Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • Hozzászólok: @ekat: :-) mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag neme... (2018.04.11. 12:04) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többi... (2018.04.11. 11:38) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utc... (2018.04.11. 11:28) Polgárok vs. plebejusok
  • Hozzászólok: @ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul. en azt gondolom,j... (2018.04.10. 10:49) Polgárok vs. plebejusok
  • BéLóg: @Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk. (2018.04.09. 14:19) Polgárok vs. plebejusok
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2006 (1) 2010 (5) 2014 (10) 2018 (4) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (3) bankszövetség (1) bauer tamás (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (5) cigányság (1) cinizmus (5) demokrácia (6) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (5) együtt (2) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (2) elvtelenség (1) erkölcstelenség (4) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (18) fodor gábor (3) gazdaság (1) gulyás gergely (1) gyurcsány ferenc (5) hadházy ákos (1) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (6) juhász péter (1) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (2) kelet (1) kétfarkú (2) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (7) magyarország (14) magyar bálint (1) március 15. (1) márki-zay péter (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (2) mesterházy attila (2) momentum (3) mszp (9) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (3) nolimpia (1) önkény (1) orbán viktor (14) országgyűlés (1) párbeszéd (2) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (2) polgári liberalizmus (1) polgárság (6) populizmus (4) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) szél bernadett (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (6) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1) vona gábor (1)

Linkblog

Lesz választási névjegyzékbevételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  Mindkettő szükségtelen és káros dolog.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolják, hogy a Fidesz mennyire antidemokratikus, élükön a vezérükkel, de olyan is akad, aki egyenesen a választások bojkottjára szólít fel. 

Most komolyan, kinek okoz meglepetést a Fidesz ezen újabb húzása?  A sopánkodók tényleg nem értik, hogy a Fidesz mindent meg fog tenni a maradék két évben is a hatalma bebetonozására?  Azt, hogy ez így lesz, nem tegnaptól és nem is a kétharmad óta tudjuk, pontosan erre számítottunk már a 2010-es választások előtt is.  Ez tehát nem meglepetés, és nincs értelme rugózni rajta, mert ettől természetesen semmi nem fog változni. 

Egyetlen dolgot tehet az, aki ellenzi ezeket a folyamatokat: végre kitör a megszokott magyar langymeleg passzivitásból, és elkezd tenni a hite szerint helyes ügyért.  Ha regisztrálni kell, hát regisztrálunk, igyekszünk meggyőzni mindenkit, hogy menjen el regisztrálni és ahol tudunk, segítünk azoknak a polgártársainknak, akiknek ilyen-olyan okból nehézséget okoz a regisztráció.  A megoldásokon kell gondolkodni, azon, hogy hogyan alkalmazkodhatunk az új helyzethez, mert a Fideszt nem fogja meghatni megannyi önjelölt demokrata siránkozása, ők ugyanúgy továbbra is pusztán a maguk vélt érdekei szerint fogják csűrni-csavarni a jogszabályokat.

Ne azzal foglalkozzunk már, hogy a Fidesz miért nem csinálja azt, ami szerintünk helyes, csináljuk már végre mi azt, ami szerintünk helyes.  Aktivizálódjunk, alapítsunk közéleti klubokat, társadalmi szervezeteket, pártokat, keressük meg a hozzánk hasonlóan gondolkodókat és találjuk ki együtt, hogy mi mit és hogyan csinálnánk másképp, mint a Fidesz.  A magyar társadalom passzivitása egészen elképesztő mértékű, és ennek a rossz tulajdonságunknak köszönhetjük ezeket az állapotokat, amik körülvesznek bennünket.  Aki ezt nem érti, sőt egyenesen arra buzdít, hogy legyünk még passzívabbak, az egy szemernyivel nem demokratább, mint a Fidesz.

Vegyük már végre tudomásul, hogy most a Fidesz kormányoz, sőt alkotmányoz, és annak is megvan az oka, hogy így alakult.  Nem jó, amit csinálnak, nem jó, hogy nincs fölöttük kontroll, de ez van.  Ne azzal foglalkozzunk már nap nap után, hogy felháborodunk azon amit művelnek.  Tekintsünk már előre, számítsuk ki és tervezzük meg a jövőt, és készüljünk fel arra, hogy amikor lehet majd tenni a Fidesz hatalma ellen, akkor majd tegyünk is.  Ha nem látunk olyan pártot, amely miatt szívesen regisztrálnánk, és amelyre szívesen szavaznánk, akkor csináljunk egyet (kettőt, hármat, négyet).  Ne várjuk már azt, hogy ez a sokszorosan leszerepelt magyar politikai osztály 2014-ben többre lesz képes, mint a megelőző negyedszázadban.  Ébredjünk már fel és csináljunk már magunknak egy jobb országot, mert akikre eddig bíztuk ezt a feladatot, azok ennyire voltak képesek.  Ha mi sem tudunk többet, csak sopánkodni, na az az igazi reménytelen helyzet, nem a Fidesz kétharmada.  Akkor tényleg csak az emigráció marad.

Címkék: választás fidesz magyarország demokrácia regisztráció 2014 aktivitás passzivitás

361 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr564693271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Senkire sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2012.08.07. 12:10:09

Mi is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyesek. Mert nem csak én, hanem egyre többen ebben, vagy hasonló változásokban látják a kiút egyik l...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.03. 10:48:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.03. 13:41:19

@high up!:

"Ennyire nem lehetsz gyökér törvénykezési jogból, hogy nem tudod, hogy 50% meg 1 szavazattal minden törvényt meg lehet hozni. Kivéve az Alkotmánmyit, de az meg nem kell egy kormányzáshoz."

*

Ennyire nem lehetsz gyökér, kedves sötétagyú barátom, hogy nem ismered a "sarkalatos törvény" meghatározást, ami azt jelenti, hogy az ilyen törvényt csak 2/3-os többséggel lehet piszkálgatni.

Tudom, tudom, a nagy ideg miatt, ami ráment az agyadra, amiatt nem jutott eszedbe ez a meghatározás,nem azért, mert buta vagy :D

Azt is csak a nagy ideg miatt írtad, ami rajtad van, hogy az "Alkotmánmyi" törvények nem kellenek a kormányzáshoz XD

Blogger Géza 2012.08.03. 13:43:42

@sárkányfő: Franciaország és Magyarország között is kismillió különbség van, mégis mindkettő egy ország és EU tagállam. Hacsak nem lesz egységes EU szintű tranzakciós adó (amire most kevés esélyt látok), akkor mindegyik ország tranzakciós adója más és más lesz. Ettől függetlenül igenis terjednek a magyar "unortodox" módszerek, és nem csak ez.

Scagnetti 2012.08.03. 13:44:18

@is: Orbánék kezdték, Megyóéknál pörgött fel a maximumra, Gyurcsány meg tartotta elődje szintjét. Aztán jött a legendás második Gyurcsány, aki ugyan szavakban erős volt, de a helyreállításban már nagyon gyenge. És végül az egészet megkoronázta a válság, ami egy addigra már kivéreztetett országot ért el.

Nem tudom, miért kellene szétválasztani a két Gyurcsányt. pontosan tudta, hogy amiben részt vesz, az rosszat tesz az országnak, mégis csinálta.

Orbánék szerepe a 2006 után történtekben közel sem annyira jelentős, mint azt a szocik próbálták bemagyarázni. Az MSZP-SZDSZ többségben volt, maguk között kellett volna megegyezniük, de nem tudtak. Mivel ezt beismerni nem volt kedvük, kitalálták, hogy Orbánék torpedóztak meg mindent.

Végül jött a válság, ami ha más szempontból nem is jött jól, de a kommunikációt könnyebbé tette, mert rá lehetett verni azt is, ami már előtte is rossz volt.

Orbánékat felelősségre lehet vonni a 2002-ig és a 2010 után elkövetett hibákért, de a 2002-2010-es időszak a szocik sara.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.03. 13:46:56

@Blogger Géza:

"Ettől függetlenül igenis terjednek a magyar "unortodox" módszerek, és nem csak ez."

*

Ez nem terjed.

SEHOL nincs olyan tranzakciós adó, ahol a sárga csekkeket meg a lakossági banki átutalásokat adóztatják.

SEHOL.

És még milyen unortodox módszerek terjednek szerte a világban, a tranzakciós adón kívül, ami ugye nem is terjed, csak a fideszes hazudozók állítják?

sárkányfő 2012.08.03. 13:47:13

@Blogger Géza:
Mond csak bátran Szíjjártókám, Franciaország azért EU tag, mert Magyarországot követte :D Ja, hogy ekkorát még a főnököd, Girószász sem mert hazudni? :D

Na folytasd csak, annál nagyobb bizonyíték a hazudozásaikra nem kell, mint hogy a leggátlástalanabb fidesztroll is kiáll mellé, bizonygasd csak a hazugságra hogy nemhazugság, én meg csak hátradőlök és röhögök...

Ja, fogadjunk: megszorítások sincsenek, ugye? :D

cellimega 2012.08.03. 13:48:32

Megint megfeledkezel az inflációról. Sokkal többet ér 2006-ban 1500 milliárd forint, mint 2011-ben.
A MNYP pénz 1997 óta gyűlt, nemcsak Gyurcsányék alatt.
A valódi különbség egyébként akkor érzékelhető igazán, ha belegondolunk, hogy 2003-2007 között volt egy nagy fellendülés a világgazdaságban, amit ki lehetett volna használni adósságcsökkentésre. A legtöbb riválisunk (szlovákok, románok) ezt meg is tette. Mi pont fordítva.
Most szinte mindenhol nő Európában az államadósság a GDP-hez képest, nálunk 2010 nyara óta nem.

sárkányfő 2012.08.03. 13:50:16

@No_Fidesz_No_Problem:

Hagyjad a Gézát, tök igaza van, nem csak Európa, de az egész Univerzum szájtátva figyeli Magyarországot, és le akarják utánozni a háromszoros bóvlit, az évi 1,5%-kos recessziót, utánozni akarják a világcsúcs ÁFA-t, az EU-csúcs inflációt, a menekülő tőkét, a menekülő embereket, a zuhanó beruházásokat, és ezt az egész fantasztikus tündérmesét :DDD

is 2012.08.03. 13:50:17

@Blogger Géza: Te ezt nem írhatod szimplán hülyeségből és hozzá nem értésből, mert még te próbálsz másokat kioktatni. attól, hogy van még ember, akit Orbán Viktornak hívnak a mostani miniszterelnökön kívül, és tegyük fel, hogy fiatalabb, azért még teljesen baromság, és hazugság azt mondani, hogy lám, terjed Orbán Viktor maga. fordítva: először megnézzük, ki a két ember névtől függetlenül, és ha más a lényegük/tartalmuk, akkor még csak véletlenül sem állunk ki azzal, hogy dehát a nevük ugyanaz, és akkor biztos ugyanazok.

próbáld ki: nevezd el magadat is-nek, aztán nézd meg, hogy okosabb lettél-e. ugye nem.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 13:52:27

@sárkányfő: Magam is azt hiszem, hogy el kell jutnia az országnak a pusztulásnak arra a szintjére, ahol a társadalom túlnyomó többsége megérti egyszer s mindenkorra, hogy ha nyugati jólétet akarunk, akkor ahhoz nyugati módon kell üzemeltetnünk az országot.

Azért bízom abban, hogy ez a pont már 2014-ben eljön, és nem kell 2018-ig várnunk. Az tény, hogy ha idő előtt bukna meg a Fidesz, akkor sok millió híve számára lenne még évtizedekre muníció, hogy persze, hogy megbukott a politikájuk, hiszen a gonoszok nem hagyták kibontakozni a zsenialitásukat.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.03. 13:52:41

@dr. mesterseges szinezek: "Elég egyszerű a képlet: az egykulcsossal csökkent, és az az által ütött, gyorsulva növekvő lyuk befoltozása érdekében megint nő,"

Ne felejtsük az állami újraelosztásba beleszámítani a lenyúlt 3000 GFt-ot is! Úgy hol áll az "eloszt-o-méter"?

"Természetesen gyurcsányahibás."

Na ja!

@Lrdx: "Nézd már, még élnek emberek, akik tudják mit is jelent a náci szó.."

Én azon szoktam kiakadni, amikor a németeket fasisztázzák...

sárkányfő 2012.08.03. 13:53:14

@cellimega: ne hazudozz már barátom te is, nyom nélkül elvert ez a kormány 3 billió forintot, azaz pontosan 3 billió forinttal nőtt az ország nettó államadóssága. ez GDP-arányosan kifejezve 11%-os nettó államadósság-növekedés...

nu pagagyí 2012.08.03. 13:54:06

@Blogger Géza: Matolcsy a Tobin-adót ferdítette át a szegények rezsiadójává. Franciaországban megmaradtak a gazdagok spekulációs pénzmozgásainak adóztatásánál. A "kismillió különbségből" a két ország között ez az egyik, az általában gazdagok közül kikerülő képviselők ott nem a saját pofájukra szabják a törvényeket.

lavór 2012.08.03. 13:58:20

@Inoffensus:

De ahhoz értékelőállításra lenne szükség, az meg ugye nem nagyon kéne a minket pénzelő IMF-nek és EU-nak. Gyakorlatilag vegetáltatják az országot, ez már nem is kerül nekik sokba, elintézték az elmúlt 26 év kormányai.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 13:58:35

@nu pagagyí: "Nem kell elfogadni azt a rendszert amit a Fidesz csinált magának."

És ez a nem-elfogadás pontosan mit jelent, és hova vezet? A Fideszt egyáltalán nem fogja zavarni, ha mi nem fogadjuk el a rendszerüket, de továbbra is hagyjuk őket nyerni benne. Ha nem fogadjuk el a rendszerüket, az két dolgot jelenthet: passzivitást vagy erőszakot. Szerintem egyik sem vezet sehova.

Ehelyett ajánlom az európai megoldást: alkalmazkodjunk, és próbáljunk meg okosabbak lenni náluk. Tudjuk, hogy hogyan működnek, mindig vissza fognak élni a hatalmukkal. Ez számunkra most egy adottság, amit figyelembe véve kell megtervezni a saját cselekvésünket. Azt tudjuk, hogy okosabbak vagyunk náluk, de az erkölcsi fölényünk csak úgy őrizhető meg, ha nem megyünk le a szintjükre, és nem fogadjuk el, hogy a cél szentesíti az eszközt.

is 2012.08.03. 14:00:08

@Scagnetti: "pontosan tudta, hogy amiben részt vesz, az rosszat tesz az országnak, "

konkrétan? a Molnár Lajos-i eü reform, amit Szócska milliméterre csinál most? az egyetemi tandíj, amit a FIDESZ is bevezetett, csak sokkal parasztabb módon? a gyógyszergazdaságossági törvény, ami 300 milliárdot takarított meg? a kistérségi rendszer, aminek kötelező voltát a FIDESZ megfúrta, most meg járás néven ugyanazt bevezeti? a pártfinanszírozási javaslat, amit a FIDESZ lesöpört, most meg azon dolgoznak, hogy még a jelenleginél is elbaszottabb legyen? tudnál pár dolgot mondani a te serpenyődbe?

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:00:51

@ob.szerver: "És meddig elég mindössze rosszallóan ellenezni? Ezzel most véget értek a fideszes válaszási trükkök?"

Nem, nem értek véget, és éppen ezért nem elég rosszallóan ellenezni. Ezért kell végre cselekedni, mert a politikai hatalmat nem a blog.hu-n, hanem a szavazófülkékben lehet megszerezni.

is 2012.08.03. 14:03:02

@Scagnetti: "kitalálták, hogy Orbánék torpedóztak meg mindent."

kétharmados törvényről hallottál már? önkormányzati tv. (kistérség/járás), pártfinanszírozás, Alkotmányozás (Petrétei fiókjában ott volt egy kodifikált javaslat), PTK. igen, a többit meg népszavazáson fúrták meg. figyusz, ha valami megtörtént, azt nem kitalálták, hanem az úgy volt. talán a hülyenépszavazást is kitalálták a szocik, ugye? igazi FIDESZes vagy, aki hetente hajlandó a fejében átírni a történelmet, a la 1984?

is 2012.08.03. 14:03:55

@Inoffensus: van annak még sok egyéb módja. Simicska Lajos pl. melyik szavazófülkében szerezte a hatalmát? hát egyikben sem.

is 2012.08.03. 14:04:51

@Scagnetti: "de a 2002-2010-es időszak a szocik sara."

úgy van birka, bégesd csak.

sárkányfő 2012.08.03. 14:04:59

@Inoffensus: én teljesen értem a logikádat, de sajnos nem vagyok benne biztos, hogy egy, még a mostaninál is nagyobb pusztulás, lezüllés hirtelen a megértés fényét hozná el magával tömegesen.

ma is több millió ember nyomorog ebben az országban, nem tudnak minőségi étkezést fenntartani, a rezsiszámlákkal kártyáznak, stb., de ettől még nem hatja át őket a megértés.
az elszegényedés inkább csak az indulatokat fokozza, megjegyzem érthetően.

hogy mi lenne a megoldás, hogy egyáltalán van-e megoldás, azt nem tudom. ha van is, több évtizedes folyamatos változás, kulturális fejlődés kell hozzá.
abban viszont biztos vagyok, a hogy a politikai elit 99%-a már rég lemondott az országról magában, és ez is az oka hogy csak maguknak kaparnak.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:05:18

@laci_52: "Így van! Mindenki regisztráljon és menjen is el szavazni! Aztán ha ott a szavazófülkében sem tudja, kire kellene adni a voksát, hagyja üresen a szavazólapot vagy más módon érvénytelenítse azt."

Egyetértek, ez a legjobb megoldás végső esetben. Már az is nagy dolog lenne, ha a választópolgárokat annyira fel lehetne rázni, hogy legalább ezt megtegyék.

Ennél még jobb megoldás az, hogy ha tudjuk előre, hogy nincs számunkra vállalható párt, akkor csináljunk magunknak.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:11:26

@Rive: "Regisztrálni fogok. De attól még morogni jogom van."

@Inpolem: "jó írás egyetértek, de közben morogni is szabad, igaz az haszontalan."

Egyetértek, morogjunk, de közben csináljunk valami olyasmit is, ami magában hordozza a változás esélyét. A morgás önmagában biztosan nem változtat semmin.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:20:56

@hungarisztan: "Az egészséges hőzöngést pedig nem szabad leállítani, mert annak igenis megvan a maga szerepe."

Egyetértek, dokumentálni kell a kormányzati hibákat, túlkapásokat. Ezeket el is kell mondani, annak reményében, hogy hatással lehetünk a folyamatokra. Csak túl nagy jelentőséget nem szabad ennek a "hőzöngésnek" tulajdonítani, főleg annyira nagyot nem, ami elveszi a kreatív energiákat a valódi cselekvéstől. Nem a "hőzöngéssel" van gondom, hanem a valódi cselekvés hiányával.

Ha időközben kiderülnek majd további részletek, akár olyan durvák, mint amiket felsorolsz, akkor majd azokkal kapcsolatban is el kell mondani a véleményünket, és azokhoz is igazítani a cselekvésünket. A legfontosabb az, hogy legyen végre cselekvés.

cellimega 2012.08.03. 14:22:32

@is: ez nagy tévedés, IS. 2001 őszén kezdtek költekezni Orbánék, nem 2 évig tartott a költekezés, hanem bő fél évig. Választások előtt szinte mindenki ezt teszi, ezt hülyeség összemosni Megyóval.
Medgyessy 2002 végén egy csomó költségvetési tételt előrehozott 2003-ról, így a 2002-2003-as gigahiányt részben a Fideszre tolta ("választási költségvetés).
Annyiban unikális 2002-2004, hogy ez volt az egyetlen eset 1990 óta, hogy a választások után nem alkalmazott megszorítást egy kormány. Ez Medgyessy történelmi bűne.

cellimega 2012.08.03. 14:25:25

@sárkányfő: tudnál erre linket hozni? Kíváncsivá tettél.

Blogger Géza 2012.08.03. 14:26:23

@is: "próbáld ki: nevezd el magadat is-nek, aztán nézd meg, hogy okosabb lettél-e. ugye nem. "

Nem , ezzel szemben egy pillanatra teljesen elhülyültem, meggyőztél! :)

cellimega 2012.08.03. 14:27:00

@is: miért, szerinted ami 1998-2002 között történt, azért az MSZP is felelős?

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:28:14

@No_Fidesz_No_Problem: "Ugye, nem az a posztoló célja az írással, hogy az embereket a BELETÖRŐDÉSRE biztassa?"

Erre szerintem pontos választ ad az írás e két mondata:
"A magyar társadalom passzivitása egészen elképesztő mértékű, és ennek a rossz tulajdonságunknak köszönhetjük ezeket az állapotokat, amik körülvesznek bennünket. Aki ezt nem érti, sőt egyenesen arra buzdít, hogy legyünk még passzívabbak, az egy szemernyivel nem demokratább, mint a Fidesz."

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:32:00

@Johnfive: "Csak az aktivistáknak végig kell telefonálnia és berángatni az erősebb pártkötődésű embereket. Pár milliárdból meg lehet venni a következő választást..."

Ezt regisztráció nélkül is meg lehet tenni. De ahogy regisztráció nélkül, úgy regisztrációval sem lehet soha biztos az aktivista abban, hogy a "berángatott" választópolgár érvényesen szavazott, és arra, akire szeretné, hogy szavazzon.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:36:51

@Lasombra: "tudtuk? tudtuk.
na ugye, akkor nem kell meglepődni. felszólalni meg pláne nem.
hadd csinálják. ők már csak ilyenek."

Meglepődni valóban fölösleges, az elmúlt két év után pedig már érthetetlen is, ha valaki még mindig meg tud lepődni. A Fidesz teljesen kiszámíthatóan csak és kizárólag a saját hatalma fenntartásának rendel alá mindent (ahogyan teszi ezt minimum 1994 óta).

Felszólalni szükséges és fontos, de önmagában kevés. Magunkban dohogni pedig még annál is kevesebb. Cselekedni kell.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:42:11

@K.Tomoceusz: "Soha nem fogok a viktor listájára föliratkozni."

És mi az, amit fogsz csinálni ahhoz, hogy a szerinted helyes irányba menjenek a dolgaink?

sárkányfő 2012.08.03. 14:49:56

@cellimega: komolyan adjak linket a manyup elrablására és elverésére?

egyébként beleolvastam a kommentjeidbe, vegytisztán, kétely nélkül mondod vissza egy az egyben a fidesz manipulációit, ezek szerint téged is sikeresen megvezettek.

nincs se időm se kedvem mindenre reagálni, csak pár apróság:
- össze lehet mosni a Bajnai kormányt az elődjével, csak ez hazugság, ugyanis a Bajnai kormány alatt CSÖKKENT az államadósság (miközben a világgazdasági válság csúcsán vette át a kormányzást).

Tényleg csak a fúrtagyúak látják homogénnek az nagyon is differenciált "nyolcévet". Az igazi elkúrás 2002-és 2006 között volt, főleg a barom Megyessy 100 napos programjaival (amiket a fidesz is megszavazott, ennyit arról hogy mire jár a pofájuk és mennyire felelősek ők is) már Gyurcsány is kőkemény megszorításokkal kezdte a 2. ciklusát, mondjuk ő a saját elkúrását hozta helyre.

- lehet pampogni, hogy IMF, meg nőtt az adósság, de akkor erre én meg mondjam, hogy a fideszesek csődbe akarták vinni az országot? ugyanis a világgazdasági válságban (amiről te is konzekvensen elfeledkezel) más út nem volt, vagy hitel vagy csőd. a fidesz nem vett volna fel hitelt? büszkén megvárta volna hogy felrobbanjon a forint, bedőljenek a cégek, embnerek váljanak munkanélkülivé tömegesen, legyen zavargások, öngyilkossági hullám, káosz meg minden?
az tényleg nem zavar, hogy a nagy németország is ugyanúgy hitelfelvétellel reagált a világválságra?

A világválság miatt (2007 és 2011 között) a következő országokban így nőtt az adósság:

Németország: +16%

Franciaország +21,6%

Nagy-Britannia +41,3%

Olaszország +17%

Spanyolország +32,2%

Görögország +57,9%

Lengyelország +11,3%

Csehország +13,3%

Románia +20,5%

Magyarország +13,5%

Persze fideszes szemmel nyilván gyurcsány a hibás egész európa eladósodásáért :)

Na lehetne még beszélni pár dologról, hogy hogy rejtett el 300 milliárd adósságot 2002-ben a fidesz az MFB-be, vagy hogy hogyan akadályozták népszavazással, politikai tömeghisztéria-keltéssel a racionalizáció irányába tett próbálkozásokat, de hagyjuk is, majd akkor folytatom, ha látom hogy van értelme ;)

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:51:06

@Pas de probleme: "Aki ezek mellett a szabályok mellett elindul, az legitimálja is azokat, választás után késő lesz morogni."

Értem. És aki nem megy el szavazni, az mit tett a változásért? Mennyire demokrata az, aki nem hajlandó azon gondolkodni, és arra törekedni, hogy a mégoly megnehezített pályán is, de demokratikusan győzze le az ellenfelét? Például úgy, hogy megmutatja a választópolgároknak és be is bizonyítja nekik, hogy a programja hasznosabb a hazának, mint az ellenfélé. Ez természetesen egy nagyon melós, macerás, és nem könnyű sikerrel kecsegtető út, sokkal könnyebb ennél az, hogy kinyilatkoztatjuk, hogy a Fidesz antidemokratikus, és innentől kezdve minket nem is érdekelnek a választások. Persze ettől egy centivel sem halad előre a haza ügye.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 14:55:13

@mandolin11: "Alakuljunk és lépjünk végre, benne vagyok!!! Szervezzük, kezdjük el!"

Ez a beszéd!

lavór 2012.08.03. 14:58:53

@Inoffensus:
"Program"? Ugyan, mi szükség arra? Itt a magyar népmesék kellenek. Azokkal lehet már elég régen választásokat nyerni.

Scagnetti 2012.08.03. 15:08:38

@is: Ne nekem hidd el, hanem Ferinek! Ő maga mondta el Őszödön, hogy pontosan tudták, hova vezet a költekezés, mégsem állították meg, mert csak a választási győzelem érdekelte őket.

cellimega 2012.08.03. 15:11:25

@sárkányfő: Az államadósság Bajnai alatt is nőtt, csak kismértékben, nézz utána. 2012. második negyedévében 84,9% volt (önkormányzatokkal együtt számítva). Ez volt (eddig) a csúcs. Ő az IMF előírásait hajtotta végre, ezért nem sok mozgástere volt.
Nálunk nem elsősorban 2008 óta nőtt az államadósság, hiszen mi nem alkalmaztunk mesterséges élénkítést, mint más országok (nem tehettük meg), hanem előtte. És ez itt a probléma. 2001-2002-ben volt egy kisebb világgazd. válság, de utána 2003-2007 között egy nagy fellendülés. Ekkor lehetett volna számottevően csökkenteni az adósságot a GDP-hez képest. Mivel ez nem történt meg, 2008-2009-ben a legsebezhetőbb országgá váltunk. Hogy most nem vagyunk azok (hiszen a görögök, ciprusiak, spanyolok, portugálok, írek is rosszabbul állnak), az a sikeres válságkezelés eredménye, amiben valóban benne van Gyurcsány 2, Bajnai is, de Orbán is. Ha nincs az MNYP-államosítás, szerintem már kicsináltak volna minket a spekulánsok. A spanyolokon nagyon jól látszik ez. Amíg a baloldal volt hatalmon (és irtó nagy hiány hozott össze), addig alig volt hír róluk. Most, hogy Rajoy csökkenti a hiányt, tehát jó irányba mennek, tele van velük a világsajtó, és próbálják őket bedönteni, pusztán mert ő jobbos. Ugyanez lesz Amerikában, ha győz Romney, majd figyeld meg. Egyből jönnek majd az elemzések, hogy 130% a hiány, stb.

Scagnetti 2012.08.03. 15:12:44

@is: Igen, hallottam róluk. Meg arról is, hogy nem csak kétharmados törvények vannak a világon.

Az a kormány, amelyik az ellenzéke miatt nem tud dolgozni, az egy nulla. Azokra minek rábízni bármit is? Ellenzék ezután is lesz, és biztos nem lesz kegyes hozzájuk, mivel ez ebben az országban már hagyomány. Most azért hozzuk vissza a csodás szocialista brigádot, hogy megint négy évig mutogassanak az ellenzékre, hogy miattuk nem megy?

Annyira azért nem vagyok fideszes, mert biztos, hogy nem fogok rájuk szavazni. Igaz, a te kedvenceidre sem, és ez nálatok már önmagában elég ahhoz, hogy fideszesnek nevezzetek bárkit is.

Scagnetti 2012.08.03. 15:13:54

@is: Mondod te, aki a szocik nyolc éves égése után is nyalsz nekik? Egy vicc vagy. :)

cellimega 2012.08.03. 15:21:14

@is: most a jogászok és a közgazdászok fognak tandíjat fizetni. A vörösök kétszer próbálták bevezetni a tandíjat úgy, hogy mindenkire vonatkozzon, a leendő óvónőkre is.
Az ügyvédeknek meg a menedzsereknek meg sem fog kottyanni.
Bokros azzal érvelt a tandíj mellett, hogy azért méltányos fizettetni, mert a diplomások többet keresnek, mint a nem diplomások, tehát az állam által nyújtott képzésnek köszönhetően előnybe kerülnek a többiekkel szemben. A bokrosi logikának csak az Orbán-féle tandíj felel meg.
Abból látszik a magadfélék végletes elfogultsága, hogy minden jobboldali intézkedést megtámadtok. Jobbos ismerőseim sokkal árnyaltabb és önállóbb véleményt képesek megfogalmazni, mint balos ismerőseim, akik a tévében látottakat vagy a hvg-ben és pravdában olvasottakat mondják vissza.
Mert balos világban nőttünk fel, tehát ha jobboldalivá váltam, azt csak médiaellenszélben tehettem meg, ehhez önállóság kell.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 15:27:01

@Farkantoán Chatpartner: "Posztoló: sem-sem. Sem a regisztráció, sem a kötelező szavazás nem iszonyú, mindkettő jól ismert világszerte"

Nem iszonyú, hanem ma, Magyarországon szükségtelen és káros. Máshol lehet létjogosultsága, lehet haszna is, de itt és most véleményem szerint ez nincs így.

A regisztráció fölöslegességét már kivesézték sokan. Ennek, illetve a kötelező szavazásnak a károsságát pedig azért érzem megalapozottnak, mert véleményem szerint mindkét intézkedés tipikus tüneti kezelést próbál nyújtani arra a mély gyökerű problémára, hogy a magyar választópolgárok kiábrándultak a demokráciából. Nem önszántukból, hanem a 22 évnyi keserű tapasztalataik alapján.

Ezek az intézkedések csak tetézik a bajt, ahelyett, hogy orvosolnák a valódi problémát: a politikusoknak végre nem lenézni kellene a népet, hanem megérteni, hogy őértük kell dolgozniuk. Azért a népért, ami olyan, amilyen, de leváltani nem lehet, ugyanis a népé ez az ország és nem pár egymással marakodó politikusé.

high up! 2012.08.03. 15:29:59

@No_Fidesz_No_Problem:

Te sötétebb vagy még a legostobább maszop nyugdíjasnál is! Te ugrabugrálsz elvtársam, hogy a Fidesz nem engedte kormányozni a Hibbant Ferikédet, errefel elmondtam neked, hogy ha valakinek 60%-a van a parlamentben, akkor az kormányképes. Érted, vagy küldjek hozzád egy 3 éves gyereket, aki megérteti veled?

Se sarkalatos törvények se lófütyi nem kell a kormányzáshoz amatörkém, hanem csak 50% meg 1 fős többség. Meg persze tehetség, de a maszopnál ilyen sose volt.

cellimega 2012.08.03. 15:36:44

A kötelező szavazást nem sokan támogatnák Mo-on. Nem volt taktikus Mesterházy részéről ennek felvetése, különösen, hogy 1989 előtt is kvázi kötelező volt, az MSZMP uralma idején.

sárkányfő 2012.08.03. 15:43:22

@cellimega:

- Bajnaiék:
Bajnaiék alatt soha nem volt 84%-os államadósság, meg 120%-os se, bár a fideszesek folyamatosan próbálják feltornázni százalékról százalékra, ne hagyd magad átverni.

A Bajnai-kormány megalakulása előtt: (2009. 03. 31.):
20 447,38 Mrd forint volt az adósság, a Bajnai-kormány megbízatásának megszűnésekor (2010. 05. 31.):
19 933,4 Mrd forint.
Azaz csökkent úgy 500 milliárddal.

Az önkormányzatok adóssága, többek közt Rogán, Meggyes, Lázár meg a többi fideszes hitelhabzsolása sejtelmem sincs miért lenne Bajnaiék sara...

- Államadósság mikor nőtt: 2002 és 2008 között 55,9-ről felment 67,3-ra. Aztán a válság kapcsán is kb. ennyivel (egy %-kal többel) nőtt. Ez amúgy tényleg gáz, kösz Medgyessy, kösz 100 napos progik, kösz első Gyurcsány-kormány.

- "2008-2009-ben a legsebezhetőbb országgá váltunk": Ez nem igaz, épp az előbb másoltam be hogy más országok mennyivel nagyobb hitelfelvételre kényszerültek. Jó állapotban nem voltunk, de nem kéne örökké túlzásokba esni.

- Orbán rontott az ország állapotán az elmúlt két évben, hogy még nem robbant szét a forint, az az IMF-fel való pávatáncnak köszönhető, az IMF-nek szól a forint árfolyamában tükröződő bizalom, nem az országnak. Ha holnap elmenne az IMF, azonnal követnénk a görögöket. Jól jellemző a kormány képességeire, hogy kinyilvánítottan IMF-ellenes (értsd: ne kellejen őket idehívni) politikát vittek, és mégis ide kellett hívják őket.

Továbbra se felejtsük el, hogy a manyup elrablásával és elszórásával 1,5 év alatt 11%-kal növelte a nettó államadósságot, aminek nem hogy nem volt semmi látható hozadéka, de recesszióba is sikerült közben vinnie az országot, meg bóvliba, meg IMF-segítségre szorulunk. Hihetetlen micsoda kontraszt... A tőke meg menekül, kivándorlási hullám van, az ország informális nemzetközi elszigeteltségben mind a működőtőke, mind a világpolitika irányából.

Megjegyzem a fidesznek érdemi gazdaságpolitikai koncepciója nem is volt, most sincs, azzal nyertek, hogy majd a Barosso engedi a hiányt 7%-ra (azaz eleve államadósság-növelésre hajtottak!!), nem jött be, azóta nyúlnak mindenki zsebébe.

-a spekulánsokra való hamis hivatkozás döbbenetesen gyenge, c-kategóriás amerikai horrorfilmekbe való, szót sem érdemel, szépen beállítható az imf, a bankok, az elenforradalmárok mega többi nagy üres blöff közé.
Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy egy debilt tegyen meg gazdasági miniszternek, senki nem kényszerítette, hogy elverjen 500 milliárdot MOL-ra, hogy elverjen évi 500 milliárdot a tehetőseknek adóelengedésre, hogy elverje a 3 billiót nyom nélkül, stb. Aki itt aláaknázza az országot, az maga Orbán.

- a spanyolokat semmiféle spekulációs támadás nem érte, amíg saját maguk fel nem fújtak egy szép nagy kövér ingatlanlufit. sok ilyen volt a világon a holland rózsák boburékától kezdve, de a kapzsiság a spanyoloknál is előrébb volt mint a józan ész. aztán hogy kipukkadtak persze hogy jöttek a "spekulánsok", azaz azok, akik meg akartak szabadulni a rossz spanyol papírjaiktól, meg nem akartak piaci ár alatt venni spanyol államkötvényt, nahát, milyen gonoszok. ez nem szándékos károkozás, hanem racionális viselkedés, a magyarok pl. több mint egymillióan "spekuláltak" a frank-forint árfolyamra, és vesztettek, de ez más kérdés, akkor most mi az egymillió spekuláns országa vagyunk és be akarjuk dönteni svájcot?

- a "világ be akar dönteni minde jobbos kormányt" -féle gyermeteg összeesküvés-elméletekre sem vagyok vevő, ne haragudj. borzasztó hogy ezt felnőtt emberek elhiszik, milyen szellemi szint van ebben az országban? megjegyzem a németeknél is jobbos kormány van, és ők fújják most az EU-ban a passzátszelet... (és az angoloknál, olaszoknál is, de még nem sokkal ezelőttig a francáknál is, azaz az összes nagy országban jobbos kormány volt)

röviden ennyi...

cellimega 2012.08.03. 16:00:29

és ha így nézzük?
http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:hu:sk&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false

cellimega 2012.08.03. 16:08:12

"Ez nem igaz, épp az előbb másoltam be hogy más országok mennyivel nagyobb hitelfelvételre kényszerültek."
Ez egy elég vaskos tévedés. Nem KÉNYSZERÜLTEK hitelfelvételre ezek az országok (pl. a lengyelek), hanem pénzt pumpáltak a gazdaságba, hogy a válság negatív hatásait enyhítsék. Ez a keynesi elmélet lényege. Ha fellendülés van, fizesd vissza a hiteleidet, ha válság, költekezz (az államra érti).
Ezt csinálta Bush és Obama is, ezért nincs válság az USA-ban.
Mi ezt nem tehettük meg, meg korábban eladósították az államot felelőtlen és tehetségtelen politikusaink. Van egy másik verzió is: tehetséges, de ebben az esetben hazaáruló.

sárkányfő 2012.08.03. 16:08:36

@cellimega:
ez is bizonyítja amit eddig is mondtam, hogy 2002-2006 között volt az elkúrás (meg 2002 előtt is, mindegy), és hogy 2008-tól minden ország ugyanúgy hitelfelvételre kényszerült mint mi is, persze mehettünk volna csődbe is, de ezt az adósság-sápítozók valahogy nem mondogatják.

a grafikont amúgy azért linkeltem be, hogy cáfoljam ezt az állításod: "Nálunk nem elsősorban 2008 óta nőtt az államadósság". mint a grafikonból látható, ez nem igaz, az adósság nagyobbik fele a válság kapcsán keletkezett.

örülök, hogy a többi - jó sok -állításomra nem reagáltál, ezek szerint sikerült cáfolnom azt a sok buta manipulációt, amivel megvezetett téged a fidesz és a gátlástalanul hazudozó sajtója, szívesen máskor is :)

lavór 2012.08.03. 16:10:58

Nagyon jó ez a megszokott linkháború. Vajon előrébb viszi az országot?

sárkányfő 2012.08.03. 16:12:53

@cellimega:
a lengyelekkel való takarózás nem szép dolog, mert ők az egyetlen ország, akik nem süllyedtek recesszióba a válság alatt (elismerés nekik), de ők a kivétel, az összes többi eu ország viszont igen. és nem csak recesszió volt, hanem sorban felboruló költségvetések, elszabaduló hiányok, stb, ezt jelenti a világgazdasági válság, nem csak egy vastagbetűs főcím a címlapokon. ha pedig hiány van azt valahogy be kell foltozni, és ez hirtelen akkor csak hitelből volt fedezhető, ha pénz hiányában nem fizeti az állam a kötelezettségeit, akkor hivatalosan beáll a csődhelyzet, nem is az így kialakuló elszabaduló helyzetről.

sárkányfő 2012.08.03. 16:16:26

@lavór: ha a tényekkel sikerül embereket meggyőzni arról, hogy tévednek, és nő az országban a kicsit tisztábban látó népek aránya, akkor igen, előrébb viszi az országot. mert egy hamis valóságérzékelésben lévő országot az isten sem menti meg önmagától, lásd még tündérmese, stb.

az más kérdés, hogy a népeket olyan mélységben sikerült behergelni, hogy nem is akarnak tisztán látni (tisztelet a kivételnek), a vitákat nem arra használják, hogy tisztábban lássanak, hanem hogy maguknak önigazolják a hamis, ellenben gyűlölködésre kiváló alapot adó világképüket.

a normális ország a normális közbeszéd függvénye. nálunk bebetonozott hazugságok tömkelege, és gyűlölet uralja a közbeszédet, nem a normalitás.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 16:19:32

@sárkányfő: "...a Fidesz elég erős marad ha veszít is ... még vagy 9 évig blokkolnak majd minden az AB, az ügyészség, a bíróság, a jegybank és minden más éléről."

Ez egészen biztosan így lesz. A jó hír az, hogy ezt tudjuk előre, és így arra is van lehetőségünk, hogy felkészüljünk rá. Megint csak: attól, hogy ezen sopánkodunk, attól még ez pontosan így fog történni, érdemes tehát valami mást kitalálni a morgás helyett.

Mondjuk egy olyan stratégiát, ami a széles közvéleményt az új kormány mellé tudja állítani, ezáltal legitimálva a tevékenységét és elbizonytalanítva a beépített Fidesz-katonákat.

Szerintem ez nem is annyira nehéz: jó program alapján jól kell kormányozni, és mindezt napi szinten egészen részletesen, és a népet nem hülyének nézve el is kell magyarázni. Ez az, amivel még egyik kormány sem próbálkozott, pedig véleményem szerint biztos sikerhez vezető recept.

sárkányfő 2012.08.03. 16:26:36

@Inoffensus: szimpatikus a hozzáállásod, de nem rajtad vagy rajtam vagy pár száz blogokat olvasón múlik ez. ám legyen úgy ahogy mondod.
mellesleg egy népszavazással simán felül lehet írni a kinevezéseket, vagy akár törvényt hozni, hogy aki politikus/képviselő volt, vagy ilyen közvetlen családtagja, az az intézményi függetlenségnek, és még annak látszatának megvédése miatt is nem lehet független intézmény vezetője. stb., lehet ezt finomítani, van erre módszer. és még jogos is, mert szerintem meg az a hazaárulás, ha egy intézményvezető nem az országot szolgálja, hanem Orbánt.

lavór 2012.08.03. 16:27:55

@sárkányfő:

Tények? Igazságok? Tisztánlátás? Sci-fi kategória Magyarországon.

Talán már látható a politika számára a gyűlöletkeltés hátránya. Lassan visszanyal a fagyi. Nagyon hosszú idő kell, míg itt "normális" ország lehet. És itt a felelőssége az országban gondolkodni tudó, szakmailag felkészült értelmiségi rétegnek. Hagyták, hogy saját mocskunkba fulladozzunk, nevüket vállalva eladták magukat a hiteltelen korrupciónak, sőt még elébe is mentek, hogy minél jobban kiszolgálhassák azt pillanatnyi személyes előnyökért. Hajrá, magyarok! Rúgjatok minél nagyobbat egymásba! Így szép lassan már a térképen sem leszünk.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 16:38:55

@is: "még egy-két-három-négy ellenzéki párt, hadd forgácsolódjon"

A politizálásnak az alapjai a politizáló polgárok, akik pártokba tömörülnek. Az, hogy mi itt beszélgetünk egy blogon, önmagában nem viszi előrébb a haza dolgait. Azért kell két, három, négy, akármennyi új párt, mert ez egy sokszínű társadalom, sokféle érdekkel és törekvéssel. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ezek a pártok ne foghatnának össze, hogy ne lehetnének közös céljaik.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 16:48:20

@tarackos: "Az a baj, hogy ilyen rugalmas viszonyok között, amikor 1 hét alatt bármit átírnak, nem lehet tervezni...

Ettől még igaz, hogy nem síránkozni kell hanem felkészülni. pl. az is felkészülés, hogy amit fentebb írtam kommunikáljuk..."

Természetes, hogy vannak ismeretlen változók a jövőben, de ettől még tervezni, dönteni, cselekedni kell. Ez az egész életben így van. A lényeg az, hogy tudjuk, hogy mit tudunk, és mit nem tudunk, mit ismerünk, és mit nem tudunk előrejelezni. Mindezeket összevetve a legjobb tudásunkkal kell meghozni a döntéseket és megtervezni a saját cselekvésünket.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 16:55:43

@barázda_billegető: "Sok tettreképes ember van ebben az országban. Ha a 80-as évek végén ki tudták vinni a "Nagyit" Bécsbe bekötött infúzióval a Trabanton a hűtőszekrényért, akkor regisztrálni is el lehet menni..."

Pontosan.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 17:04:52

@Nero Bianco: "A posztírója azért téved egy méreteset. ... Amíg a törvény csak tervezet, addig a tervezet rossz megoldásai ellen kell küzdeni, és nem arra készülni, hogy milyen lesz ha szar lesz. Arra akkor kell készülni, ha a törvény elfogadásra került."

Alapvetően egyetértek. Két év alatt azonban megtapasztalhattuk, hogy a Fidesz-kormányt a legkevésbé sem érdeklik az ellenvélemények, az ellenállás sokszor éppen, hogy megerősíti az eredeti szándékukat.

Ilyen körülmények között felesleges energiapazarlás a velük folytatott küzdelem, sokkal ésszerűbb tényként elfogadni a belengetett tervezeteket, és arra fordítani az energiáinkat, hogy felkészüljünk az új helyzetre. A saját céljainkat úgy nem tudjuk elérni, hogy azt szajkózzuk, hogy mennyire igazunk van, és mennyire nem fogadjuk el a hatalom diktátumát, miközben mindannyian tudjuk, hogy - egyelőre - pontosan az fog történni amit ők akarnak.

Farkantoán Chatpartnеr (törölt) 2012.08.03. 17:10:48

@Farkantoán Chatpartner: Én is qrva nagy bunkó vagyok, ezért ha bebaszok mindig kidobnak a Kék Osztrigából.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.03. 17:27:38

@Inoffensus: "Azért kell két, három, négy, akármennyi új párt, mert ez egy sokszínű társadalom, sokféle érdekkel és törekvéssel."

2-3-4 nem lesz az egy kicsit sok?
Ha sok új párt alakul, akkor könnyen egymás elől szívhatják el a levegőt és lehet, hogy végül egyik se jutna be a Parlamentbe.

@lavór: Normális értelmiség hiánya sajnos a Kádár-rendszer következménye. Valamint annak, hogy a kultúra szinte teljesen az állami támogatásoktól függ.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 17:42:25

@béla a görög: "Egyébként még egy megoldás. Kisebb csoportokban/egyénileg mindenki keresse meg országgyűlési képviselőjét és kérje tőle számon, hogy miért is akarja őt vegzálni?"

Kiváló ötlet, teljesen egyetértek! Jó lenne, ha ez egyébként is szokásunkká válna, nem csak az ilyen emblematikus ügyekben.

lavór 2012.08.03. 17:42:38

@Heron44444:

Kádári, nem kádári. Eltelt lassan 30 év. Lassan egy generáció nőtt fel szocialista előélet nélkül. A korlátainkat magunknak állítottuk, nem kell a gondolkodáshoz semmilyen állami támogatás.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.03. 17:54:33

@lavór: Gondolkodáshoz tényleg nem kell pénz, de ahhoz, hogy a véleményed a nagyközönséghez eljusson már igen. Egy újság, tv, rádió működtetése, azok reklámozása nem olcsó mulatság. (blogok igazából csak az utóbbi években terjedtek el és ott is megfigyelhető pártosság)

30 év valóban eltelt, de kádári előélet nélküli emberek kiktől tanultak az egyetemen? Kiknek a könyvein, cikkein nőttek fel? Én nem mondom, hogy nem lehet ezen változtatni csak azt, hogy qurva nehéz lesz.

lavór 2012.08.03. 18:00:21

@Heron44444:

" qurva nehéz lesz."
Szerintem is, de már írtam.

Azért a történelem folyamán alulról építkező mozgalmak eredményeket értek el sajtó, TV és egyéb, manapság divatosnak számító média nélkül. Sőt, nem is kis eredményeket. Ma azért sokkal egyszerűbb lenne a média nélkül elérni. Nem fenyeget eleve halálos veszély (tán' pont ez a baj), nincs üldöztetés, a net térhódításával meg aztán megállíthatatlan egy eszme. Csak ki kéne használni. De csak sopánkodunk, várjuk a sült galambot.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 19:27:33

@Heron44444: "2-3-4 nem lesz az egy kicsit sok?
Ha sok új párt alakul, akkor könnyen egymás elől szívhatják el a levegőt és lehet, hogy végül egyik se jutna be a Parlamentbe."

Nem tudom megmondani, hogy hány új párt kell, demokratikusan gondolkodó ember nem is gondolkodhat ilyenről. Pont annyi párt kell, amennyit a választópolgárok szükségesnek tartanak és létrehoznak. Egyébként meggyőződésem, hogy ez sokkal egyszerűbb, mint ezt sokan gondolják. Le kell gyűrnünk végre a passzivitást, és elkezdeni aktívan tenni azért, hogy olyan legyen az országunk, amilyennek szeretnénk.

Sok párt is működhet együtt, mint ahogy kevés is képes gyűlölködni egymással szemben. A lényeg a közös értékekben van. Ha sok kis párt van, amelyeknek azért vannak közös, nemzeti céljaik és értékeik, akkor akár sokkal gördülékenyebben is mehet az ország kormányzása, mint most, kevés, de pusztán önérdekkövető párttal.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.03. 19:29:48

@lavór: ok, egyetértünk.

Szerintem akkor lehet pozitív irányba elindulni, ha megtudjuk fogalmazni, hogy mi legyen Orbánék után. Az kevés, hogy Fidesz takarodj!

Én a polgári liberális eszmével tudnék azonosulni, csak hát a lényeg a részletekben rejlik.

lavór 2012.08.03. 19:43:05

@Heron44444:

Már pont elkezdtem volna @Inoffensus: blogján, amit linkelt, a gondolatmenetemet, de talán így ide írom. Sajnos rengeteg gondolat kavarog ebben a kérdéskörben, így lehet kissé olybá tűnik, csapongok.
Az ideológiákkal nem volt baj sosem, hol ide, hol oda pozicionálta magát egy-egy párt. A gondok mindig akkor kezdődtek, mikor is a hatalom az ölükbe pottyant. Szinte hónapok alatt kifordultak önmagukból azok az emberek, akik addig veszettül ígérgették, hogy bizony ők tudják a gazdasági, politikai, társadalmi gondokra a válaszokat, sőt azokat azonnal orvosolni is tudják. Ehelyett rúgtak inkább még egyet a betegeskedő országba. Ma már Inoffensushoz hasonlóan úgy látom, az intenzív osztályon fekvő magatehetetlen, eszméletlen, gépekkel életben tartott országunkat nem hogy gyógyítani nem akarják, de még ugrálnak is rajta. Így nagyon nehéz lesz olyan embereket kiállítani, akiknek valóban hinni lehetne. Első körben biztosan nem a politikusok közt keresnék egy "arcot" egy új emberközeli pártnak. Emellett a kommunikációnak érthetőnek és világos célokkal, a realitás talaján kell folynia. Hiába is a folyamatos sírás, hogy a tanulatlan tömegek, az alul képzettek... stb.
De raja, hátha végre történik valami. Mert ez a fejezzük ki így: fotel-forradalom" nem működik. Sose működött, de a magyarnak ezt is saját kárán kellett megtanulnia.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.03. 19:51:36

@Inoffensus: "Sok párt is működhet együtt, mint ahogy kevés is képes gyűlölködni egymással szemben."

Elméleti szinte igazad van, a gyakorlatban viszont ennél árnyaltabb a helyzet. A kérdés az, hogy a pártok alkotta szövetség mennyire szoros. Ha nagyon, akkor a valóságban olyan lesz mintha sok kicsi egy pártot alkotna (kb úgy mint a Fidesz-KDNP). Ha laza a szövetség, akkor viszont egy sor probléma merülhet fel. PL: egy tv vitában melyik párt ember képviselje a szövetséget, külön kampányoljanak vagy közösen, legyen-e közös név és logó,... Ezek látszólag apróságoknak tűnnek, de fontos kihatása lehet egy párt jövőkére, ezért komoly viták alakulhatnak ki ezekből.

"Pont annyi párt kell, amennyit a választópolgárok szükségesnek tartanak és létrehoznak."

Persze, de attól még véleményem lehet arról, hogy melyik lenne a legjobb.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 19:55:40

@lavór: ""Program"? Ugyan, mi szükség arra? Itt a magyar népmesék kellenek. Azokkal lehet már elég régen választásokat nyerni."

Meggyőződésem, hogy a választópolgárok tömegei várják, hogy valaki végre tisztességesen, őszintén szóljon hozzájuk, és érdemi problémákra kínáljon okos megoldási javaslatokat. Ezzel együtt mindig lesznek olyanok is, akiket az egész nem érdekel, csak a jelöltek nyakkendőinek színe alapján döntenek. Biztos vagyok benne, hogy ez utóbbi csoport aránya egyre csökken a magyar választópolgárok között is.

lavór 2012.08.03. 20:00:27

@Inoffensus:

"Biztos vagyok benne, hogy ez utóbbi csoport aránya egyre csökken a magyar választópolgárok között is."

Úgy legyen. Itt van még majd 2 év, lássuk azt a magyar csodát. Hiteles, felelősséget vállaló vezetőket a Parlamentbe! Én csak örülnék neki.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 20:07:35

@Heron44444: "Elméleti szinte igazad van, a gyakorlatban viszont ennél árnyaltabb a helyzet. A kérdés az, hogy a pártok alkotta szövetség mennyire szoros. Ha nagyon, akkor a valóságban olyan lesz mintha sok kicsi egy pártot alkotna (kb úgy mint a Fidesz-KDNP). Ha laza a szövetség, akkor viszont egy sor probléma merülhet fel."

A Fidesz-KDNP-analógia azért nem érvényes, mert az nem egy pártszövetség, sőt, valójában ezek nem is pártok. Az általam vizionált pártokban szuverén, gondolkodó emberek gyűlnek össze, és közös értékeik és céljaik mentén programot alkotnak, majd igyekeznek azt végre is hajtani. Ezzel szemben a Fidesz egy egyéni vállalkozás, a KDNP pedig egy fantomcég.

A laza szövetséggel kapcsolatos problémákra ugyanez a válasz. Valódi értékrenddel rendelkező és erkölcsös emberekből álló pártok képesek lesznek megállapodni részletkérdésekben, mert lesz alapja a kölcsönös bizalomnak. A bizalom megőrzésére pedig nem csak a saját értékeik, hanem a választók akarata is kényszeríteni fogja őket, mert ha valamiből nagyon elegük van a választópolgároknak, az a cinikus, értékmentes hozzáállás, amit a mai politikai osztály teljes természetességgel gyakorol.

"Persze, de attól még véleményem lehet arról, hogy melyik lenne a legjobb."

Ez természetesen így van.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.08.03. 20:12:48

@Scagnetti: "Az a kormány, amelyik az ellenzéke miatt nem tud dolgozni, az egy nulla. Azokra minek rábízni bármit is? Ellenzék ezután is lesz, és biztos nem lesz kegyes hozzájuk, mivel ez ebben az országban már hagyomány. Most azért hozzuk vissza a csodás szocialista brigádot, hogy megint négy évig mutogassanak az ellenzékre, hogy miattuk nem megy?"

Ezzel nagyon egyetértek. Tény, hogy egy Fidesz-ellenzék nem egy leányálom, de az, hogy az MSZP hosszú éveken keresztül nem talált rá a helyes stratégiára, amivel semlegesíteni tudták volna őket, az csakis az ő (MSZP) hibájuk.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.03. 20:13:15

@lavór: "Sajnos rengeteg gondolat kavarog ebben a kérdéskörben, így lehet kissé olybá tűnik, csapongok."

Ezzel én is így vagyok.

"A gondok mindig akkor kezdődtek, mikor is a hatalom az ölükbe pottyant. Szinte hónapok alatt kifordultak önmagukból azok az emberek, akik addig veszettül ígérgették, hogy bizony ők tudják a gazdasági, politikai, társadalmi gondokra a válaszokat, sőt azokat azonnal orvosolni is tudják."

A probléma az volt, hogy mindig csak ennyit mondtak. Mikor vki megkérdezte, hogy mégis hogyan? Akkor jött mindig a rizsa, hogy nagyobb tortát kell sütni, a gazdaság kifehérítése, blabla. Magyarán nem volt kidolgozott program, se árnyékkormány, csak ködösítés. Egy új pártnak pontosan ebben kell változnia.

"Ehelyett rúgtak inkább még egyet a betegeskedő országba. Ma már Inoffensushoz hasonlóan úgy látom, az intenzív osztályon fekvő magatehetetlen, eszméletlen, gépekkel életben tartott országunkat nem hogy gyógyítani nem akarják, de még ugrálnak is rajta. "

Mai politikai elitben kevés az államférfi. Tehát az olyan ember, aki képes az országot vagy az általános erkölcsi szabályokat, a saját gazdagsága, büszkesége, népszerűsége elé helyezni. Én nem vonom kétségbe, hogy Orbán Viktor szereti Mo-t, csak saját magát egy kicsit jobban szereti a hazájánál.

lavór 2012.08.03. 20:29:31

@Heron44444:

Valóban. Az MSZP is azzal támadta a FIDESZT a választások előtt, hogy nincs igazán programjuk. És nem is volt. Csak az ígéretek és a változtatási vágy miatt győzhettek. Az ígéretek úgy néz ki elszálltak, a változtatási hajlandóságuk meg pont ellentétes az ország érdekeivel. Ha okosak lettek volna, nem 8, de 28 évre bebetonozhatták volna politikai, erkölcsi fölényüket. Most meg elkezdtek rettegni

"Mai politikai elitben kevés az államférfi."

Tőlem akár lehetne nő is. :)

Mitől is lenne vajon itt egy "igazi" államférfi? Ez egy dzsentritársadalom.
A butaságunk netovábbja: a saját történelmünk tanulságaival szembemenni. Tragikus, hogy 1848, 1956 után ilyen gyalázatos társadalom lehet ma Magyarországon. Külső ellenség nincs, így saját magát pusztítja a nép. Mindezt úgy, hogy az értelmiség asszisztál hozzá.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.08.03. 21:42:36

@lavór: Azért sokakat nem ér el az internet (vannak, akik az internetet nem érik el, sőt, csak földi sugárzású tv-t fognak, újságot nem olvasnak, és vannak, akik nem nézik a politikai tárgyú oldalakat a neten).
Amúgy igazad van, nem sopánkodni kell, hanem közösségeket alkotni, valamelyikből talán kinőhet egy párt is.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.04. 11:13:54

"Ha okosak lettek volna, nem 8, de 28 évre bebetonozhatták volna politikai, erkölcsi fölényüket."

Sajnos ez nem csak okosság kérdése. Mivel nincs pénze az országnak, ezért "pozitív reformot" nem lehet végrehajtani. pl: Ma csak úgy lehet adót csökkenteni, hogy máshol emeljük a terheket. Nemcsak azért nem volt programjuk, mert hülyék, hanem azért is mert gyávák. Nem merik felvállalni az átalakítással járó konfliktusokat, és a rövidtávú népszerűségvesztést.

@Kuviklacz: "Azért sokakat nem ér el az internet (vannak, akik az internetet nem érik el, sőt, csak földi sugárzású tv-t fognak, újságot nem olvasnak, és vannak, akik nem nézik a politikai tárgyú oldalakat a neten)."

Pontosan ő miattuk akarják bevezetni a regisztrációt. Azok az emberek, akik nem foglalkoznak a politikával, általában pillanatnyi hangulatukat követve szavaznak. Tehát szar a helyzet az országban, akkor az ellenzékre voksolnak. Pontosan ettől félnek Viktorék.

Naki vagyok kerdojel 2012.08.05. 21:05:50

@orgoványi erdőjáró:

"És amikor mozgósítanád a "Fideszt utálók táborát" akkor milyen alternatívát tudsz kínálni nekik? Na ugye, hogy semmi értelmeset. Ezért marad a Fidesz 2014-ben, mert még mindig ő a kevésbé rossz."

De igen, tudnék alternatívát kínálni. Kár, hogy az a párt, amelyik ezt 2010-ben megtette, kiesett a parlamentből (MDF). Kérdés, hogy most egy hozzájuk hasonlóan józan párt milyen eredményt érne el. (Ne felejtsük el, hogy a Fidesz anno 14. havi nyugdíjat is ígért...)
Amúgy meg remélem, hogy nem marad a Fidesz, sőt, jó lenne, ha örökre eltűnne. De ez utóbbinak sajnos nem sok realitása van jelenleg. Az elsőnek már inkább. Félnek is tőle, ezért próbálják minden lehetséges módon bebetonozni a hatalmukat.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.06. 21:14:22

A posztoló - többek között - ezt írja:
,,...Ha nem látunk olyan pártot, amely miatt szívesen regisztrálnánk, és amelyre szívesen szavaznánk, akkor csináljunk egyet (kettőt, hármat, négyet). Ne várjuk már azt, hogy ez a sokszorosan leszerepelt magyar politikai osztály 2014-ben többre lesz képes, mint a megelőző negyedszázadban. Ébredjünk már fel és csináljunk már magunknak egy jobb országot, mert akikre eddig bíztuk ezt a feladatot, azok ennyire voltak képesek...''

Ebből nem értettem kristálytisztán, hogy mitől lesz jobb? Egyetértünk abban, hog a pol. vezetés (oldaltól függetlenül) reménytelenül eltévedt az élet sötét, nehéz járatú, penészes barlangjában.

Csak épp - a poszt alapján - nem látom a megoldást, a mentő alakulatot! Valami fény mintha lenne a barlang végén, de mintha dudaszót is hallanék... vagy csak a fülem zúg és a fény is csak korhadó csontok foszforeszkálása?

A posztoló pontosan azt teszi, amit a bevezetőben oly hevesen kifogásol: siránkozik!

Semmilyen konkrét megoldást nem javasol azon kívül, hogy azt mondja:
- Ez már igazán tűrhetetlen, mégiscsak tenni kellene valamit! Alapítsunk új pártot!

Ő lesz a vezetője? Mi a programja? Mik az új párt eszmei értékei? Hogyan és miből kívánná megvalósítani?

Megbocsáss, kedves posztoló, de nekem ez kevés és inkább a tündérmese kategóriába sorolnám! Legyen szép és virágzó, gazdag ez az ország, ebben nincs is vita közöttünk.

Arra lennék kíváncsi, hogy mindezt *hogyan*?

Valljuk be őszintén, ez a változásokhoz szánalmasan kevés, max. annyi, mintha egy lottózó mondaná, hogy nodemostaztán(sic!) igazán nyerni kéne a lottón!

A poszt azon részével, amikor az elégedetlenséget siránkozásnak tünteti fel, nem értek egyet. Ha folyamatosan olyan jelzéseket kapunk a hírekből, hogy:
1) ellenforradalom,
2) demokrácia helyett valami mást,
3) félázsiai,
4) regisztráljunk, stb., (bő 1 hét termése)
akkor valszeg jogosan szisszen fel kies hazánk (volt Gőztársaság, ma Abszurdisztán) minden álompolgára(sic!).

Az már csak torta a habon, h nem köztársaság. Mi történt a Közt. Elnöki Hivatallal? Változatlanul müxik tovább egy más államformában? Felszámolták annak rendje és módja szerint? Erről pl. a hírekben csend és kriptaszag.

Ps.: + rendszeres íróként szólnék a rendszergazdának, hogy nézzen utána a ligatúra kifejezésnek és írja át a honlapot!

cellimega 2012.08.07. 20:49:43

@TrueY:
A számokból jól látszik, hogy a baloldali kormányzás alatt nagyobb az állami költekezés, mint a jobboldali kormányok alatt.

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00023&plugin=1

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.07. 22:05:01

@cellimega: Két dolog: 1. Magyarországon nincs jobboldali párt. A fityisz sem az.

Csillag István, 2005. márc. 4-iki előadása alapján az állami újraelosztás aránya így alakult:

1997 45,3
1998 42,2; 1999 43,5; 2000 42,4; 2001 42,6
2002 41,9; 2003 41,6; 2004 41,0

Ez alapján a Medgyessy kormány lenne a jobboldali kormány??? Nem má'! ;)

De nézzük az eurostat-ot. Ezek szerint 2004-ben és 2008-ban is jobboldali kormányzás volt?

cellimega 2012.08.07. 22:07:30

@sárkányfő:
epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb090&plugin=1
Az adóssággyarapodás nagy része 2009 előtt következett be.
Nézd meg, közben hogy alakult a lengyeleknél, szlovákoknál. Ez a posztkommunista magyar baloldal sara. Valóban elk.rtak az életünkből kb egy évtizedet, jól mondta Giurceanu.

cellimega 2012.08.07. 22:14:24

@TrueY:
Gondolom, Csillag az állami bevételekről beszélt:
epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00021&plugin=1

Szerintem az állami újraelosztást okosabb a kiadások GDP-hez viszonyított arányában tekinteni.

Hogy Mo-on nincs jobboldal? Akkor minden magyar párt baloldali?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.07. 22:36:55

@cellimega:
"Szerintem az állami újraelosztást okosabb a kiadások GDP-hez viszonyított arányában tekinteni."

Persze. Valószínűleg én is tudnék olyan görbét kreálni, ami az én igazamat támasztja alá. Szerintem az 51% és 49% között minimális a különbség. Főleg, hogy fel-le ugrál.

"Hogy Mo-on nincs jobboldal? Akkor minden magyar párt baloldali?"

Igen, jelenleg csak baloldali pártok ücsörögnek a parlamentben. Mondj egyetlen jobboldali pártot!

Segítségképpen: "A jobboldalt általában a fennálló politikai, társadalmi, erkölcsi rendhez való ragaszkodás és csak a lassú, szerves változások támogatása jellemzi."

L. unortodoxia

"A hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki,"

No ez megvan. De ez a bolsevik típusú pártok sajátja is.

"...a gazdaság területén az állam minimális szerepvállalását hirdeti. A szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít;"

Hogyan is állunk a magántulajdon államosításával? Állami cégek burjánzásával? Karvalytőke emlegetésével? Öngondoskodás korlátozásával?

Szóval 1 jobboldali pártot mondj! De nem olyat, ami azt állítja magáról, hogy jobboldali! Én szívesen szavaznék rá!

cellimega 2012.08.07. 23:20:57

Nem azért választottam a kiadási oldalt, mert az nekem jobban tetszik, hanem mert a gazdaságpolitikák értékelésekor ezt szokták nézni.
47,5 % és 50% körüli értékeket látsz 2000-2001 és 2003-2009 (a választási éveket direkt kihagytam vegyes voltuk miatt). Ez nem kis különbség, évi több száz milliárd forintot jelent (mai forintban).
Jelentősebb leépítés a bürokráciában csak a 2 Orbán-kormány alatt volt eddig, csak erről hallgat a média (főleg az 1. Orbán-kormány esetében).
Az 1. Fidesz-kormánynak valóban etatista volt a propagandája (nem a tettei). Ennek szerintem 2 fő oka van: 1. a magyar lakosság elvárásai (gondoskodó állam) 2. a "jobboldali" magyar sajtó etatizmusa, élén a Magyar Nemzettel.

Ha a 2010-es választási kampányt megnézed, az egyetlen párt a 4 közül, amelynek programja legalább részben jobboldali volt, az a Fidesz.

Ha lenne egy Dzurinda-féle gazd.pol-t megvalósító párt Mo-on, én is arra szavaznék (és ha jól értem, te is). De nem tudom, 10-20 %-nál kapna-e többet ez a párt.

A magyar médiában kellene gyökeres fordulat ahhoz, hogy az általad fentebb idézett piacpárti jellemzőkkel bíró párt sikeres lehessen nálunk.

Ha 1994-ben a Szadi nem áll össze a vörösökkel, 1998-ban jöhetett volna egy SZDSZ-Fidesz kormány, és akkor teljesen másként nézne ki ma ez az ország szerintem.

A magánnyugdíjpénztárak nevükkel ellentétben nem magántulajdonban voltak, hanem tsz-szerű képződmények (a kötelező belépés és kollektív tulajdonlás miatt), szerintem ez idegenen a piactól (Nyugaton nincs is ilyesmi, úgy tudom). A magántulajdont az önkéntesnek nevezett pénztárak reprezentálják, amelyek fejlődését a mostani szabályozók is serkentik.

Az állami cégek burjánzása:
Európában nálunk az egyik legalacsonyabb az állami tulajdonú cégek aránya, úgyhogy ez nem megalapozott állítás. A MOL-vásárlás szerintem piszok húzás volt stratégiailag (esetleges későbbi orosz függésbe kerülés elkerülése). Biztos megvolt az ára, mert Putyin okos ember; én arra tippelek, hogy a Nabuccóból való MOL-kiszállás lehetett ez.

A karvalytőkéről: ha a spekulatív, pénzügyi tőkével szemben az állam valamilyen mértékben felveszi a kesztyűt, az a verseny szempontjából nem biztos, hogy rossz. Pl. a magyar bankszektor volt a legnyereségesebb Európában. Ez nyilván kartellezés eredménye, ami piacellenes jelenség. Ha nincs kormányzati beavatkozás, még nagyobb lenne a nyereségük a devizahitelek miatt, mert bár sok a nemfizető ügyfél, de óriásit kaszáltak volna az árfolyamnyereségen, hiszen ők tkp forinthitelt adtak svájci franc-ban elszámolva (ezt egy bankárrokonból szedtem ki). De visszatérve a 2010 előtti állapotokra: egy átlagos OTP-ügyfélnek havi több ezer forintjában volt a számlavezetés, meg hogy felvette az automatájából a 100.000 forintos fizetést. Hol van ilyen Nyugaton?
Nem véletlen, hogy 2010-ben jelentek meg a 0 forint számlavezetési díjak. Érezték a bankok, hogy alkalmazkodni kell. Nekem személy szerint 3000 forinttal csökkentek a banki költségeim havonta 2010 óta.
A Telenor 2012 tavaszán 16-29-ről 12 Ft/percre csökkentette a hívásdíjat abban a csomagban, ahol én vagyok. Soha korábban ilyen nem tapasztaltam. Véletlen? Nem hiszem. A politikában csak az erő számít. Aki folyton alkalmazkodik("jófiú"), azt kíméletlenül kihasználják (az oroszok, a karvalytőke).

sárkányfő 2012.08.07. 23:30:02

@cellimega:
lenyűgöző elszántsággal küzdesz és kaparsz össze minden adatot, hogy igazold a szocikkal szembeni gyűlöletedet, de az általad belinkelt statisztika szerint nem is vettünk fel IMF hitelt a válság hatására :)
Illetve dehogynem, csak ez az oldal 2008-hoz számolja el... azaz a mondandómat ez nem cáfolja.

ha valóban államadósság fóbiás vagy, akkor a fideszt még jobban kellene utálnod a szociknál. mivel a fidesz másfél (!!) év alatt verte el a manyup-ot, azaz a GDP 11%-val növelte a nettó államadósságot, míg hasonló nagyságrendű (13%) államadósság-növeléshez a szociknak 6 év kellett (200-2008). Orbán magasan veri a szocikat a pénz elpancsolásában. A közös a két elkúrásban, hogy külső hatás egyik esetben sem volt, saját belső elkúrás.

És jó hírem van, Orbán jövő tavasztól, miután beültette egy kesztyűbábját a jegybank elnöki székbe, tovább folytatja a vagyon felélését, azaz a nettó államadósság növelését.

És akkor még tovább lehet finomítani a múltat is: bő 3%-ot szépen át ki lehet vonni a szociktól, és át lehet pakolni a fideszhez: ugyanis 2010-ben 3 milliárd euró lehívott, de el nem költött IMF-hitel csücsült az államkincstárban. Ebből vették pl. az 500 milliárd ft-os MOL részvénycsomagot... (aminek le is ment aztán az ára). Azaz lényegében 77%-kal adták át a szocik (3% itt volt kesben), és a 3%-ot Orbán felélte, majd felélte a manyupot is, ez már 3+11=14%....

Persze szavakban Orbán már akkor is fő ellenségnek nevezte az adósságot, sőt, akkor verte csak igazán a harangot, amit ha komolyan gondolt volna azonnal visszautalja a széfből a pénzt az IMF-nek, hogy 3%-kal csökkentse az adósságot, de nem, neki a MOL mégis fontosabb volt. Persze aki nem vak már akkor látta hogy Orbán mit gondol az államadósságról, amikor 2010 nyarán 7%-os hiányt akart kikönyörögni Barossonál. 7% hiány = +7% államadósság. Barossonak köszönhetjük, hogy ezt nem hagyta...

cellimega 2012.08.07. 23:45:09

@sárkányfő: 7% hiány = +7% államadósság
Elsődleges hiányról hallottál már, Sárkányfő?
3-4 %-os hiány esetén nem nő az államadósság (kb ennyi a kamatfizetés)

A többire azt hiszem, nem reagálok, mert azt hiszem, te vagy fóbiás, és már belefáradtam, hogy hvg-tanítványokkal vitatkozzam.

Én gyerekkorom óta a tényeket igyekszem figyelni, és az alapján véleményt alkotni.
Aki azt próbálja bizonygatni az elmúlt 20 évet átélve, hogy a szocialisták folytattak felelősebb fiskális politikát, és nem Orbánék, annak fogalma sincs a tényekről. De ebben elsősorban nem te, hanem a magyar média a hibás.

sárkányfő 2012.08.07. 23:53:32

@cellimega:
sajnos abban te vagy a hibás, hogy a tényeket nem vagy hajlandó figyelembe vinni, és inkább lesajnáló megjegyzéseket teszel a vitapartneredre.

amiket felsoroltam, tények. te is tudod, csak nem vagy képes szembesülni velük. a világválság miatt vettük fel az 8 éves ciklus alatt keletkezet adósság kb. felét, a másik felét meg 6 év alatt, azaz sokkal lassabb ütemben, mint ahogy ugyanennyit elvert Orbán másfél év alatt. Tény az is, hogy Orbán a MOL-részvényeket még a felvett de Bajnaiék által el nem költött IMf-hitelből vette.

az elsődleges hiány pedig a kamatfizetés nélküli hiány, nos az a helyet, hogy ha nem szufficizes az ország, akkor a kamatokat is kénytelen újabb hitelekből fizetni (miből másból is fizetné?), azaz a hiány befedés adósságot szül. persze az, hogy egy eleve marginális kérdésbe kötsz bele, és ott is csak a mértéken próbálsz finomítani, az önmagában elég beszédes.

A megfogalmazásod amúgy tökéletesen rossz, felelős itt nem volt senki, verseny a felelőtlenség mértékében van, ebben most Orbán a rosszabb, másfél év alatt elverni 11%-ot, ez történelmi elkúrás, na nem mintha ez egy percig is mentené a másik fél elkúrásait.

cellimega 2012.08.08. 07:52:19

@sárkányfő: Ez a 11%-os elverés szerintem nem állja meg a helyét.
A 2008 utáni adósságnövekedést a válság számlájára írod, ugyanakkor a mostani adósságstagnálást (manyupállamosítás és forintleértékelődés ellentétes hatásai eredőjeként) egyértelműen a Fidesz hibájaként mutatod be annak ellenére, hogy a 2011 őszi hitelválság mögött a görögök csődje és az ebből fakadó parázás áll tök egyértelműen.
A 11% amiatt sem igaz, mert a legutolsó adatok szerint már csak 75% körül van az államadósság (2012. második negyedévében 84% volt).
Az elsődleges egyenleg kérdése azért nem mellékes szerintem, mert elsősorban nem az számít, hogy forintban hogy változott az államadósság és az államháztartási hiány, hanem hogy reálértéken hogyan változott, illetve mekkora a reálkamat. Bokros pl. elinflálta az államadósságot (az infláció sokkal nagyobb volt, mint a hitelek után fizetendő kamat), ez látszik az 5. ábrán:
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/A_jegybank/kt-funkcio/Elemzes_az_allamhaztartasrol_201205.pdf

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ А GYÚRCSÁÁNY! 2012.08.09. 05:46:55

@No_Fidesz_No_Problem: Sértésed lepereg anonim ! Tanulj meg írni , addig én a sportkommunikációs diplomámmal nem ereszkedem le hozzád !

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.09. 08:37:33

@Lеncsés István:

Jobban írok, mint te, és a diplomáimat se sportkommunikációra kaptam

;-)

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.08.09. 22:17:18

@Blogger Géza: Azért az, hogy az adó alá eső tranzakciók egészen mások, nem részletszabály.
A társasági adóban és az SzJA-ban sokkal kisebb a különbség. Az ÁFÁ-ban meg nagyon kevés, merthogy EU-s irányelvet emel át a tagállami jogba az ÁFA, ill. TVA-törvény. De Tőled már megszoktuk, hogy akinek más a véleménye, az szerinted nem ért hozzá

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.08.09. 22:22:16

@cellimega: Ez a reálérték egyre gyakrabban megjelenik, mint dorong, érv helyett. Az államadósságot pénzben kell visszafizetni, a növekedése azt jelenti, hogy többet vesz fel az állam, mint amennyit visszatörleszt.
Egyébként meg Orbán harcot hirdetett az államadósság ellen, és az bizony sovány eredménnyel járt. Ugyanakkor ezzel (meg a többi intézkedésével) ugyanazt csinálja, mint amiért Gyurcsány ellen fellázította a csőcseléket, meg népszavazást szervezett: megszorít, hogy a költségvetési hiányt csökkentse. Csak éppen 2011-ben nem hitelválság volt, sokkal enyhébb a 2008-asnál, és megfelelő gazdaságpolitikai esetén egyáltalán nem hatott volna Magyarországra: tény, hogy legfőbb exportpiacainknak számító országokban növekedés van, és a régió többi országában is.

cellimega 2012.08.09. 23:35:08

@Kuviklacz: Az államadósságról és a reálértékről:
Ha egy ország gazd. növekedése 0%, inflációja 5%, és államházt. hiányát csak a kamatkiadások okozzák (azaz az elsődleges egyenleg 0), akkor a GDP is 5%-kal nő nominálértéken, tehát hiába nő az államadósság a kamatkiadások összegével, a GDP-hez képest alig változott (csak annyival, amennyivel a hitelek kamata nagyobb, mint az infláció). A külföldi hitelek és a forintárfolyam még bonyolítja a képet.
Tehát ha valaki úgy érvel, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzás idején 10.000 mrd forinttal nőtt az államadósság, most meg 3.000 mrd-ot államosított a kormány, akkor nagyot csúsztat, hiszen a 2004-es és a 2011-es forint egészen mást jelent, úgyhogy a reálérték nagyon fontos, normálisabb országokban eleve így közlik a statisztikai adatokat (pl.: 2010-es dollárban ez ennyi meg ennyi).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.08.12. 22:00:03

@cellimega: Totális zagyvaságot írtál, azt remélem tudod.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.11.08. 21:05:40

@átnevezett nick 2: A hazugság nem lesz tény, ha sokszor ismétlik, akkor sem.
A világbajnoknak hazudott 250-es (most mér 283-ra visszament) CDS pont 100-zal több, mint a 2010 áprilisi. Infláció majdnem 6%. Munkanélküliségi ráta nem csökken, foglalkoztatás csak létszámban nő (abban is legtöbb a közmunka, valamint van benne egy szép mintavételi korrekció is - a mintavételi korrekció nélküli statisztika csökkenést mutat), ledolgozott időben nem. Árfolyam 284 (hiába mutat ki a kormánypárti sajtó időnként csökkenést, a két csökkenés között többet nő), most már az export is csökkent. És az államadósság sem csökkent lényegesen annak ellenére, hogy a MANYUP-pénznek le kellett volna sokkal jobban csökkentenie. EZEK a tények, másik anonim.
süti beállítások módosítása