Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • Hozzászólok: @ekat: :-) mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag neme... (2018.04.11. 12:04) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többi... (2018.04.11. 11:38) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utc... (2018.04.11. 11:28) Polgárok vs. plebejusok
  • Hozzászólok: @ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul. en azt gondolom,j... (2018.04.10. 10:49) Polgárok vs. plebejusok
  • BéLóg: @Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk. (2018.04.09. 14:19) Polgárok vs. plebejusok
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2006 (1) 2010 (5) 2014 (10) 2018 (4) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (3) bankszövetség (1) bauer tamás (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (5) cigányság (1) cinizmus (5) demokrácia (6) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (5) együtt (2) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (2) elvtelenség (1) erkölcstelenség (4) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (18) fodor gábor (3) gazdaság (1) gulyás gergely (1) gyurcsány ferenc (5) hadházy ákos (1) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (6) juhász péter (1) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (2) kelet (1) kétfarkú (2) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (7) magyarország (14) magyar bálint (1) március 15. (1) márki-zay péter (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (2) mesterházy attila (2) momentum (3) mszp (9) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (3) nolimpia (1) önkény (1) orbán viktor (14) országgyűlés (1) párbeszéd (2) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (2) polgári liberalizmus (1) polgárság (6) populizmus (4) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) szél bernadett (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (6) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1) vona gábor (1)

Linkblog

Magyarország mélyponton van szinte minden létező szempontból. Ez ma már olyan közhely, hogy teljesen fölösleges bizonygatni, rágódni rajta, megbotránkozni egy esetleges újabb gyalázatos híren, eseményen. De mi a megoldás? Hiszen az, ahogyan ma ez az ország működik, siralmas és kétségbeejtő, 2012-re ide jutottunk, mi 10 millióan, mint közösség ennyit tudunk. Úgy, ahogyan gondolkodunk, csináljuk a dolgainkat, éljük az életünket, és szavazunk a pártokra, az ennyire elég. Ebben a helyzetben csak azon érdemes gondolkodni, hogy hogyan kellene másképp csinálni, hogy máshova jussunk.

Egyetlen lehetőség van, amivel még nem próbálkoztunk, és végre ki kellene próbálni: egy polgári liberális párt kezébe adni a hatalmat, amely leteszi az alapjait jobb sorsra érdemes hazánkban egy valódi polgári társadalomnak és valódi piacgazdaságnak.

Vizsgálhatjuk a rendszerváltás óta eltelt több, mint két évtizedet, vagy akár az első világháború óta eltelt közel egy évszázadot, ilyen pártot nem találunk. Kétféle ideológiát emeltünk hatalomra az elmúlt száz évben kisebb-nagyobb időközönként váltakozva: baloldali, ész nélküli egyenlősítőt, meg kelet-európai értelemben vett jobboldali autoritert. Meg néha e kettő egészen bizarr keverékét. Nyilván egyszerű a magyarázat: soha nem volt Magyarországon számottevő polgárság; nagyon primitíven leegyszerűsítve: a sok képzetlen, tanulatlan, esélytelen nincstelen és a kevés, kisebb-nagyobb gazdasági, politikai hatalmát bizánci módon gyakorló "úr" egymás mellett éléséről szól a történelmünk.

Illetve szólt.

Az utóbbi hónapokban valahogy határozottan az van a levegőben, hogy ez az igen súlyos válsághelyzet, amelyben vagyunk, fordulópont lehet a történelmünk menetében. Akármennyire zűrzavaros volt ugyanis ez az elmúlt száz évünk, és bármennyire súlyosan tönkre is ment bele az országunk, egymás után többször is, azért az egymást követő ilyen-olyan rendszerekben az az egy közös megvolt, hogy egy torz, és nem nyugati típusú, de mégiscsak számában szépen lassan gyarapodó polgári osztályt hoztak létre. És persze a személyi összetétel egyéni tragédiák milliói keretében ugyancsak sűrűn változott, azért a Horthy-korszak polgárságának lakásaiba beköltöző későbbi kádári (kis)polgárság a szellemet, az igényt, a gyarapodási vágyat bizonyos szempontból átmentette. Egy torz, egyáltalán nem nyugati típusú, de létező polgársággal vágtunk neki a rendszerváltásnak. Annak a rendszerváltásnak, amely az összes félresikerültségével együtt egy valamit biztosan elért: hogy végre valódi nyugati szellemben, a nyugatihoz kísértetiesen hasonlító keretek között végre elkezdhetett kifejlődni egy valódi magyar polgárság. Az elmúlt 22 év a történelmünk során először egy viszonylag számos, viszonylag egységes elvárásokkal rendelkező és minden korábbinál nyugatiasabb polgári osztályt termelt ki nekünk szép csendben.

És pontosan erre a viszonylag homogén csoportra alapozva fordíthatjuk végre a fejlődés irányába Magyarország szekerét. Pontosan ezek azok a szavazók, akik évek óta nem találnak választható pártot maguknak, akiket a felmérések bizonytalanként, meg pártot nem választóként regisztrálnak, holott ők egyáltalán nem bizonytalanok, és igenis szeretnének pártot választani maguknak. Egy polgári liberális pártot. Egy olyat, amilyen még nem volt Magyarországon sem az elmúlt húsz évben, sem azt megelőzően.

Egy valódi, nyugati, polgári liberális pártot, amely a polgári jelző alatt a kiszámítható, korrekt, rendezett, átgondolt és karbantartott kereteket, liberalizmus alatt pedig a felvilágosodás józanságát, és a békés társadalmi együttélés hatékony ideológiáját érti. Tehát véletlenül sem a dölyfös, tanulatlan kelet-európai kiskirályt, és véletlenül sem a szabadelvűséget az anarchiával összekeverő nagyszívű belvárosi dilettánst.

Számunkra a polgári azt jelenti, hogy az életünket céllal éljük, magunk hozzuk meg a döntéseinket, mérlegelve döntünk az életünk fontos kérdéseiben, és a magunk által kijelölt úton határozottan megyünk végig. Ha pedig szükséges, akkor felülvizsgáljuk a döntéseinket, belátjuk a tévedéseinket és tanulunk belőlük. Keményen tanulunk, keményen dolgozunk, nem követelőzünk, hanem ésszel és szívvel keressük a helyünket a világban és a társadalomban. Tudjuk, hogy csak a teljesítmény vezethet sikerre, és csak a teljesítményt ismerjük el. Taszít minket a korrupció, a kiskapuk keresése, az őszintétlenség, a mellébeszélés, a gyávaság. Erkölcsi magaslaton állunk, a valódi európai, görög-római, zsidó-keresztény értékekben hiszünk: a kölcsönös tiszteletben, az egymás megbecsülésében, az együttműködésben, a teljesítményben, az egyéni felelősségben,a haza szeretetében, a közösségért hozott áldozatban, a jog uralmában, a hatalom korlátozásában, mert tudjuk, hogy csak ezen értékek középpontba állításával lehet teljes, boldog életet élni.

Számunkra a liberális azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy minden ember egyenlőnek születik, és egyenlő lehetőségek illetik meg arra, hogy a maga boldogságát keresse. De azt is tudjuk, hogy ez előtt a szabadság előtt kőkemény korlátként magasodik a mások szabadsága. Tudjuk, hogy nem olyan egyszerű a képlet, hogy a liberalizmus nevében a kisebbségnek mindig igaza van, és az elesettnek nincsenek kötelezettségei. Abban hiszünk, hogy a liberalizmus alapja a józan ész, és az a közös cél és érdek, hogy a társadalom minél több tagjának legyen valódi lehetősége a saját boldogságának a keresésére. A társadalom minél több tagjába pedig az elesetteken és a kisebbségben lévőkön kívül beletartozik a társadalom viszonylagosan jobb módú, illetve többségi része is.

Polgári liberálisok vagyunk, és egy polgári liberális pártra szeretnénk szavazni. Olyan politikusokra, akik az élet valamely területén már letettek valamit az asztalra, és a hazájuk, a köz iránt érzett felelősség miatt szeretnének hatalmat. És olyan programra, amely azt ígéri nekünk, hogy liberális demokráciaként rendezi be Magyarország politikai rendszerét és magántulajdonon, szabad versenyen és a vállalkozás szabadságán alapuló piacgazdaságként működteti a gazdaságunkat. Mindezt nem öncélúan, hanem azért, mert mi, magyar polgárok tudjuk, hogy e két rendszer párosítása tudja a legminőségibb élet lehetőségét kínálni mindnyájunknak. Nemcsak nekünk, akik ma talán ha 1-2 millióan lehetünk ebben az országban, hanem azoknak is, akik ezen új keretek között a következő évtizedekben hozzánk csatlakoznak, hogy 20-30 év múlva már megkerülhetetlenül a legszélesebb társadalmi csoport legyen a miénk. A miénk, magyar polgároké.

Címkék: magyarország liberalizmus polgárság

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr404315416

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nooormális? 1,7 millió új munkahely? Miből? Hogyan? 2012.03.14. 09:47:38

A Kedves Vezető már megint túl nagyot mert álmodni. 5,5 millió munkahelyet vizionált a mostani 3,8 millió helyett. Ez „valamivel” több új munkahely az eddig mantrázott egymilliónál is, miközben ahhoz is kisebb csoda kell, hogy egyáltalán nőjön pár tíze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.03.14. 11:17:31

@Lord_Valdez: Én többen bízom, sokan gondolkodnak hozzád meg hozzám hasonlóan. De a legégetőbb kérdés nem az, hogy 5, vagy 10, vagy 15%, hanem az, hogy hol van, illetve 2014-re hogyan lesz meg ez a párt, amire szavazva összehozhatnánk azt a minimum 5%-ot.

weasel 2012.03.15. 08:10:42

Csatlakozom :-)

Egyvalami azonban erősen aggaszt, éspedig az, hogy a magyar választási rendszer a nagy pártoknak kedvez. Most nem az új törvény "győzteskompenzációjára" gondolok, hanem a következő két dologra:

1) kopicédulák: egyre rövidebb idő alatt kell összegyűjteni, és ez a kis pártoknak érezhetően egyre nehezebben megy

2) választókerületek: a legnagyobb torzítást ez hozza be a rendszerbe - a "többség mindent visz" elve, az esetlegesen jelen levő 5-10%-os pártok mindegyike elől elzárja ezen mandátum megszerzésének lehetőségét

Szerintem sokan alábecsülik a választási rendszer problémáit. Ahogy "Valdez" említette, a liberális, polgári eszme jó, ha 5-10%-ra számíthat. Ez nem lenne gond, ha lehetséges lenne tartósan a parlamentben maradni, szem előtt lenni. A parlament nemcsak a törvényhozás helyszíne, hanem fórum is, ahol a választók megismerkedhetnek a lehetőségekkel. Egy párt, ha bent van, akkor tudja hosszú időn keresztül ugyanazt az arcot mutatni -és elvek mentén politizálni-, ha a törzsszavazói legközelebb is bejuttatják. Így van lehetőség arra, hogy az elvei az egész ország előtt bemutatkozhassanak és megmérettessenek.

Azonban a jelenlegi rendszerben a választópolgár, ha kis pártra szavaz, komolyan kockáztatja azt, hogy (legalább az egyik) szavazata elvész - a választókerületi rendszer torzítása miatt. Így, ha beleszólást akar, mondjuk legalább akkorát, mint akinek a szavazatát kolbásszal vették meg, akkor a nagy pártok közül fogja a legkevésbé antipatikusat választani - tovább torzítva ezzel a választás végkimenetelét.

weasel 2012.03.15. 08:11:35

Semmi jele annak, hogy ezt a problémát bárki is meg akarná oldani, vagy akárcsak érzékelné. Amíg ez így marad, egy potenciális, polgári, nyugatos párt legfeljebb egyszer kerülhet a parlamentbe az "ezek hátha nem lopnak" elve mentén. Utána vagy a kerületi rendszer, vagy a kopicédulázás fog neki betenni - és eltűnik, azzal az eséllyel együtt, hogy más választópolgárnak is szimpatikussá válik a régóta képviselt, karakteres politizálása miatt.

Doberdo 2012.03.16. 07:31:16

A gondolat nagyon szimpatikus és üdvözítő, de
ezt megpróbálta a maga módján Dávid Ibolya néni
és belebukott. Most pedig a volt MDF töredékei
a Gyurcsány pártban is fellelhetők, ami olyan
mintha egy "ladába" "mercedes motort" szerelnek. A megvalósításhoz valószínűleg Csányi Sándor tudná a módszertani segítséget
megadni s lehet, hogy most Lázár János emiatt
akadt ki vele kapcsolatban ?

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.03.25. 11:46:34

@weasel: Amiket felvetsz, azok valódi problémák. Mégis azt gondolom, hogy technikai részletkérdések csupán.
Meggyőződésem, hogy a választópolgárok túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy csúnyán becsapják ciklusról ciklusra. Ezek az emberek arra várnak, hogy valaki végre őszinte, értelmes szóval szóljon hozzájuk, és érdemi megoldásokat javasoljon a napi problémáikra. Ha ezt sikerül megtenni, akkor tömegek szavazatát lehet megnyerni, szinte egyik pillanatról a másikra. Szemben a jelenlegi politikai elit mélyen antidemokratikus vélekedésével, a választópolgárok, a nép nem hülye, igenis érzi, érti, hogy ki szól hozzá őszintén, és abban is biztos vagyok, hogy a legkeményebb témákról is lehet "vele" nyíltan beszélni.
Szóval szerintem ha van termék, tehát egy jó vízió, egy jó politikai program, és mögötte létrejött egy hatékony, átlátható, értékrendalapú szervezet, akkor a mindenkori választási rendszerhez való alkalmazkodás csak egy apró, napi feladat, amit majd ott és akkor kell megoldani, amikor ott leszünk.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.03.25. 11:53:57

@Doberdo: Nem akarok senkit minősíteni, mert nekünk magunkról kell beszélnünk, nem a többiekről. Ezzel együtt szerintem egy politika, egy politikai párt, egy politikai szereplő legfontosabb értéke a hitelessége, amit egyszer lehet elveszíteni.

Sok magyar politikus van, aki valahogy nem akarja megérteni, hogy mindenki egyszer kap lehetőséget a választópolgároktól, a történelemtől. Ha ezt a lehetőséget rosszul használja, akkor szépen csendben vissza kell vonulni, nem pedig újabb és újabb formációk keretében újabb és újabb ideológiák és értékrendek követésével küzdeni a hatalomért. Olyan ez, mint az egész élet: egyszer kell jól csinálni, mert nincs több felvonás. Minden tiszteletem azoké a politikusoké, akik megpróbálták egyszer, de ha nem sikerült nekik (mindegy milyen okokból, külsőből, vagy belsőből), akkor az élet egy másik területén kell folytatni az alkotó munkát.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.28. 15:10:13

Ennek a pártnak a megalakulását sok véleményvezér is várja.
Én is aggódom, főleg a vidék megszólítása lesz nehéz. De egy ellenzéki összefogás fontos ereje lehetne ez a párt.
Egy olyan programra vágyom (bele is dolgoznék), amely elmagyarázza, hogy egy valódi jobboldali program miért jobb, mint egy baloldali álom.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.05.30. 01:40:55

@Kuviklacz: Meggyőződésem, hogy csak egy polgári liberális programmal lehet visszafordítani Magyarországot az erkölcsi, gazdasági és politikai zsákutcából.

A következő lépés a magyar polgári liberális vízió megfogalmazása, amiben az alapelveinket és a hosszú távú céljainkat rögzítjük. Az ebből fakadó program(ok) kidolgozása hatalmas feladat lesz, és sok becsületes, okos emberre lesz szükségünk, úgyhogy itt a helyed.

Véleményem szerint egyelőre nincs itt az ideje azon aggódni, hogy kit hogyan szólítunk meg. Egyetlen fontos feladatunk van most: tisztességesen, okosan és érthetően megfogalmazni, hogy hogyan képzeljük a hazánk felemelkedésének előmozdítását, és logikusan levezetni a konkrét lépéseket. Azt gondolom, hogy a 4 millió bizonytalan választópolgár annyira vágyja az értelmes, okos, következetes, tisztességes és tiszteletteljes beszédet, hogy választási taktikázásra itt nincs szükség. A becsületes, okos program, és az azt hitelesen képviselő becsületes, képzett és kulturált politikus-jelöltek a puszta létükből fakadóan sikerre predesztináltak a jelenlegi magyarországi nihilben.

Alma János · http://almajanos.blog.hu/ 2012.05.31. 12:12:06

Észak Európa számodra jó minta lehet!

Szívesen látnám azt a modellt itthon, a hibái nélkül.

Igaz ahhoz nem ártana adókat befizetni stb.

Alma János · http://almajanos.blog.hu/ 2012.05.31. 12:16:52

@Kuviklacz:

A magyarországi ember irigy a nyugatra, ezt ki lehet használni:

Pl. elég lenne nekik példát hozni nyugatról/északról s elhúzni a mézes madzagot.

emberbarát 2012.06.28. 08:29:45

Magyarországnak egy magyar pártra lenne égetően szüksége,mert a most létezők zs.dó alapításúak és nem az ország gyarapodásán ténykednek,hanem a teljes kifosztásán!

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.06.28. 10:15:58

@emberbarát: Fogalmam sincs róla, hogy a meglévő magyar pártok alapítói milyen vallásúak, őszintén szólva egyáltalán nem is érdekel. Számomra a magyarság nem vallási kérdés, vannak református, katolikus, zsidó, buddhista, ateista, stb. magyarok. Magyar az, aki annak tartja magát, jobb definíció egyszerűen nem létezik.

Azzal egyetértek, hogy a mai magyar politikai elit nem jó irányba viszi Magyarországot. Véleményem szerint viszont ez nem azért van, mert ők ilyen-olyan vallásúak, vagy megrögzött gonosztevők lennének, ennél sokkal egyszerűbb a megoldás. A mai magyar politikusok döntő része kontraszelektált, buta és erkölcstelen. Olyan emberek, akik semmilyen valódi teljesítményt nem nyújtottak egész életükben, nem értik az őket körülvevő világ működését, és nem rendelkeznek stabil értékrenddel sem, ami mellett kitartanának a döntéseik meghozatalakor. Ezek az emberek alkalmatlanok lennének egy komolyabb cégben egy középvezetői beosztás ellátására is, illúzió azt várni tőlük, hogy képesek egy ország felelős vezetésére. Az pedig, hogy mégis pozícióban vannak, a magyar társadalom felelőssége, ugyanis mi termeltük ki őket magunkból, és mi választottuk meg őket. A mi dolgunk az is, hogy a következő választáson csak olyan jelöltekre szavazzunk, akikről elhisszük, hogy alkalmas, okos, értelmes és tisztességes emberek, akik jobban fogják csinálni, mint az elődeik. Ha nem lesz ilyen jelölt, akkor inkább érvénytelenül kell szavazni, hogy dokumentálva legyen, hogy nem tudtunk választani a felhozatalból, pedig szerettünk volna.

Még egy gondolat a magyarságról. A magyarok az elmúlt ezer évben képesek voltak befogadni és integrálni számos különböző ajkú, vallású, kultúrájú embercsoportot, és ez igencsak a hasznunkra vált. Ha Szent István nem ezt az irányt jelölte volna ki ezer évvel ezelőtt, akkor ma biztosan nem létezne olyan ország, amit Magyarországnak hívnak, és nem létezne a magyar nyelv sem. Szent István stratégiai döntései nélkül a történelemkönyvekben a magyarok története maximum egy rövid bekezdés lenne a hunoké alatt. A történelem őt igazolta, javaslom tehát kitartani az elvei mellett, ha erős, virágzó Magyarországot szeretnénk.

lavór 2012.08.03. 20:48:08

Legyen mondjuk az új párt neve: IQ párt. (A név kötelez.)

A mostani mozaikszavas pártnevek gyakorlatilag nem is igazak. :)
süti beállítások módosítása