Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • Hozzászólok: @ekat: :-) mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag neme... (2018.04.11. 12:04) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többi... (2018.04.11. 11:38) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utc... (2018.04.11. 11:28) Polgárok vs. plebejusok
  • Hozzászólok: @ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul. en azt gondolom,j... (2018.04.10. 10:49) Polgárok vs. plebejusok
  • BéLóg: @Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk. (2018.04.09. 14:19) Polgárok vs. plebejusok
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2006 (1) 2010 (5) 2014 (10) 2018 (4) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (3) bankszövetség (1) bauer tamás (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (5) cigányság (1) cinizmus (5) demokrácia (6) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (5) együtt (2) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (2) elvtelenség (1) erkölcstelenség (4) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (18) fodor gábor (3) gazdaság (1) gulyás gergely (1) gyurcsány ferenc (5) hadházy ákos (1) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (6) juhász péter (1) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (2) kelet (1) kétfarkú (2) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (7) magyarország (14) magyar bálint (1) március 15. (1) márki-zay péter (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (2) mesterházy attila (2) momentum (3) mszp (9) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (3) nolimpia (1) önkény (1) orbán viktor (14) országgyűlés (1) párbeszéd (2) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (2) polgári liberalizmus (1) polgárság (6) populizmus (4) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) szél bernadett (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (6) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1) vona gábor (1)

Linkblog

Szinte minden közélet iránti érdeklődéssel beoltott, ellenzéki emberek által alkotott fórumon - baráti sörözés, levelező lista, online fórum, stb. - axióma, hogy Orbán Viktor az oka minden bajunknak, ő a főgonosz, aki tönkreteszi Magyarországot, aki lebontja a demokráciát, aki miatt el kell hagyni a hazánkat. Nyilván még felsorolni is fölösleges, hogy mennyi rossz döntést hozott Orbán az elmúlt két, tíz, húsz évben, és hogy ezek mennyi kárt okoztak Magyarországnak, ezek jól le vannak dokumentálva az online újságokban és blogokban. Nem az a kérdés, hogy Orbán hozott-e nagyon sok rossz döntést, hanem az, hogy tényleg pusztán ő-e a hibás ezért a kialakult helyzetért. Állításom szerint nem.

Orbán kritikusai azt kérik számon Orbánon, hogy miért csinálja azt, amit ő helyesnek gondol, és ezzel szemben miért nem csinálja inkább azt, amit mi, a kritikusai gondolunk helyesnek. 1998 óta itt vagyunk leragadva. Jókat csámcsogunk azon, hogy már megint milyen gyalázatos dolgok történtek, vég nélkül győzködjük egymást, hogy Orbán mennyire diktatórikus és mennyire nem való a kezébe a hatalom, és képesek vagyunk újra és újra felháborodni egy újabb, teljesen kiszámítható cselekedetén. És pontosan ezért nem lehet azt mondani, hogy Orbán a hibás.

Orbán Viktor huszonöt éve dolgozik keményen azért, hogy hatalomra kerüljön és ott is maradjon, és a megszerzett hatalmát arra használja fel, hogy Magyarországot egy általa helyesnek gondolt irányba terelje. Ezzel szemben a kritikusai mit csinálnak? Újságcikkeket írnak az ÉS-be, meg a Népszabadságba, meg a HVG-be, jobb híján buzdítanak a baloldali összefogásra, miközben ők is pontosan tudják, hogy a magyar baloldal ugyanúgy teljesen alkalmatlan Magyarország sikeres kormányzására, mint ahogyan a Fidesz az. A politikai elit kritikusai évtizedek óta asszisztálnak ahhoz, hogy teljesen szisztematikus kontraszelekció révén évről évre egyre butább és egyre alkalmatlanabb politikusok választódjanak ki és kerüljenek hatalomra, és közben várják a csodát, hogy ezek az emberek majd képesek lesznek jól kormányozni az országot, jó döntéseket hozni a közös ügyeinkben.

Azt várják a kritikusok, hogy Orbán Viktor majd a sok újságcikk hatására hirtelen "megjavul", és úgy fog gondolkodni, mint ők. Évtizedek óta elfogadják az MSZP, az SZDSZ, újabban az LMP és a DK magyarázatát arról, hogy hát Orbánnal nem lehet mit kezdeni, mert hát ő annyira antidemokratikus, és annyira nem lehet vele együttműködni. És ezzel ki is fújt a tudomány. Nem azon gondolkodik a kritikusok hada, meg az ellenzéki pártok tagjai, hogy mi az, amit lehet tenni Orbán legyőzése érdekében, nem azon törik a fejüket, hogy mit kellene máshogy csinálniuk, hogy végre eredményesek legyenek a Fidesszel szemben, hanem egymás vállát veregetik, hogy mi mind milyen kiváló emberek vagyunk, meg mennyire demokratikusak, és hát Orbánnal nem lehet mit kezdeni.

Erre mondom én azt, hogy nem Orbán a hibás. Nem ő a hibás azért, mert az úgynevezett baloldal botrányosan alkalmatlan volt az ország kormányzására, és ezáltal teret engedett neki, sőt, szinte bebiztosította a Fidesz számára a kétharmados győzelmet. Nem Orbán  a hibás azért, mert az ellenzéki pártok és az ellenzéki gondolkodók nem tudnak mit kezdeni a populizmusával, és tizenöt éve nem képesek találni egy működőképes stratégiát a legyőzésére. Nem az eső a hibás, amiért esik, hanem az elázó ember, aki ahelyett, hogy az esőt, meg az egész világot szidja, inkább felhúzna egy esernyőt, vagy egy esőkabátot.

Orbán populizmusát, antidemokratikus hajlamát és hibás döntéseit nem kell bizonygatni, mert ezek a napnál világosabbak. Az a mód, ahogyan ő a hatalomról és annak gyakorlásáról gondolkodik, törvényszerűen vezet a kontraszelekcióhoz és a rossz döntésekhez. Egy nyugati módon gondolkodó polgár számára ez evidencia, ezen nincs mit rágódni. Amin gondolkodni kell, az az, hogy hogyan lehet őszinte, tisztességes, okos beszéddel a széles tömegek számára is bemutatni ezeket a hibákat, és ezzel egy időben felvillantani az alternatívát, a jobb kormányzás esélyét. És ez egy nagyon kemény, nagyon nehéz és nagyon hosszú munka eredménye, amihez sok tisztességes, okos emberre van szükség, akiknek be kell vállalniuk egy csomó aprólékos munkát a vízió meghatározása után a stratégia, majd a konkrét programok kidolgozásában. Nem elég pár sör mellett bosszankodni, meg azzal fenyegetőzni, hogy mi is itt hagyjuk az országot, mert Orbán tönkreteszi azt. Ez pont annyira nem nyugati és nem polgári gondolkodás, mint amennyire Orbáné és a Fideszé nem az.

Címkék: mszp fidesz magyarország szdsz orbán viktor ellenzék dk lmp

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr904373749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2012.04.24. 10:55:10

Nem csak ő a hibás, de leginkább ő a hibás.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.04.24. 13:46:00

@Tilikov: Rengeteg dologban ő a hibás, ez nem kérdés, és az sem, hogy ezért vállalnia kell a felelősséget.

De azért, hogy tízmillió ember birkamód áll és bámulja a dúlását, na azért nem ő a hibás. Az ellenzéki pártok szánalmasan impotensek és dilettánsok, a társadalom azon rétegei pedig - a viszonylag jómódú, világlátott polgárság -, akik képesek lehetnének arra, hogy okosabban kormányozzák ezt az országot, vagy legalább rákényszerítsék a meglévő pártokat az okosabb és tisztességesebb működésre, na egyelőre ők sem vállalják a felelősséget és nem töltik be történelmi küldetésüket a haza felvirágoztatására.

Ez itt a komoly baj, hogy ebben a körben is általában addig terjed az ellenzékiség, hogy megállapítják a nyilvánvalót, miszerint Orbán rosszul kormányoz, majd ennyiben ki is fúj a tenni akarás. Pedig nagyon sokan látnak tisztán ebben az országban, csak valahogy a következő lépés megtétele nem akaródzik: letenni a söröskorsót meg a billentyűzetet és a bosszankodáson túlmutatóan elkezdeni cselekedni. Értelmes célt tűzni magunk elé, majd elkezdeni azt szisztematikusan megvalósítani.

pannonfunk 2012.05.10. 08:38:48

"Az a baj a baloldali értelmiségiekkel, hogy csak megmondják a tutit, és utána elégedetten hátradőlnek, és megveregetik a vállukat, ahelyett, hogy tennének valamit" -- írja a baloldali blogger, aki érzi, hogy most aztán tényleg megmondta a tutit, és nem kell mást tennie, mint hátradőlnie, és megveregetnie a vállát.

Eközben bezzeg-Európa bezzeg-demokratikus bezzeg-politikusai kitalálják, hogy mégsem a hiányt kellene mindenáron lefaragni, hanem a foglalkoztatottságot kellene növelniük.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.05.10. 12:01:16

@pannonfunk: Ez izgalmas felvetés. Két kérdés:

1. A blogger mitől baloldali? Ezen bejegyzés alapján ellenzéki, a korábbi bejegyzései alapján polgári liberális, ami, ha nagyon muszáj oldalakról beszélni, akkor jobboldali-centrista.

2. Európában valóban kibontakozóban van egy baloldali fordulat, ami keynes-i megoldásokat követel a jelenleg szerencsére még uralkodó takarékos konzervatív (jobboldali) megközelítés helyett. Jól értem, hogy a hozzászóló ezt a baloldali fordulatot, mint "jobboldaliságot" állítja szembe a blogger "baloldaliságával"?

pannonfunk 2012.05.10. 13:37:43

@Inoffensus: Bocs elfelejtettem, Magyarországon teljesen konfúz a bal és jobboldaliság megítélése. Magyarországon bezzeg-demokraták vannak meg patásördögök. Slendrián módon az előbbieket szokták baloldaliaknak mondani (balliberális elnevezés is használatos), a másikat meg jobboldalnak. A bezzeg-demokraták kedves játéka, amit néha játszanak, hogy kijelentik, hogy ők nem is bal, hanem jobb-oldaliak, amikor olyan közgazdasági eszmék mellett rakják le a voksukat, amelyek a Magyar Szocialista Párt kormányzása alatt valósultak meg leginkább. Szóval cseréld le a baloldalit bezzeg-demokratára, és akkor rendben vagyunk.

Persze most biztos háborogsz, hogy mi ez a bezzeg-demokratázás, pedig ez az általad képviselt politikai csoportosulás kvinteszenciája. Mert ugye ez az a csoport, amely csak elméletben tudja a megoldásokat (de abban aztán olyan nagyon, hogy nem győzik a vállukat veregetni, hogy ők milyen okosak), az operatív megoldásokról meg halvány lila gőzük sincs. (Röviden így is össze lehetne foglalni a fenti posztodat.) Node próbáljál meg operatív megoldásokat készíteni, és abban a pillanatban rá fogsz jönni, hogy a ködös ideákat a valódi életben nem lehet 100%-ban megvalósítani. Ezért aztán nem is tesz ez a politikai csoportosulás semmi operatív tevékenységet, de legalább addig is lehet bezzegezni, hogy bezzeg mi, nekünk aztán olyan tökéletes ideáink vannak, hogy csak na. Szemben a politikai ellenfelekkel, akik meg tesznek valamit, vagy jól, vagy rosszul, de legalább minden rossz lépésbe bele lehet kötni.

Egy csodálatos konkrét történetem volt, hogy amikor ismerőseim körében valaki felháborodott, hogy romák fényes nappal az utcán belekötöttek, akkor az ismerettségi köröm egyik bezzeg-toleránsa csípőből lenácizta és lerasszistázta a másik ismerősömet, aki ezt az esetet el merte panaszolni. Mire én mondtam a bezzeg-toleráns ismerősömnek, hogy nosza, menjünk le sétálni sötétedés után a Tömő utca-Orczy tér-Kálvária tér környékére, aztán csillogtassad a toleranciádat. Naná, hogy ő volt felháborodva, és nem volt hajlandó velem eljönni sötétedés után az említett környékre. Tehát a bezzeg-toleranciája abból ált, hogy messziről elkerülte a konfliktushelyzeteket, és karoszszékben ülve nácizza és rasszistázza azokat, akik nem tudják vagy nem akarják ezeket a konfliktusokat kikerülni.

És tényleg ebből áll a nagy bezzegség: karosszékből osztani az észt, operatív megoldások nélkül, mert az eszméken való rágódásból baj nem lehet. A valódi világba meg lehetőség szerint bele se kóstoljunk, mert amíg az ideák világában vagyunk, addig minden szép, és lehet bezzegeni a többieket.

Bocsi a kemény szavakért, de nagyjából így néztek ki azok körében, akiknek a világa nem abból áll, hogy az általatok tartott szent eszméken filozófáljanak. És hát ezekből a fajta emberekből elég sok van. Akiket meg kellene győzni valahogy, hogy mégis rátok szavazzanak. De ahhoz valami operatív tevékenység kellene, ráadásul még azt is rátok süthetik, hogy a hatalmat akarjátok megszerezni, és az meg már milyen csúnyán néz ki a szent eszme fényében. Fúj, micsoda dolog, meg akarjátok szerezni a hatalmat, nem? Lehet, hogy jobb is, ha marad a status quo...

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.05.10. 15:31:14

@pannonfunk: Semmi baj nincs a kemény szavaiddal, azért vagyunk itt, hogy őszintén vitázzunk fontos kérdésekről. Sok mindenről írsz, most igyekszem a fő mondanivalódra reagálni, amellyel teljesen egyetértek. Magam is azt az álláspontot képviselem, hogy nem háborogni, meg az ellenfelet démonizálni kell, hanem okos, értelmes, kitartó és kemény munkával jobb alternatívát kínálni.

Tök vicces, hogy a fő különbség az álláspontjaink között éppen abban van, hogy te besorolsz engem az általad kárhoztatott "bezzeg-demokraták" közé, miközben én veled értek egyet ez ügyben, és a lényeget tekintve azt gondolom, amit te.

Teljesen egyetértek veled a beszűkült, magukat liberálisnak gondoló, valójában bolsevik véleménydiktátor rasszistázókkal kapcsolatban, akiknek a politikai gondolkodása annyira fejletlen, és az agyuk annyira ellustult, hogy ha meghallják azt a szót, hogy cigány, akkor arról csak a rasszizmus tud eszükbe jutni.

Szóval a lényeg szerintem az (amit már többször kifejtettem ebben a blogban is), hogy a nyugatias magyar polgároknak aktivizálniuk kell végre magukat és okos, értelmes, tisztességesen végiggondolt és kifejtett programot készíteni hazánk felvirágoztatására. Alakítanunk kell egy polgári liberális pártot, amelynek színeiben a polgári eszme sikerrel szállhat ringbe, hogy megküzdjön a kontraszelektált, erkölcstelen, és végtelenül buta politikai pártokkal, amelyek az elmúlt húsz évet meghatározták.

Tzol 2012.05.18. 10:24:31

@pannonfunk: Bölcs gondolatok, de hol az alternatíva!?

Doberdo 2012.09.25. 14:36:25

Kedves Inoffensus !
Talán nem kellene a fent meghatározott nagy
célokat kítűzni. Ugyanis Magyarországon nagyon kevés "nyugatias magyar polgár" található jelenleg, s akiket ez jellemez, azok általában kevés kivétellel liberális gondolkodású kényelmes fotelban üldögélő hölgyek és urak.
Velük nem egy rendszerváltást, de-sajnos- még egy ritmusváltást is nehéz elképzelni. Ami az
Orbán diktatúrát illeti, ezzel az a gond, hogy országunkban nagyon kevesen tudják
értő módon, hogy mi történt velünk: az ország
polgáraival Orbán Viktor országlása alatt.
Már azt sem figyelték, hogy 2/3 nélkül 1998-tól mit tett Orbán....Amennyiben ezt kellően-s nemcsak Orbán két szőrös mancsát- figyelték volna, akkor rájöttünk volna, hogy a politikai logika szabályai szerint ez az
ember a 2/3 arányú hatalmával mit fog kezdeni. Mert most bármit megtehet és meg is
teszi! Felelősségről esetében nem lehet szó !

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.09.26. 18:14:42

@Doberdo: Kedves Doberdo!

Egyetértek, magam is azt próbáltam megfogalmazni, hogy a "kényelmes fotelban üldögélés" és onnan bosszankodás önmagában elégtelen. Talán én kicsit optimistább vagyok, és számosabbnak gondolom a polgári réteget, lehet, hogy ezért is vagyok türelmetlenebb a passzivitást látva. Tény ugyanakkor, hogy a poszt megjelenése óta eltelt újabb fél évben látott végtelen passzivitás mindenesetre sok bizakodásra nem ad okot. Lehet hogy tényleg túl kevesen vagyunk, vagy túl erőtlennek érezzük magunkat a túlnyomó többséggel szemben, akik még mindig nem értik, hogy ez, ami itt a hazánkkal történik, nem vezet sehova.

Azzal is teljesen egyetértek, hogy nem volt nehéz előrelátni azt, hogy mi fog itt történni egy kétharmados Fidesz-hatalom alatt. Ezzel együtt fenntartom az állításomat, mely szerint a kétharmadért a fő felelősség az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli, nélkülük ez sohasem jöhetett volna létre.

Doberdo 2012.09.28. 11:54:27

@Inoffensus: Kedves Inoffensus !
Sajnos az MSZP és SZDSZ magatartása is hozzájárult a bekövetkezett súlyos változásokhoz. Önmagában a kialakult
helyzet azonban csak a magyar néplélek, a szalmaláng jelleg sajátosságaival magyarázható.
A szalma ebben az esetben elégett és az üszök
messziről látszik....
süti beállítások módosítása