Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • Hozzászólok: @ekat: :-) mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag neme... (2018.04.11. 12:04) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többi... (2018.04.11. 11:38) Polgárok vs. plebejusok
  • ekat: @Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utc... (2018.04.11. 11:28) Polgárok vs. plebejusok
  • Hozzászólok: @ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul. en azt gondolom,j... (2018.04.10. 10:49) Polgárok vs. plebejusok
  • BéLóg: @Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk. (2018.04.09. 14:19) Polgárok vs. plebejusok
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2006 (1) 2010 (5) 2014 (10) 2018 (4) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (3) bankszövetség (1) bauer tamás (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (5) cigányság (1) cinizmus (5) demokrácia (6) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (5) együtt (2) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (2) elvtelenség (1) erkölcstelenség (4) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (18) fodor gábor (3) gazdaság (1) gulyás gergely (1) gyurcsány ferenc (5) hadházy ákos (1) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (6) juhász péter (1) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (2) kelet (1) kétfarkú (2) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (7) magyarország (14) magyar bálint (1) március 15. (1) márki-zay péter (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (2) mesterházy attila (2) momentum (3) mszp (9) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (3) nolimpia (1) önkény (1) orbán viktor (14) országgyűlés (1) párbeszéd (2) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (2) polgári liberalizmus (1) polgárság (6) populizmus (4) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) szél bernadett (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (6) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1) vona gábor (1)

Linkblog

A mai választás ugyanarról szól, mint a hetekkel ezelőtti hódmezővásárhelyi: legyőzi-e a magyar polgárság a magyar plebejusokat. Hódmezővásárhelyen ez sikerült, ott a polgári értékek, a polgári mentalitás, egy kiváló, hiteles helyi jelölt és a szisztematikusan elvégzett becsületes felkészülés meghozta az eredményt. A választók túlnyomó többsége 8 év után nem dőlt be tovább a plebejus hazudozásnak és megfélemlítésnek.

Ma országosan dől el, hogy a magyar polgárság erősebb-e a plebejusok félrevezetett és megfélemlített tömegeinél. A polgárság szerint Orbánnak mennie kell. Nem tudjuk, mi jön utána, de az ő bukása mindenképp megérett. Jöjjön hónapok bizonytalansága, elhúzódó, reménytelennek tűnő ellenzéki alkudozása, bármi jobb lesz, mint a Fidesz-uralom folytatása. Orbán Fidesze lop, hazudik és megfélemlít, a polgárság és természetes otthonunk, a Nyugat értékeit szembeköpi, az ország és a nemzet hosszútávú érdekeit rutinszerűen rendeli alá a szűk uralkodói kör vélt, vagy valós érdekeinek.

2010-ben, majd 2014-ben a magyarok példátlan felhatalmazást adtak az ország kétségtelenül legtehetségesebb politikusának, hogy az országot új pályára állítsa. Az ország most stabilan új pályán van, egy olyanon, amit Orbán 2010-es szavazói többsége biztosan nem óhajtott. Erkölcstelenség, arrogancia és cinizmus jellemzi a nyugati, polgári helyett bizánci típusú, hűbéri új utat, ami a magyarok 90%-ának biztosan nem érdeke.

2014-ben nem volt könnyű szavazni, mostanra Orbán és a Fidesz megkönnyítették a dolgunkat. Elég a legesélyesebb ellenzékire, meg listán az 5%-ot jó eséllyel megugró ellenzéki pártok bármelyikére szavazni. Jobb lett volna, ha az ellenzék elvégzi a munkát és komolyabb koordinációval vág neki a választásnak, de a polgároknak így is viszonylag egyszerű a döntés.

Ha ma, ahogy hetekkel ezelőtt Hódmezővásárhelyen minden polgár elmegy és okosan szavaz, akkor Orbán legyőzhető. Korrekten előrejelzeni lehetetlen, sok a tényező, kétharmadtól relatív többségig bármi elképzelhető. A levegőben viszont az elmúlt hetekben megerősödött rendszerváltó hangulat, az újra reális képként felsejlő polgári demokrácia és nyugatos fejlődés lehetősége érződik. Az új parlamentben kisebbségbe kerülő Fideszt várok, 98 képviselőt tippelek nekik és 102-t az ellenzéknek, melynek nagy részét a Jobbik viszi, a többin az MSZP-P, LMP és DK osztozik majd.

Rendkívül szimpatikus volt a kampányban a Kétfarkú Kutyapárt és a Juhásszal az élen a korábbiaknál lényegesen hitelesebb Együtt is, de sajnos nincs esélyük megugrani az 5%-ot. Ahogy a Momentumnak sem, de őket nehéz sajnálni emiatt. Amilyen nagy lehetőség volt bennük az olimpiai aláírásgyűjtés után, annyira sikerült leamortizálniuk magukat a legrosszabb magyar politikai hagyományok követésével. Sokkal kevesebb arrogancia és sokkal több szubsztancia kell ahhoz, hogy a fiatalos lendületből valami értékes jöhessen létre.

Az 5%-ot várhatóan megugró pártok közül idén is az LMP tűnik a legvállalhatóbbnak, szorosan mögötte a Jobbik. Az MSZP és a vele szövetkező Párbeszéd, meg a DK ugyanúgy részei az orbáni rendszernek, mint a Fidesz, jó szívvel csak egyéniben szavazhat rájuk a polgár, feltéve, hogy az ő jelöltjük a legesélyesebb az adott körzetben.

Estére okosabbak leszünk, ha minden jól megy, beindul egy 1990-es hangulatú mozgalmas időszak, a magyar demokrácia megerősödik, a magyar társadalom drága tanulságként rögzítheti a közös tudattalanba, hogy teljhatalmat még egyszer nem adunk mégoly tehetséges populistának sem, mint Orbán Viktor.

Címkék: választás mszp fidesz populizmus együtt párbeszéd demokrácia orbán viktor jobbik kétfarkú polgárság dk lmp 2018 momentum

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr3413818592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyikk 2018.04.09. 09:37:03

Nyaf-nyaf.
Talan nem kellene szembe allitani a "plebejust" a "polgarral", esetleg odafigyelni arra, mit akar a paraszt, mi a fontos neki.

ekat 2018.04.09. 09:44:41

Nem tudom, miről beszél, 54 éves vagyok, és ezalatt ez idő alatt egy, azaz egy polgári családban nevelkedett emberrel találkoztam magamon kívül. Amúgy a 40+ évnek köszönhetően szinte mindenki munkás- és parasztosztálybeli leszármazott, tökéletesen más értékrenddel.
Talán tudomásul kellene venni, hogy itthon ez van, és a pártoknak kompromisszumokat kellene képviselni a 'plebejus' és a polgári nézetek között. Az über-PC-séget és a Willkommenskultor itteni bevezetni akarását mellőzni kellene. Szerintem - leegyszerűsítve - az utóbbin múlt, hogy meglett a Fidesz 2/3.

midnightcoder2 2018.04.09. 09:54:51

A "demokratikus" ellenzéknek nem ártana megtanulnia, hogy a demokratikus pártok egyik ismérve, hogy nem plebejusozzuk, birkázzuk, ostobázzuk azokat a szavazókat, akiknek történetesen más volt a véleménye, értékrendje mint a miénk. Mert onnantól kezdve, hogy ezt tesszük, mi sem vagyunk különbek a Deákné vásznánál. Persze eleve kérdéses, hogy egy polgári értékeket valló ember odaül-e egy asztalhoz ahhoz az MSZP-hez akinek a kezéhez ártatlanok vére tapad, és akiknek anno a hazai proletárdiktatúrát, majd a gengszterváltás után az ország szétlopását köszönhetjük.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 10:16:24

S ki akar polgári értékeket? A nép köszöni, nem kér belőle.

A mai magyar polgárság 85-90 %-a ballib, s a maradék se tisztességes ember.

Ki akarna elnyomók füttyszójára táncolni?

Európai téridő 2018.04.09. 10:24:22

Érdekes, hogy a Habsburgok, akik sokáig ki akarták cserélni a magyar népet az általuk megbízhatónak tartott betelepítettekre, mekkorát tévedtek. A betelepített "bürger" polgárság a "helyiekkel" keveredve elmagyarosodott, a magyar "cívisek" pedig csak a szükséges és elégséges mértékben "németesedtek" el, ez a debreceni városkép "osztrákos" elemein jól látszik. Mellesleg Csehország, az elnémetesített Böhmen, Ferenc Jóska uralkodása idején, főleg a kiegyezés után rohamtempóban "csehesedett" el, különös tekintettel a városokra. Az, hogy ez utóbbiak aztán ellenünk fordultak, az nem kis részben az V. Ferdninánd - fiatal Ferenc Jóska alatti kvázi-interregnum alatt az udvaroncok által elvégzett aknamunka eredménye. De előjeleit Eckhart Ferenc elég jól megírja Mária Terézia gazdaságpolitikájáról írott 1922 óta először és utoljára kiadott monográfiájában, amit talán pont ezért lopattak ki egy időben a magyar közgyűjteményekből.

ekat 2018.04.09. 10:32:49

@midnightcoder2: A lényegben igazad van, de polgári értékekkel rendelkező ember a Fidesszel sem tárgyal....

Európai téridő 2018.04.09. 11:23:35

@ekat: Azért a vidéki városi polgársággal igen. De azok azért nincsenek elegen.

Hozzászólok 2018.04.09. 11:37:19

@ekat: @midnightcoder2:
mi a fene ez a polgari ertekrend.
valami elitklub?
kezdem azt gondolni....
az innen való kizárása az ország többségének kb a birkázással egyenértékű.

ekat 2018.04.09. 12:00:04

@Hozzászólok: Hogy érted, hogy kizárása? Vagy van valakinek polgári neveltetése / értékrendje, vagy nincs, ezt nem kitalálja az ember, ez egy adott tény. Nem vehetek bele senki mást csak úgy. :) És részemről biztos, hogy nem birkázás, és nem elitklubnak tartom, ámde határozottan és nagyon más a két értékrend. Van, amiben - szerintem - a polgári jobb, és van amiben - megintcsak szerintem - a másik. Nyugat-Európában viszont a polgári értékrend az elfogadott.
Az én tapasztalatomban egyébként olyannyira NEM a polgári értékrend dívik itthon, és amúgy fokozatosan egyre kevésbé, hogy a nem azzal bírók nem is vannak tudatában, hogy létezik más értékrend, mint az övék.

ekat 2018.04.09. 12:00:59

@ekat: nem is vannak helyett talán inkább nincsenek :D

Ma Baker 2018.04.09. 13:26:50

"Hódmezővásárhelyen ez sikerült, ott a polgári értékek, a polgári mentalitás, egy kiváló, hiteles helyi jelölt és a szisztematikusan elvégzett becsületes felkészülés meghozta az eredményt."

Vásárhelyen adott volt egy közalkalmazott, akit megkeresett a JOBBIK! hogy akar-e indulni a választáson a színeikben. A jobbikot először visszautasította Márki-Zay. Aztán miután kirúgták a munkahelyéről, önként jelentkezett szolgálatra, de csak függetlenként. A jobbik lenyomta vele a kampányt és beállt mögéjük a többi párt is.
A győzelmet még együtt ünnepelte Márki-Zay a jobbikkal, majd a következő percben faképnél is hagyta őket és 2 hétre rá már MSZP-Phö szavazatra buzdított mindenkit ez a nemes jobboldali értékrenddel bíró grál lovag.
Szerintem pont az ilyen gerinctelen percemberekből van már elege a magyar választóknak.

BéLóg 2018.04.09. 14:18:33

B+ te leparasztood EZEK UTÁN is azokat, akiknek a szavazataiért vért pisáltál?
Gratulálok, remélem így marad és a Fidesz akkor még 150 évig hatalomban marad.

BéLóg 2018.04.09. 14:19:09

@Ma Baker: Szivecske, szívecske, szívecske lályk.

Hozzászólok 2018.04.10. 10:49:53

@ekat: kizaras alatt azt ertem,hogy pl 'a polgari ertekrenddel rendelkezo a fidesszel nem targyal'. a fideszre szavazók tehat sutty,kikerultek a polgari ertekrenddel bírók kozul.

en azt gondolom,jol hangzik,es sokan szeretnek magukat polgari ertekrend szerint eloknek tartani,de a vilag -igen,ny europaban se -mar reg nem eszerint el.
hanyan tudnak zenelni, olvasnak konyvet minden nap,hanyan esznek teritett asztalnal estenkent a csaladjukkal, ki oltozik fel meg rendesen szinházba, sot az utcara ha kimegy, ki az aki tartja az udvariassagi szokasokat.
szinte senki.
van egy diplomaja,esetleg mar a szuleinek is volt, varosban lakik. maris polgari ertekrenddel rendelkezonek erzi magat....

hol vagyunk mar ettol kerem.
ez nem politikai hova szavazas kerdese.

ekat 2018.04.11. 11:28:27

@Hozzászólok: Ezek csak látszatdolgok, amiket mondasz.... mondtam, hogy szinte nincs is itthon olyan, aki tudja, mi az. Bár éppenséggel olvasok könyvet mindennap, csak rendesen felöltözve megyek utcára, és nagyrészt tartom az udvariassági szokásokat. :)
És részemről nincs is diplomám, és a szüleimnek sem volt. Viszont anyám polgári családban nőtt fel (német- és zongoraóra, 'lány' a 70 nm-es lakásban, stb.), és azzal az értékrenddel nevelt fel, amivel őt nevelték. Ettől itt alien-nek érzem magam, de mikor Németo.-ban éltem, ott egy az egyben az a hozzállás volt mindenhez, amivel neveltek.

ekat 2018.04.11. 11:38:23

@Hozzászólok: Ja és kiegészítem: amúgy tényleg nem politikai hovatartozás kérdése a dolog, de itthon se a Fidesz, se az MSZP, sem a Jobbik nem elfogadhatóak egy polgári értékrendű embernek. (A többiekről nem tudok eleget ahhoz, hogy nyilatkozzak róluk.) Korrupció, rasszizmus, uszítás, az emberek legalantasabb ösztöneire / érzéseire építés, manipuláció, a 'másik oldal' visszataszító, trágár lenézése és pocskondiázása, hadd ne folytassam.

Hozzászólok 2018.04.11. 12:04:19

@ekat: :-)
mondjuk a 'lany' kerdese erdekes. pont ez az ami a polgari vilagban a legkevesbe ertekes elem szerintem,es ami miatt az egesz nem fenntarthato es szerte is fog foszlani,még a gazdag nemetorszagban is.
egyebkent szivesen beszelgetek a polgari vilag mibenleterol,mert
tokre unom a politikat.
süti beállítások módosítása