srácok ma elempések lennének :))

"Igen, ezzel egyetértek, csak hát ez kommunistaként elég érdekes lesz, de nem lehetetlen. Épp az úgynevezett jobboldali magyar pártok példája mutatja, hogy a magyar választóközönségnek a 80-90 százaléka kommunista-érzelmű, csak nem tudja, hogy azt úgy hívják."

Én ezt egy kicsit túlzónak érzem, de van benne igazság.
süti beállítások módosítása