Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • Hozzászólok: @ekat: :-) mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag neme... (2018.04.11. 12:04) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többi... (2018.04.11. 11:38) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utc... (2018.04.11. 11:28) Polgárok vs. plebejusok
  • Hozzászólok: @ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul. en azt gondolom,j... (2018.04.10. 10:49) Polgárok vs. plebejusok
  • BéLóg: @Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk. (2018.04.09. 14:19) Polgárok vs. plebejusok
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2006 (1) 2010 (5) 2014 (10) 2018 (4) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (3) bankszövetség (1) bauer tamás (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (5) cigányság (1) cinizmus (5) demokrácia (6) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (5) együtt (2) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (2) elvtelenség (1) erkölcstelenség (4) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (18) fodor gábor (3) gazdaság (1) gulyás gergely (1) gyurcsány ferenc (5) hadházy ákos (1) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (6) juhász péter (1) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (2) kelet (1) kétfarkú (2) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (7) magyarország (14) magyar bálint (1) március 15. (1) márki-zay péter (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (2) mesterházy attila (2) momentum (3) mszp (9) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (3) nolimpia (1) önkény (1) orbán viktor (14) országgyűlés (1) párbeszéd (2) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (2) polgári liberalizmus (1) polgárság (6) populizmus (4) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) szél bernadett (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (6) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1) vona gábor (1)

Linkblog

Hónapokon belül másodszor vallotta meg kommunista hitét Illés Zoltán fideszes államtitkár. Állami monopóliummá tenné az időjárás-jelentést, mert mint legutóbb is, a szemétszállítás kapcsán, a profittal van baja.

A profit a számára - mint minden rendes kommunista számára - szitokszó, gyűlöletes jelenség, a leginkább pedig azért félelmetes, mert Illés Zoltán nem érti, hogy mi az. Nem ismeri a profit természetét, nem érti az egészet, így aztán retteg tőle. Ő a profitot valahogy úgy képzeli, hogy valaki jó olcsón megvesz valamit, majd anélkül, hogy bármi hasznosat csinált volna, jó drágán eladja, lehetőleg konkrétan be is csapva a szállítóját és a vevőjét egyaránt. Ő nem érti, hogy a profit nem csak úgy terem, nem csak úgy ott van magától, amit csak el kell venni, hanem éppen attól jön létre, hogy valaki valami értékteremtő munkát végez. Nem arról van szó, hogy a gonosz magáncégek a profitjukkal megkárosítják a vevőjüket, meg a konkurens állami szolgáltatót, hanem arról, hogy ha ezek a magáncégek nincsenek, és nem végzik el az értékteremtő munkát, akkor profit sincs, amit az állam elvehetne. Marhára nem mellesleg persze jó minőségű szolgáltatás, és elégedett vevő sincs, csak a buta, tehetetlen, kontraszelektált állami mamut, aki nem érti, hogy hova lett a profit.

Ilyenkor jön rá az egyszeri kommunista, akarom mondani fideszes államtitkár, hogy nagyobb a baj, mint gondolta, és a következő szektor államosításáról kezd el fantáziálni. Nagy elődei a negyvenes évek végén kicsit gyorsabban haladtak, Illés Zoltán szerencsénkre csak álmodozhat egy jó kis baráti azeri-kínai megszálló hadseregről, amely támogatná őt a profit keresésében és a nemzet boldogításában.

Címkék: fidesz kommunizmus államosítás profit illés zoltán

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr434872503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.10.28. 13:39:06

Szerintem itt szó sincs ideológiáról, az egészet csak a pénz motiválja. Mivel a Fidesz teljesen magához ragadta az állami pozíciókat, így a monopóliumok bevezetése a saját hatalmuk kiterjesztését szolgálják. Ahhoz még a mostani erejük is kevés, hogy fontosabb ágazatokból kiszorítsák a nem "fideszbarát" tulajdont, azért ezzel inkább a kisebb szektorokban próbálkoznak (étkezési utalványok, meteorológia) , valamint azokon a területeken, ahol morális támaszt találnak a politikájukhoz (dohányipar).

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.28. 17:37:43

@Heron44444: Egyetértek és nem látok ellentmondást a posztban megfogalmazottakkal. Szerintem is a hatalmuk kiterjesztése miatt államositanak mindent, amit érnek, ugyanúgy, ahogy hatvan évvel ezelőtt, hiszen szellemi elődeikhez hasonlóan a fideszesek is meg vannak győződve róla, hogy csak ők és csak így tehetik boldoggá a népet. Mondjuk az igaz, hogy ebben hallgatólagosan benne van az az optimista feltételezésem, mely szerint a haza boldogítása a Fidesz végső célja, és tudom, hogy ezt egyre kevesebben hiszik.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.10.28. 19:55:46

@Inoffensus: Valószínűleg a Fideszen belül is több csoport van, ezek eléggé különböznek mind motiváció, mind jövőkép tekintetében. Szerintem a hataloméhség az, ami leginkább megmagyarázza a Fidesz döntéseit, lehet (sőt valószínű) hogy nem az egyetlen tényező, ami befolyásolja a kormánypárt gondolkodását, de ez igazából már mindegy is. Most már teljesen egyértelműen látszik, hogy Ov és csapata alkalmatlan arra, hogy az országot vezesse. Mint minden politika iránt érdeklődő embert érdekel, hogy mi zajlik a háttérben, de ez az információ a véleményemen már nem sokat változtatna.
Én 2010 nyaráig bíztam benne, hogy a Fidesz realistább , higgadtabb énje kerekedik fölül, nem így történt. Orbán okt 23.-án világosan kijelölte az utat amerre a választásokig menni akar, én pedig ezzel nem értek egyet.
Te mit gondolsz Bajnairól?

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.28. 20:43:21

@Heron44444: Szóról szóra egyetértek mindazzal amit írsz. A legfontosabb megállapításodat meg is ismétlem: a Fidesz tökéletesen alkalmatlan nemhogy az ország, de egy komolyabb, mondjuk pàr száz főt alkalmazó cég vezetésére is. Lehet, hogy teljes naivitás, de valahogy én ezzel együtt is szeretném azt hinni, hogy legalább az alap indíttatásuk tisztességes, és a haza felemeléséről szól. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem ezt teszik, de szerintem nem azért, mert gonoszok, hanem azért, mert alkalmatlanok. Olyan feladatról fantáziáltak huszonévesen, majd a vak szerencse folytán (rendszerváltás) kerültek a megvalósításának a közelébe is, amit egyszerűen nem tudnak megoldani.
Nagyon sokan kerülnek folyamatosan ilyen helyzetbe Magyarországon: valahogy kódolva van belénk, hogy addig törekedjünk előre, amíg el nem jutunk abba a pozícióba, amire már alkalmatlanok vagyunk. A magyar ember nem elégszik meg a jól végzett, tisztességes munkával, mindig mást és többet akar, ész nélkül elvállal bármit, amiről ha végiggondolná, rögtön látnia kellene, hogy ehhez ő már kevés, és ennek persze mindig kudarc a vége. Sajnos ebből a szempontból sem véletlen, hogy ilyen kormányunk van, egyszerűen csak olyanok, mint a nép (többsége) maga.
Bajnaival kapcsolatban ambivalensek az érzésem, egyfelől belátom, hogy van abban igazság, hogy össze kell fognia az ellenzéknek, és az összefogás vezetésére Bajnain kívül ma nem sok mindenki alkalmas. Másfelől viszont nem tudom kiverni a fejemből azokat a képsorokat, amikor Bajnai Havas Szófia vezényletére énekli az Internacionálét, vagy hogy például Kiss Péterrel ült egy kormányban, még abban a kormányban is, amelynek ő maga volt a feje.
Elismerem a kormányzását, szimpatikus a személyisége, a motivációja, a megismerhető politikai törekvéseinek egy része, és lehet, hogy ha nincs más megoldás, akkor az a legokosabb, ha öt támogatja és rá szavaz az ember. Ma még nem vagyok meggyőződve erről, és Orbán ide, vagy oda, azt hiszem, hogy most vasárnap érvénytelenül szavaznék, semmint a Bajnai mögött lopakodó MSZP-re.
Te mit gondolsz róla?

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.10.29. 19:19:47

@Inoffensus: Messziről indítok.
Milyen skillek kellennek ahhoz, hogy vki jó vezetője legyen egy országnak?
Szerintem 4 képességre van szükség ehhez nagyjából ebben a sorrendben:
1 Politikai érzék (karizmatikusság, meggyőzőkészség, a kultúra és a nyelv nagyfokú ismerete)
2 Szervezőkészség
3 Stratégiai gondolkodás
4 Erkölcsi tartás

Csak az összehasonlítás kedvéért OV-t is megvizsgálom ezen szempontok szerin. Kezdjük is akkor vele.

1 Azt még az ellenfelei sem vitatják, hogy Orbán a rendszerváltás óta eltelt időszak legtehetségesebb politikusa. (Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde szerintem a magyar történelem egyik legnagyobb hatású szónoklata volt.) Ha GFG lennék álnicken vagy mandineres akkor most itt meg állnék, de sajnos vagy szerencsére egyik sem vagyok így folytatom.

2 Na itt kezdődnek a problémák. Ov tipikus autokrata vezető, ami kétségtelenül hasznos, ha bizonyos helyzetekben vagy kisebb szervezeteknél, de nem működik nagy szerteágazó struktúráknál. Ezért van az, hogy minél nagyobb hatalom összpontosul OV kezében, annál inkább romlik a hatékonysága.

3 Stratégia gondolkodás Orbán talán legnagyobb gyengéje, valami egészen elképesztő, hogy ebben egy 16 éves kezdő Starcraftos szintjét nem üti meg.

4 A hatalomvágy bizony ezt a képességét is alámosta OV-nak. Ebben a ciklusban sikerült ezt a képességét nullára redukálnia a Schmitt Pál, baltás gyilkos, Közgép kombóval.

Tehát összefoglalva hiába tehetséges politikus Orbán Viktor a több képességbeli hiányosságai alkalmatlanná teszik ős a miniszterelnöki posztra.

BG: 1. Gordon már az első pontnál súlyos nehézségekkel küzd. Azt tudjuk róla, hogy rossz szónok a többiről (és hogy van egy profi csapata jó beszéd íróval, de ez inkább 2-hez tartozik) csak sejtéseink vannak. Az is biztos, hogy a visszatérését eléggé profi módon oldotta meg, de ez sem ellensúlyozza a képességbeli hiányosságait.

2. Valószínűleg ez az pont, amiben jó. Cégvezetőként feltehetően szerzett tapasztalatokat, és eddig a csapatát is jól irányította. Itt az lesz majd a kérdés, hogy az alá beosztott mszp káderek mennyire tudja majd kontrollálni.

3. Stratégia gondolkodásáról sokat nem tudunk. Bajnai eddig annyira jól adta politika közepébe pottyant civilt, hogy nem világos, hogy az események irányítják őt vagy fordítva.

4. Bár civilként jelenítik meg politikában, már rég nem az, és ráadásul az üzletiéletben is voltak gyanús ügyei. Nekem ebből az jött le, hogy BG egy erősen megalkuvó ember, aki a gyáva nyól játékban rendszeresen félrerántja kormányt. Ettől függetlenül a okt.23. beszédében elhangoztak kompromisszum kereső, önkritikus vagy mind2 szélsőségtől elhatárolódó gondolatok. Ezek fontos alappillére lehetnek Bajnai politikájának.

Én még nem döntöttem el, hogy megyek-e szavazni 2014-ben vagy sem. Sok múlik azon, hogy ki hogyan mozog majd a hátralevő hónapokban. Bajnairól már a kampánysorán pontosabb képet kaphatunk, abból hogy mikként képviseli a saját álláspontját az emeszpével szemben, vagy hogy milyen program dob majd össze a csapatával. Az önkritika vagy centrista politika akkor érnek valamit, ha részletesen ki lesznek bontva és a szavakat tettek követik.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.10.30. 20:54:30

Minden ezzel foglalkozóposzthoz leírom, ide is,csak a körítést alkalmazom a poszthoz:
Lópikulát kommunista, még az sem.
A közpénzből előállított információ ugyanis közvagyon (kommun). Ezt mindenkinek joga van ingyenesen felhasználni, akár arra is, hogy hasznossá tegye, akár saját maga számára is.
DIRECTIVE 2003/98/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
of 17 November 2003
on the re-use of public sector information

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.31. 16:51:28

@vikibaby: "Az MSZP egyedül is képes lesz/lenne nyerni az idő nekik és nem Bajnainak dolgozik. A színpadi előadása tökéletes, de ahogy a minap az egyik cikkben olvastam, amiben nincs benne az MSZP az nincs a többi csak felesleges mellébeszélés."

Én ezt másképp látom. A jelenlegi helyzetben nem tudom elképzelni, hogy az MSZP egyedül megnyeri a következő választást. Persze az elmúlt két és fél év megszépítette a megelőző nyolcat, de azért ne felejtsük el, hogy milyen világvége nihil hangulat uralkodott akkor (is) az országban, mennyire nem mentünk se előre, se hátra, csak toporogtunk egy helyben. Tény, hogy azóta még rosszabb lett minden, de azt az időt (az MSZP kormányzását) akkor sem sírom vissza, és szerintem ezt rajtam kívül még vagy 1-2 millió választópolgár is így látja.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.31. 16:54:14

@vikibaby: "Az Internacionálé és Kiss Péter meg a többi csak neked meglepő, és semmi meglepőt nem találok benne, az lenne furcsa ha nem így lenne."

Nem azt mondtam, hogy meglepő, hanem, hogy engem nagyon zavar. Havas Szófia, Internacionálé, Kiss Péter és társaik számomra egy fikarcnyival nem vállalhatóbbak, mint Orbán és csapata.

Te mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy semmi meglepőt nem találsz benne?

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.31. 16:59:23

@Heron44444: Tökéletesen egyetértek megint minden szavaddal. Azzal is, hogy ma még én sem tudom eldönteni, hogy 2014-ben kire szavaznék, vagy szavaznék-e egyáltalán, annyit tudok, hogy most vasárnap valószínűleg érvénytelenül szavaznék. A következő másfél év nagyon hosszú és eseménydús lesz, szerintem kapkodjuk majd a fejünket éppen eleget, mire kialakul bennünk a végső döntés 2014 tavaszán.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.10.31. 17:04:00

@Kuviklacz: "Lópikulát kommunista, még az sem.
A közpénzből előállított információ ugyanis közvagyon (kommun). Ezt mindenkinek joga van ingyenesen felhasználni, akár arra is, hogy hasznossá tegye, akár saját maga számára is."

Ezt értem, de miért jelenti ez azt, hogy nem kommunista Illés Zoltán. A törekvései és az azokat motiváló hitvallása (a magán haszon rossz, államosítsunk mindent, ráadásul bolsevik módon, erőből) számomra megegyeznek a kommunista definíciójával.
süti beállítások módosítása