Inoffensus

Töprengek, gondolkodom, igyekszem korlátok nélkül. Általánosítok, véleményt alkotok, és mindezt le is írom. E-mail a szerzőnek: inoffensusblog [kukac] gmail [pont] com

Utolsó kommentek

  • lucasso: Gondolatok a munkaalapú gazdaságról hu.blastingnews.com/hir/2015/05/gondolatok-a-munkaalapu-gazdasagrol-00385477.html (2015.05.17. 15:20) A polgárok hova álljanak?
  • : "Szomorú, fájdalmas, de az LMP-re szavazok." Orrbefogva, nem? :( Én egyre kevésbé vagyok velük megelégedve: boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2014/10/ideje-elpusztulnia.html (2014.10.20. 11:50) A polgárok hova álljanak?
  • vomit: a vilagforradalmat mas emberek iranyitottak es iranyitjak, mint azt gondolnank. oroszorszag nem a forrasa, hanem az elso aldozata volt. hala istennek, 70 evi labadozas utan immunissa valtak ra. Inf... (2013.07.15. 14:22) Nincs különbség
  • Kuviklacz: @OrizaTriznyak: Ezt elbuktam (mentségemre, csak felolvasásban hallottam, és nem gyerekként). De Lázár Ervinként valamely rejtélyes okból. (2013.06.23. 23:13) Polgári szemmel 2014 reménytelen
  • OrizaTriznyak: @Kuviklacz: Köszönöm, hogy egyet értesz, ugyanígy gondolom! (Off: moly.hu/konyvek/csukas-istvan-oriza-triznyak ) (2013.04.23. 09:57) Polgári szemmel 2014 reménytelen
  • Utolsó 20

Címkék

1998 (1) 2002 (1) 2010 (4) 2014 (9) 2018 (2) 4k (1) ady endre (1) aktivitás (1) alkalmatlanság (1) alkotmány (1) államosítás (1) antiszemitizmus (1) baja ferenc (1) bajnai gordon (2) bankszövetség (1) bokros lajos (1) botrány (1) butaság (4) cigányság (1) cinizmus (4) demokrácia (5) diákok (1) diktatúra (3) dilettantizmus (1) dinamika (1) diszkrimináció (1) dk (3) együttműködés (1) együtt 2014 (1) ellenzék (1) elvtelenség (1) erkölcstelenség (3) erőszak (1) eu (2) felsőoktatás (1) fidesz (16) fodor gábor (3) gazdaság (1) gyurcsány ferenc (4) hatalom (1) hazugság (5) hétköznapi kultúra (1) hiteltelenség (1) (1) illés zoltán (1) illiberalizmus (1) index (1) jávor benedek (1) jobbik (4) kádár-rendszer (2) karácsony gergely (1) kelet (1) kézi vezérlés (1) kiss péter (1) kommunikáció (1) kommunizmus (3) kontraszelekció (1) kormányzás (1) kövér lászló (1) kuncze gábor (2) lendvai ildikó (2) liberalizmus (3) lmp (5) magyarország (13) magyar bálint (1) március 15. (1) matolcsy györgy (2) mdf (1) média (1) mesterházy attila (2) momentum (1) mszp (7) mutyi (1) nagyvállalat (1) nemzet (2) nemzeti ünnep (1) néplélek (4) ner (2) önkény (1) orbán viktor (12) passzivitás (1) pető iván (1) piac (1) pintér sándor (1) pmp (1) polgári liberalizmus (1) polgárság (5) populizmus (3) profit (2) puch lászló (2) radikalizmus (1) rasszizmus (1) regisztráció (2) rendszer (1) rogán antal (1) schiffer andrás (1) simicska lajos (2) statika (1) szanyi tibor (1) szdsz (5) szekeres imre (1) sziget (1) szociálliberalizmus (1) tandíj (1) tek (1) teljesítmény (3) törökország (1) tüntetés (2) választás (4) válság (1) vezetés (1) vlagyimir putyin (1)

Linkblog

Hogy elég volt Orbánból és a Fideszből, az nem kérdés. A kérdés az, hogy 2014-ben lesz-e alternatíva. Most nincs.                                                                                                                                                                     

Igazuk lett azoknak, akik 2010-ben azt mondták, hogy jó lesz a Fidesz-kétharmad, végre megmutathatják mit tudnak, nem lehet többé másra hivatkozni. A hivatkozás ugyan megmaradt - a korábban független jegybankra, az EU-ra, az IMF-re, az imperialistákra, a (pénz)tőkésekre, a szelvényvagdosókra, az időjárásra, a Jóistenre -, de megmutatták, hogy mit tudnak. A második Orbán-kormány voluntarista dilettantizmusa a csak a szocializmuséhoz hasonlítható butaság, középszerűség és cinizmus diadala.

Ahogy akkor, a potentátok kiválasztása most is a lojalitás, a tehetségtelenség és a hozzánemértés megfelelő kombinációjának a megkeresését jelenti.  Ahogy annak, úgy ennek a rezsimnek is olyan káderekre van szüksége, akik hisznek a vezérben, nem túl okosak, és a lehető legkevésbé értenek ahhoz, amit feladatként rájuk bíznak. Ha egy ilyen embert kellően magas - az adottságaihoz és képességeihez képest túl magas - pozícióba helyeznek, az körömszakadtáig fog küzdeni a rendszerért. Hiszen annyira azért nem buta, hogy ne értse, normális körülmények között ő soha nem élvezhetne akkora hatalmat, presztízst és jólétet, mint ami a  kontraszelekció eredményeként adatott neki. És természetesen az ilyen káderek serege válik a rendszer stabil oszlopa-szerep mellett a rendszert folyamatosan leépítő erővé is, hiszen hozzánemértésük naponta szüli a rossz döntéseket, amelyek már pár év alatt nemzeti szinten pusztító hatású folyamatokká állnak össze, és ezt előbb-utóbb a nép is észreveszi.

A bizonytalan polgárság

Itt tartunk most. A nép nagy része, a választóközönség háromnegyede már elég régen észrevette, hogy ez így nem mehet tovább. Az, hogy vannak békemenetelő hívek, az egy dolog, mindig, minden rezsimnek voltak, vannak és lesznek elvakult hívei, akik a rajongásban próbálják megtalálni életük értelmét, mert úgy érzik, hogy egyedül nem képesek úrrá lenni az előttük álló valódi életfeladatokon. Ez teljesen normális minden időben és minden oldalon, mint ahogy az is normális, hogy nem ők döntik el a választások kimenetelét. És természetesen nem is az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik, vagy az Együtt, stb. mellett a végletekig kitartó rajongók.

A választások kimenetelét a szavazópolgárok bizonytalannak nevezett 40-50%-a - illetve a közülük szavazni is akaró 15-25% - dönti el. Ők azok, akik nem érzelmi alapon próbálják megközelíteni azt a fontos kérdést, hogy kire bízzuk az ország vezetését a következő négy évben. Véleményem szerint ez az 1-2 millió választó nagyrészt egybeesik azzal a társadalmi csoporttal, amelyet ma Magyarországon polgárságnak lehet nevezni. Nem állítom, hogy csak ők a szabad, öntudatos polgárok, és azt sem, hogy minden bizonytalan választó szabad, öntudatos polgár. Nyilván vannak magukat joggal ekként definiálók a Fidesz, az MSZP, az Együtt, a Jobbik, stb. szavazótáborában is, mint ahogy nyilván vannak a definíciónak nem megfelelők a bizonytalanok között is. Annyit állítok csupán, hogy érzésem szerint ennek a 1-2 millió választónak a jó része olyan polgár, aki a maga kezében szereti tartani a sorsa feletti kontrollt, aki nem egy vezérért, vagy eszméért akar rajongani, hanem egy tehetséges, okos, hiteles és alkalmas vezetőt akar látni a hazája élén.

Nos, ennek a polgárságnak a szemszögéből tekintve 2014-et, teljes reménytelenség látszik a következő választáson és az azt követő ciklusban. Orbánnak és a Fidesznek mennie kell, ráadásul a saját érdekükben addig, amíg mi, békés polgárok vagyunk többen, akik elvetjük az erőszakot és az erőszakos számonkérést. Rutinszerűen kapjuk az ajánlatot az ellenzék híveitől a ma már egészen számos pártfelhozatalból, hogy tessék választani, vannak itt elegen, akik a Fidesz menesztését kívánják. Persze a terveik és céljaik ki is merülnek ebben: Orbánnak mennie kell.

Rendben, és mi lesz utána? Ki fog kormányozni, milyen vízióval és milyen eszközökkel, milyen célokat követve és mekkora hitelességgel a tarsolyában? Különböző okokból, de itt már egy fokkal sincs a Fidesznél előrébb az ellenzék megannyi pártja.

MSZP?

Már a kérdés is komolytalan. Túl jól emlékszünk a 2010 előtti állapotokra ahhoz, hogy az általunk ismert, és megújulni láthatóan nem akaró MSZP-re ebben az életben többé ne szavazzunk. Nincs az az érv, ami meggyőzhetne az ellenkezőjéről. Mindaz, ami igaz a Fideszre, az igaz az MSZP-re is, annyi különbséggel, hogy mivel ők hosszabb ideje űzik a bolsevik hatalomgyakorlást, így az eszközrendszerük már kifinomultabb, mint a Fidesz "elefánt a porcelánboltban"-stílusa, cserében még azt a pozitívumot sem lehet elmondani róluk, amit a Fideszről igen. Nevezetesen, hogy lenne bármiféle víziójuk hazánk jövőjéről, túl azon, hogy nekik személy szerint lesz biztos megélhetésük valami aktuális mutyiban. Persze a Fidesz már ez ügyben is "megnyugtatóan" zárkózik fel a nagy előképhez, a Puch-Simicska Holding közel kétévtizedes stabil működése azért sokat tett az egymáshoz hasonulásért. Aki ma azt mondja, hogy nem szereti, amit a Fidesz csinál, és ezért akar az MSZP-re szavazni, azt vagy becsapták, vagy maga csapja be saját magát. Aki látta Mesterházy előadását az MSZP legutóbbi kongresszusán, az legalább annyiszor temethette az arcát lemondóan a kezébe, és mondogathatta magában, hogy "Te Atyaúristen!" mint az, aki megnéz egy Z-kategóriás ócska filmet, ami egy sikeres alkotást próbál másolni. Ha a Fidesz-kormányzás a középszerűség diadala, hát nem is tudom, minek nevezzem ezt az amerikai előválasztási kampányesemény-paródiát. Fiatalosra nyírt frizura, mesterkélten lendületes fejmozdulatok, kényszeredett műlazaság, betanult ripacskodás, és mindeközben nulla tartalom, nulla ész és nulla hitelesség. Nincs olyan kép a videóban, amit ha kimerevítünk ne fogna el minket a hangos röhögés és szánakozás ennek a szegény, középszerű MLM-értékesítőnek a küszködése láttán, aki a hírek szerint pusztán a vak véletlen folytán politizál ma éppen az MSZP-ben és nem a Fideszben. Van tehát egy velejéig romlott, erkölcstelen és buta párt, az élén egy kicsi ólomkatonával, a zászlójukra pedig az van írva, hogy "Csökkentsük az élelmiszerek és a közművek ÁFÁ-ját, és a Haza fényre derül!" Folytassam? Nincs értelme.

Jobbik?

Ezt talán túl hosszan nem kell magyarázni. Miközben a Jobbik mindent megtesz a primitívség látszatáért, nem gondolnám, hogy azzal a gonosz szándékkal fekszenek es kelnek, hogy legszívesebben kiirtanák polgártársaik jelentős részét vallási, vagy etnikai alapon. Elkeseredett, bizonytalan, és legfőképp nem túl okos emberek gyülekezete ők. Feltétlen érdemük ugyanakkor a magyar demokrácia szempontjából, hogy a közbeszéd tárgyává tettek olyan mélyben lappangó, fontos, de korábban tabunak számító, ugyanakkor társadalmunk alapjait rohasztó kérdéseket, mint a cigánysággal való együttélés nehézségei, az egykori kommunista bűnösök megbüntetése, stb. Legitimek a kérdésfelvetéseik, fontos magyar választói csoportot képviselnek ők - akikről senki más nem akar tudomást venni -, de a kormányzáshoz azért ez nagyon kevés. Sokszor van az az érzése az embernek, hogy a Fidesz buta, középszerű mamelukcsapata fénylő fáklya némelyik jobbikos képviselőhöz képest, persze ha bejön a képbe a fideszesek erkölcstelensége és cinizmusa is, akkor azért a jobbikosok jönnek ki győztesen az összehasonlításból. A polgárság számára mindenesetre biztosan nem opció a rájuk való szavazás.

LMP?

Nem kezdem úgy a jellemzésüket, hogy romlatlanságuk okán még ők a legvállalhatóbbak a parlamenti pártok közül, mert itt hagyná abba a kedves Olvasó. Lehet ugyanis igaz a fenti állítás, csak ne árnyékolná ezt be egy egészen elképesztő dilettantizmus, ami minden cselekedetüket és megnyilvánulásukat áthatja. Ha nem látszana világosan, hogy még a saját kicsi szervezetüket sem képesek nem hogy hatékonyan, hanem sehogyan sem működtetni, hogy káderpolitikájuk és a tagjaik és testületeik közötti együttműködés szinte semmiben nem különbözik az őket körülvevő kelet-európai valóságtól. És akkor még nem beszéltünk arról a zavaros zöld-kommunista-anarchista "ideológiáról", amire próbálják az üzeneteiket felfűzni. Jószándékú, kedves kis csapat ők, csak Isten őrizz, hogy valódi feladatot, vagy kormányzati felelősséget kapjanak a választópolgároktól. Jópofa, hogy vannak az Országgyűlésben, akik alkalomadtán megjelenítik a diákok, a civilek üzeneteit egy röpke performansz keretében, de annál azért ma sokkal nagyobb a baj Magyarországon, hogy ez elég legyen a megoldáshoz. És különben is, mégis milyen párt az, amelyik a legtöbb időközi választáson nem tud jelöltet állítani? Viccpárt? Valami olyasmi.

PMP?

Talán róluk a legkönnyebb nyilatkozni. Mindazokat a problémákat, amelyek az LMP kapcsán felmerülnek még megfejeli az elutasításukat alátámasztó legfőbb érv. Feladva az LMP alapdokumentumaiban lefektetett elveiket, mely szerint hazánk Simicska-Puch Holding által megkomponált és vezényelt mesterséges megosztottságát és a megosztottságot élvező és kiaknázó Fideszt és MSZP-t egyaránt elutasítják, helyette máshogyan, értékalapon próbálnak meg a politikához közelíteni, ők azért váltak ki az LMP-ből, mert nem tudták elfogadni pártjuk legfőbb demokratikus testületének a döntését. Azt a döntést, amely éppen arról szólt, hogy nem adják fel az elveiket, és nem dörgölőznek a szocialistákhoz azzal a jelszóval, hogy Orbán ellen mindent szabad, mert ő maga az ördög. Szóval minden rossz, amit az LMP-ről el lehet mondani, az rájuk is érvényes, viszont az a kevés jó, ami az LMP-t jellemzi, az rájuk már nem igaz. Ha van mégis bármi pozitívum velük kapcsolatban, az talán az, hogy elvitték magukkal az LMP-ből a sok elvtelen mellett az egyik Chávez-rajongó főkommunistát, ezzel is egy minimális esélyt adva az LMP-nek arra, hogy ha összeszedi és megfeszített kemény munkával elkezdi megszervezni magát, akkor vállalható párttá váljon. Erre persze minimális az esély, de az elvtelenek és a főkommunista nélkül a nullánal ma már egy egész kicsit nagyobb.

DK?

Gyurcsány, Molnár, Vadai, Bauer es társaik? Na ezt, biztosan nem kell túlmagyarázni. Világos, hogy az MSZP romlottságával, erkölcstelenségével, butaságával és víziótlanságával szemben szerettek volna ők valami mást csinálni, csak hát ehhez szükség lenne erkölcsökre, észre, vízióra, és mindenekelőtt hitelességre meg tisztaságra. Itt meg is bukott a kísérlet, ahogyan az MSZP, úgy ők sem lesznek soha opció a polgárság számára.

Együtt 2014?

A nagy álom, a nagy lehetőség? Nem nekünk. Az a párt, amelyik úgy próbálja megszólítani a közepet, sőt akár a kiábrándult egykori Fidesz-szavazókat is, hogy társelnökként egy láthatóan minden elvi és erkölcsi alapot nélkülöző, egykori Gyurcsány-államtitkár, hetekkel ezelőtt még MSZP-tag hasbeszélőt, egy szakszervezeti vezető, bizonyára jószándékú, de maximum középszerű katonát, és egy párezres fővárosi szubkultúrát képviselő hivatásos "civilt" választ meg? Mind a mai napig meg nem választott, csak a nép felett lebegő miniszterelnök-jelöltje pedig az a Bajnai, akivel még az lenne a legkisebb gond, hogy a nagy visszatérő beszédét olyan sírós hangú kisfiúként adta elő, hogy még aki a legnagyobb jószándékkal állt hozzá, az is csak azt ismételte magában, hogy "Én kérek elnézést..."? Az a Bajnai, aki minden bizonnyal egy tehetséges, okos, képzett és jószándékú középvezető, de vízió és karizma híján olyan messze van egy sikeres és hatékony elsőszámú politikai vezetői szereptől, mint Makó Jeruzsálemtől? És aki emellett még erkölcsi integritását és hitelességét is alaposan aláásta akkor, amikor a saját kormányába ültette azt a válogatott MSZP-brigádot, akik nevei hallatán jóérzésű ember minimum összeszorítja a fogát, esetleg még káromkodik is egy rövidet? Az a Bajnai, aki úgy beszél most politikai középről, polgári demokráciáról és kapitalizmusról, hogy pár éve még kamerák kereszttüzében énekelte egy MSZP-kongresszuson az Internacionálét? A huszonegyedik század elején, az Európai Unióban, annak is a keleti végein? Meg aki egy PMP-s chávista kommunistával egyezteti a gazdaságpolitikai programját, és amely egyeztetésről a chávista kommunista elégedetten nyilatkozik, mert szerinte hasonlóak a céljaik? Miről beszélünk? Hogy ő ma a legkisebb rossz, és ezért szavazzunk rá? Hogy akkor majd olcsóbb lesz a tojás? Na ne velem!

4K és egyéb feltörekvő baloldali mozgalmak?

Ami látszik belőlük, az alapján úgy tűnik, hogy olyasmik szeretnének ők lenni, mint az LMP, vagy a PMP, csak még náluk is dilettánsabbak. Választói szempontból szóra sem érdemesek.

Bokros?

Illetve a folyton csak lebegtetett, de soha meg nem alakuló pártja? Nem hiszem. Komoly szakembernek tartom Bokrost, azon kevés magyar politikusok egyike ő, aki számomra még mindig szakértelmet és hitelességet képvisel. Csak önmagában ez is kevés. Ha olyan egyszerű lenne az élet, mint azt Bokros feltétlen hívei hiszik, akkor nem kellene mást tenni, mint kiválasztani az ország öt legokosabb makroközgazdászát és öt legokosabb alkotmányjogászát és rájuk bízni a kormányzást a következő húsz évre. De nem ennyire egyszerű az élet, és nem ennyire egyszerű a politika. A demokratikus politikához alulról építkező, civil, polgári mozgalmakra van szükség, és vezetőkre, politikusokra. Ahogy Bokros az MDF-fel sem tudta ezt produkálni, úgy tartok tőle, hogy bármilyen pártot alapít, azzal sem fog sikerülni.

Fodor, vagy Kuncze és a haverok?

Annak a sokszorosan levitézlett, kicsavart és teljesen félreértelmezett szociálliberalizmusnak a képviselői, akik legfőbb történelmi bűnükként bolsevik magatartásukkal megalapozták, hogy Magyarországon évtizedekre szitokszóvá váljon a liberalizmus? Akik úgy "liberálisok", hogy aki kicsit is mást gondol, mint ők, azt ugyanúgy kirekesztik az általuk definiált "demokraták" soraiból, mint a többi szélsőség az aktuális ellenségét? Ne viccelődjünk kérem, fontosabb dolgokról van itt szó. Sok-sok évük volt nekik a bizonyításra, és nem sikerült a mutatvány. Elvesztették az összes egykori szavazójukat, ideológiájuk pedig méltán került a politikai szemétdombra. Az ugyanis nem koherens, fenntartható politikai ideológia, hogy mi azért vagyunk demokraták, és jobbak, mint a többiek, mert a Jóisten nekünk adta a definiálás jogát, így aki bármiben nem ért velünk egyet, az egy rosszarcú, gátlástalan fasiszta. Legfőbb társadalmi programunk pedig nem az, hogy liberálisként elfogadjuk a társadalom sokszínűségét, és küzdünk annak fennmaradásáért, hanem az, hogy követeljük, hogy mindenki hozzánk hasonlóan nihilista álláspontot vegyen fel, és megtagadjuk és kirekesztjuk mindazokat, akik bármiféle értékrendet vallanak, ami a mi nihilista értékrendünktől különbözik. Ha ez a társaság valóban demokrata lenne, akkor megértené, hogy a magyar társadalom demokratikus módon kinyilvánította, hogy nem kér már belőlük. Ettől még gondolhatják magukról, hogy ők a legrendesebb emberek e hazában, rajta, bontakozzanak ki és kamatoztassák a tehetségüket végre az élet valamely más területén. A politikában nem nagyon kiváncsi már rájuk senki, és csak magukból csinálnak hülyét az állandó előtérbe tolakodásukkal.

Polgári alternatívát akarok

Így látom a helyzetet, és meggyőződésem, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Biztosan sokan nem értenek egyet velem, de az az érzésem, hogy sokszázezren vannak azok a polgárok, akik hozzám hasonlóan ebben a pillanatban azt gondolják, hogy ha így mennek tovább a dolgok, akkor nem fognak tudni kire szavazni 2014-ben. Nem fogunk a legkisebb rosszra szavazni, erről a stratégiáról húsz év alatt sokszorosan beigazolódott, hogy a szakadékba vezet. Ez az ország ma olyan mély válságban van, hogy itt nem lehet tovább semmilyen rosszal kísérletezni, még a legkisebbel sem. Itt okos, értelmes, tisztességes, szabad, öntudatos polgárokra van szükség, akik megszervezik magukat és végre versenybe szállnak a hatalom megszerzéséért. Képzett, művelt, világlátott polgárok, akik a magánszférában, versenykörülmények között már letettek valamit az asztalra, csak ők lehetnek képesek arra, hogy hazánk sorsát egy kicsit jobb irányba fordítsák. Rajtuk kívül persze kell még ehhez az egész társadalom együttműködése és tenni akarása, a magyarok különböző csoportjainak a kiegyezése egymással és az elindulás egy közös irányba, ahol nem arra fecséreljük az alkotó energiákat, hogy egymást marjuk, hanem közösen építünk egy mindannyiunk számára lehetőségeket biztosító boldogabb országot.

Olyan pártra akarok szavazni, amelyik nem azt kéri tőlem, hogy gyűlöljem a polgártársaimat, és amelyik nem azt hazudja nekem, hogy ha rá szavazok, akkor minden magától rendben lesz. Olyan pártra akarok szavazni, amelyik előre figyelmeztet mindenkit, hogy például fel fogja emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy többet fog költeni az oktatási rendszerre és az egészségügyre, és ehhez a pénzt a nem elsődleges állami kiadások megszüntetésén, és a politikai korrupció üldözésével fogja előteremteni. Elegem van a hazugságokból, a hülyének nézett tömegeknek címzett demagógiából, a celebpolitikusokból, a jól ismert fizetett megmondókból, az értelmiség azon részéből, amelyik az elmúlt húsz évet ugyanolyan lelkesedéssel játszotta végig a politika mocsarában fetrengve, mint a Simicska-Puch Holding összes többi alkalmazottja és részvényese. Őszinte, tisztességes beszédet akarok hallani hétköznapi, szabad, öntudatos, hiteles polgárok szájából.

Ha nem lesz ilyen alternatíva, akkor a polgárság számára 2014 teljesen reménytelen. Akár marad Orbán és a bolsevik kommunista Fidesz, akár a Puch-Simicska Holding másik divíziója veszi át a kormányrudat, nincs különbség. Ezzel a politikai osztállyal csak a reménytelenség és a kilátástalanság örök.

 

Címkék: választás mszp fidesz mdf liberalizmus gyurcsány ferenc fodor gábor orbán viktor jobbik kommunizmus cinizmus butaság bajnai gordon kuncze gábor mutyi 2014 polgárság erkölcstelenség cigányság pmp dilettantizmus 4k bokros lajos elvtelenség dk lmp mesterházy attila szociálliberalizmus együtt 2014 puch-simicska

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://inoffensus.blog.hu/api/trackback/id/tr715182881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fűszeres Grün 2013.03.29. 19:18:19

2014-nek - ha nem történik meg a hatalmas demokratikus ellenzéki összeborulás (a la Karácsony Gergely) -, jó eséllyel reszeltek és maradnak a fiúk. Hogy ez ahhoz vezet-e, hogy 2015-16-ban keményebb eszközökkel kergettetnek el, vagy 20 évig I. Viktort nézzük az újra felépített Felvonulási téri tribünről integetni, fogalmam sincs. Azzal sajnos csak egyetérteni tudok, hogy nagy reményekre jogosító alternatívát nem nagyon látni.

Más: kevered Kónya Pétert Árok Kornéllal. Kónya katona, nem tűzoltó.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.03.29. 19:35:08

@Fűszeres Grün: "Más: kevered Kónya Pétert Árok Kornéllal. Kónya katona, nem tűzoltó."

Igaz, köszönöm az észrevételt. Elnézést a tévedésért, javítottam.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.03.29. 21:05:27

@Fűszeres Grün: Én sem szeretem különösebben a mi Viktátorunkat, de azért jó lenne, ha megtudnánk haladni azt a gondolkodást, amely Mo. egyetlen problémájának OV-t nevezi meg. Bárcsak ennyire egyszerű lenne a helyzet.

Fűszeres Grün 2013.03.29. 22:08:33

@serial sinner: ebben nyilván tökéletesen egyeértünk. Részemről én annak örülnék, ha egy csomó Tokfalvi et al., Sztojcsev, Inoffensus etc bezárkózna egy szobába egy halom profi PR/marketingszakemberrel, fehér füstig. De ez is már csak 2018-at vehetné célba, vagy nem?

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.03.29. 22:54:58

@Fűszeres Grün: Én pesszimista vagyok. Szerintem, ha a világ legjobb emberei, a világ legjobb programját is raknák le az asztalra (gondolom, hogy a srácok ennél nem adnák alább :)), akkor is csak max 20-30% érnének el. A magyar társadalom rettenetes kulturális válságban van, és ameddig ez nem változik, addig biztosan nem lesz normális kormánya ennek az országnak.

Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr. · http://eleanor-pitthy-palkho.blog.hu/ 2013.03.30. 20:34:15

Nagyképű, észosztó majom, kinek képzeled magad?
Annyira vagy csak te polgár, amennyire én belvárosi bőcsész... :D

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.03.30. 21:06:50

@Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr.: Nos, ez is egy vélemény. Szerintem önmagáért beszél. Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

sztd 2013.03.31. 17:44:04

Az elemzéssel szinte teljesen egyetértek, a végkövetkeztetés azonban szerintem hibás.

Egyrészt a legkisebb rossz kiválasztása tudatosítja, hogy
- nem olyan rossz az, vagy
- én valakikkel tudok, és akarok is jobbat csinálni, és
- nem fordultam el tökéletesen a lehetőségek mérlegelésétől, és a választásra való hajlandóságtól

A remény elsősorban bennünk van. Ez a rendszer többé-kevésbé hagyja élni az embert, így a reményt is meghagyja. Minden építkezés sokáig tart, az nem lehet kiindulópont, hogy mi lesz 2014-ben (2018-ban, 2022-ben stb.).
Épülni és építkezni kell, és akkor lesz valami, amit tettünk. Az nem épp polgári mentalitás, hogy ölbe tett kézzel nézzük, ahogy összedől körülöttünk minden, vagy elmegyünk, mert már nézni sem bírjuk.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.01. 00:09:08

@sztd: "Épülni és építkezni kell, és akkor lesz valami, amit tettünk. Az nem épp polgári mentalitás, hogy ölbe tett kézzel nézzük, ahogy összedől körülöttünk minden, vagy elmegyünk, mert már nézni sem bírjuk."

Egyetértek. Félreértesz, illetve valószínűleg én nem fogalmaztam jól, ha ezt a végkövetkeztetést olvastad ki a mondataimból.

Szerintem is cselekedni kell. Gondolkodni, vitázni, szintetizálni. Megfogalmazni a 21. századi magyar polgárság hitvallását, vízióját és politikai programját, majd ezek megvalósításához pártot szervezni és sikerre vinni az egymást követő választásokon.

Ennek egyáltalán nem mond ellen az írásom végkövetkeztetése, amely pusztán annyi, hogy ahogy most kinéznek a dolgok, 2014-re nem lesz ilyen alternatíva a szavazólapokon. Csak a jól ismert "legkisebb rosszak" lesznek, ez viszont szerintem ma már nem alternatíva.

Ennél az is felelősebb magatartás, ha érvénytelenül szavazunk, ahelyett, hogy megtámogatnánk a szavazatunkkal olyan valakiket, akikről pontosan lehet tudni, hogy csak kárt okoznak a hazánknak. És ez ölbe tett kézzel ülést sem jelent, már az előrelépés, hogy kitörünk az ördögi körből, és meggyengítjük a Puch-Simicska-rendszert, ha már egyből eltörölni nem is tudjuk.

És mindeközben természetesen dolgozni kell szorgalmasan, hogy 2018-at optimistábban várhassuk.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.01. 00:23:52

@serial sinner: "Én pesszimista vagyok. Szerintem, ha a világ legjobb emberei, a világ legjobb programját is raknák le az asztalra (gondolom, hogy a srácok ennél nem adnák alább :)), akkor is csak max 20-30% érnének el. A magyar társadalom rettenetes kulturális válságban van, és ameddig ez nem változik, addig biztosan nem lesz normális kormánya ennek az országnak."

Teljesen egyetértek. Magyarországon akkor fog választást nyerni a polgári alternatíva, ha a társadalom többsége végre megérti, hogy ez az egyetlen út egy olyan állapot felé, ahol mind többen élnek mind jobb és tartalmasabb, boldogabb életet.

Ez ma egyáltalán nincs így. Sem az, hogy a szabad, önálló, tartalmas élet lenne a magyarok többségének a célja, sem az, hogy a többség megértené, hogy ehhez egyedül a liberális polgári demokrácia és a tisztességesen versenyző piacgazdaság tud megfelelő kereteket biztosítani.

Ezzel együtt az az általad vizionált 20-30% egyáltalán nem lenne rossz. Valahol el kell kezdeni, nyilván nem lehet elsőre 51%-ot kapni.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.01. 00:47:25

@Fűszeres Grün: "2014-nek - ha nem történik meg a hatalmas demokratikus ellenzéki összeborulás (a la Karácsony Gergely) -, jó eséllyel reszeltek és maradnak a fiúk. Hogy ez ahhoz vezet-e, hogy 2015-16-ban keményebb eszközökkel kergettetnek el, vagy 20 évig I. Viktort nézzük az újra felépített Felvonulási téri tribünről integetni, fogalmam sincs. Azzal sajnos csak egyetérteni tudok, hogy nagy reményekre jogosító alternatívát nem nagyon látni."

Szerintem 20 évig biztosan nem fogjuk nézni, és remélem, hogy az erőszak is elmarad, bár a kettő közül talán ez a valószínűbb. A leginkább mégis arra számítok, hogy 2018-ra annyira szembeötlő lesz minden rendszerünk lerohadása, és a leszakadás a szomszédainktól meg a saját lehetőségeinktől, hogy a társadalom többsége végre megérti es elfogadja, hogy a romantikus nacionalista-kommunista kísérlet megbukott.

Ekkor, és csak ekkor veheti át eséllyel és széles társadalmi támogatással a háta mögött a hatalmat egy polgári alternatíva. Amíg a magyarok többsége alapvetően nem érti meg, hogy Orbán (és Mesterházy, és kartellező cimboráik, röviden: a Puch-Simicska Hding) útja a szakadékba vezet, addig nincs esélye a nyugatos, polgári gondolatnak.

Ebből a szempontból egyszerűen elkerülhetetlen, hogy Orbán a szakadékba manőverezze az országot. Muszáj megvárni ezt, és csak ezután lehet elkezdeni az újjáépítést, még akkor is, ha mi már most pontosan tudjuk, hogy ez az út nem vezet sehova. Ugyanis demokrácia van, és ebben nekünk is csak egy szavazatunk van fejenként. Amíg a tömegeknek jó a Fidesz-MSZP-kartell, addig sajnos semmi egyebet nem tehetünk, mint várunk, tervezünk, szervezünk, írkálunk, vitázunk. Röviden: felkészülünk.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.04.01. 21:33:02

@Inoffensus: "Ezzel együtt az az általad vizionált 20-30% egyáltalán nem lenne rossz. Valahol el kell kezdeni, nyilván nem lehet elsőre 51%-ot kapni."

Kezdetnek tényleg nem lenne rossz 20-30%

"Ebből a szempontból egyszerűen elkerülhetetlen, hogy Orbán a szakadékba manőverezze az országot. Muszáj megvárni ezt, és csak ezután lehet elkezdeni az újjáépítést,"

Sajnos az a történelmi tapasztalat, hogy egy összeomlás után inkább a szélsőséges erők szoktak megerősödni.

sztd 2013.04.01. 22:25:12

@Inoffensus:
Rendben, akkor nagyrészt egyet értünk, kivéve egy dolgot.

A következő választás akkor is lehet érvényes, ha csak 106 ember fog szavazni, és szerintem a nem/érvénytelen szavazás felhatalmazás arra, hogy azt csináljon, amit akar, hisz még számonkérés sincs.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.02. 15:30:34

@serial sinner: "Sajnos az a történelmi tapasztalat, hogy egy összeomlás után inkább a szélsőséges erők szoktak megerősödni."

Ez igaz. Sajnos azonban az is történelmi tapasztalat, hogy senki, egy ország sem lépheti át a saját árnyékát, nem ugorhatja át - mint ahogy azt pl. Lenin képzelte - a társadalmi fejlődés különböző, a további építkezés miatt szükségszerű szintjeit.

Ahogy a mai demokratikus német társadalom stabilitása is azon a kollektív tapasztalaton alapszik, hogy egy másmilyen út nem működött. És ahogyan a mai Irakban és Afganisztánban nem funkcionál nem, hogy a demokrácia, de lassan az állam sem, hiába vitte oda az intézményeit sok százezer nyugati katona.

Más léptékkel, de ugyanez volt a baja az 1990-2010 közötti magyar demokráciának is. Hiába importálta a rendszerváltó elit a legjobbnak tűnő nyugati intézményrendszert, hiszen a nép sem nyitott, sem fogékony nem volt ezekre, így aztán nem is működtek rendeltetésszerűen. A magyar nép 1989-ben nem demokráciát akart, hanem új Gorenje hűtőt meg használt Ford Escortot. Hogy ezt éppen a demokrácia nevében ígérték meg neki, az a legkevésbé volt fontos.

Szóval addig, amíg a magyar társadalom minimum 50%-a nem ismeri fel, hogy a saját, és egész nemzetünk jólétének a biztosítéka a Nyugathoz tartozás, és az ott évszázadok alatt kikísérletezett intézmények (piacgazdaság, demokrácia) adaptálása, addig nem lesz itt polgári kormányzás.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a polgárságnak ne lenne addig is dolga és politikai felelőssége. Nagyon sokat kell dolgozni még azért, hogy valaha 20-30% legyen, pláne majd egyszer 51. És ezt valamikor el kell kezdeni, egyik út sem kezdődött soha a célnál, csak lépésről lépésre lehet haladni.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.02. 15:34:33

@sztd: "A következő választás akkor is lehet érvényes, ha csak 106 ember fog szavazni, és szerintem a nem/érvénytelen szavazás felhatalmazás arra, hogy azt csináljon, amit akar, hisz még számonkérés sincs."

A nemszavazást én sem tartom opciónak. Szerintem kötelességünk szavazni, különösen egy ilyen időszakban. Az viszont opció, hogy érvénytelenül szavazunk, világossá téve, hogy nem elrontottuk a szavazólapot, hanem, hogy az a véleményünk, hogy szeretnénk választani, de ebből a választékból nem tudunk.

Ha Orbán 106 szavazattal megnyeri a választást, és lesz mellette 1 millió érvénytelen szavazat, az igenis komoly jelzés lesz mind befelé, mind kifelé arról, hogy mennyire legitim az a kormány.

OrizaTriznyak 2013.04.03. 07:59:34

" Bajnai, akivel még az lenne a legkisebb gond, hogy a nagy visszatérő beszédét olyan sírós hangú kisfiúként adta elő, hogy még aki a legnagyobb jószándékkal állt hozzá, az is csak azt ismételte magában, hogy "Én kérek elnézést..."?"
Ha csak ennyit sikerül kihallani Bajnai megszólalásaiból, akkor szerintem nem csak benne van a hiba. Egy kicsit talán félre kellene tenni az előítéleteket, a magasból mindenkit könnyedén elítélő hozzáállást és meghallgatni, amit mások mondanak. A szakadék, mint kívánatos kifejlet a legkevésbé felelős polgári hozzáállás.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.03. 13:27:10

@OrizaTriznyak: "Ha csak ennyit sikerül kihallani Bajnai megszólalásaiból, akkor szerintem nem csak benne van a hiba. Egy kicsit talán félre kellene tenni az előítéleteket, a magasból mindenkit könnyedén elítélő hozzáállást és meghallgatni, amit mások mondanak. A szakadék, mint kívánatos kifejlet a legkevésbé felelős polgári hozzáállás."

Értem a kritikát, és egyet is értenék vele, ha érvényes lenne. Szerintem azért nem az, mert a szöveg következő mondataiban adok jó néhány konkrét indokot, hogy miért tartom Bajnait vállalhatatlannak. Ezek nem előítéletek, hanem nagyon konkrétan és aktuálisan Bajnai eddigi és jelenlegi tevékenységének a megítélése a saját, szubjektív szempontjaim szerint. És a legkevésbé sem a magasból és nem könnyedén ítélkezem, hanem a politika legalsó szintjéről, a felelős választópolgár perspektívájából.

Végighallgattam Bajnai beszédét, meghallottam, amiket mondott, csak komolyan venni nem tudom a szavait a felsorolt érvek miatt. Nem gondolnám, hogy az lenne a felelős polgári hozzáállás, hogy felejtsünk el mindent, ami eddig volt, és csak az aktuális szavakra figyeljünk, hátha újra becsapnak minket, mint már annyiszor.

OrizaTriznyak 2013.04.03. 15:28:48

@Inoffensus: Ahogy én emlékszem ő sem azt mondta, hogy felejtsünk el mindent. Csak azt, hogy végre értékeljük az elmúlt húsz-egynéhány évet reálisan, ki-kit valódi érdeme szerint.
Jelenleg a választáson részvételre a legkisebb eséllyel is pályázó szereplőknek mind van előélete. Azt kellene felmérni, hogy ezen előélet alapján melyikük vállalható és melyikük nem. Nálam Bajnai a vállalható kategóriába esik. Ebbe lehet, hogy nem értünk egyet, de az elmúlt húsz év összes figuráját elvetni szerintem a Fidesz szándékai szerint való, mert így vetélytársak nélkül maradnak és megtartják a hatalmat. Ami szerintem a legrosszabb alternatíva. Azt a kíméletlen és aljas karakter gyilkosságot, amit minden riválisukkal szemben elkövettek és elkövetnek, nem szabad elfogadni és nem szabad, hogy befolyásolja a független polgárt.

OrizaTriznyak 2013.04.03. 15:42:51

A fentiekhez még annyit: Bokros neve tizen-egynéhány évvel ezelőtt szitokszó kategóriába tartozott, ma meg már szakértelmet és hitelességet képvisel. Csak nem politikus, merthogy az is szaktudás. Az MDF tudott élni a nevével, de ő nem hiszem, hogy valaha is esélyes pártot hozna létre. Nehogy így járjunk a ma szitokszónak számító politikusokkal, és későn ismerjük fel, hogy tulajdonképpen érdemtelenül gyaláztuk őket.
És a Bajnai-kormány összetételéről: az egy MSZP támogatta kormány volt, nem volt lehetősége nem bevonni MSZP-s erős embereket. De ott volt Oszkó és Balázs Péter, akik talán nem a hitelesség minimumai.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.04. 03:38:21

@OrizaTriznyak: "Nálam Bajnai a vállalható kategóriába esik. Ebbe lehet, hogy nem értünk egyet, de az elmúlt húsz év összes figuráját elvetni szerintem a Fidesz szándékai szerint való, mert így vetélytársak nélkül maradnak és megtartják a hatalmat."

Nem tudom, hogy mi a Fidesz szándéka, és különösebben nem is érdekel. Nekem az a szándékom, hogy engem tisztességes, okos, hiteles polgárok képviseljenek az Országgyűlésben. Ehhez bizony kénytelen vagyok elvetni az elmúlt negyedszázad összes politikusát és pártját (Orbánnal és a Fidesszel az élen), mert ők már "bizonyítottak". És ebbe a garnitúrába nálam bizony Bajnai is beletartozik. Világos, hogy ebben nem értünk egyet, de ez nem baj. Mindnyájan egy szűk perspektívából szemléljük a világot, és ez alapján természetes, hogy különböző módon ítéljük meg ugyanazt a dolgot.

Ha ez a szavazói magatartás oda fog vezetni, hogy a Fidesz megtartja a hatalmat, hát legyen. Így működik a demokrácia. A magam részéről én csak a saját cselekedeteimért tudok felelősséget vállalni, az egész nepéért nem. A sajat felelősségérzetem pedig azt diktálja, hogy ne szavazzak olyan politikusra és pártra, akikről már beigazolódott, hogy kárt okoznak a hazánknak. Így tehát, ha 2014-ben nem lesz polgári alternatíva, akkor én érvénytelenül fogok szavazni.

Egyébként érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyire van értelme a szavazópolgárok ellenében valahogy kínkeservesen kicsikarnia az ellenzéknek egy nem túl nagy győzelmet 2014-ben. Szerintem, hacsak nincs egy igazán ütős, okos, hiteles polgári program, amellyel kétharmadot lehet szerezni, akkor semennyire. Most nincs ilyen. Ha a mai ellenzék nagy nehezen éppen legyőzi a Fideszt egy év múlva, akkor folytatódik a szokásos agónia, a Fidesz és hívei pedig destruktív módon ordibálnának úton-útfélen, hogy azért nem működik semmi, mert elvették a hatalmat Orbántól, amikor már minden éppen jól kezdett alakulni.

Szerintem ennél az is jobb, ha marad Orbán, és egyszer s mindenkorra beigazolódik, hogy a buta, képzetlen, műveletlen, primitív nacionalista látszatkeresztény kommunizmusuk nem vezet sehova. Újabb négy évnyi lecsúszás után talán megérti majd ez a társadalom, hogy csak egy nyugatos, polgári liberális út vezet egy élhetőbb ország felé, ahol mind többen tudnak jobb és tartalmasabb életet élni, és ennek megfelelően beállnak a tömegek 2018-ban a polgári alternatíva mögé.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.04. 03:59:35

@OrizaTriznyak: "Bokros neve tizen-egynéhány évvel ezelőtt szitokszó kategóriába tartozott, ma meg már szakértelmet és hitelességet képvisel."

Számomra tizen-egynéhány évvel ezelőtt sem volt szitokszó Bokros neve. Amióta ismerem, nagyon tisztelem es elismerem a tudását és a szakmai és politikai tevékenységét.

"Nehogy így járjunk a ma szitokszónak számító politikusokkal, és későn ismerjük fel, hogy tulajdonképpen érdemtelenül gyaláztuk őket."

A magam részéről nem félek attól, hogy ilyen hibába esnék. Fent is kifejtettem, hogy elismerem Bajnai érdemeit, sőt, még azt is kész vagyok kijelenteni, hogy talán a legszínvonalasabb kormányzás volt az ő egy éve az elmúlt negyedszázadban. Ez azonban sajnos nem elsősorban neki dicséret, hanem inkább a harmatgyenge mezőny felé súlyos kritika. Másrészt lehetett ő ebben a gyalázatosan gyenge és primitív magyar politikai mezőnyben egy évig, egy speciális helyzetben a legjobb, de ma már nagyon más a helyzet, és nagyon másra van szükségünk ahhoz, hogy ebből a tengermély, sokszorosan áttételes válságból kimásszon Magyarország.

"És a Bajnai-kormány összetételéről: az egy MSZP támogatta kormány volt, nem volt lehetősége nem bevonni MSZP-s erős embereket."

Egyetértek. Szerintem éppen ezért volt hiba és erkölcstelenség a részéről, hogy mégis elvállalta a feladatot.

"De ott volt Oszkó és Balázs Péter, akik talán nem a hitelesség minimumai."

Ezzel is egyetértek. Amennyire meg tudom ítélni, ők ráadásul egész színvonalas szakmai munkát is végeztek abban az egy évben. Magukat viszont ők is pont úgy lejáratták, mint Bajnai, azzal, hogy mégiscsak Kiss Péterrel, Szekeressel, stb. ültek egy kormányban, hoztak velük közös döntéseket és elkerülhetetlenül vettek részt - ha más nem közvetve - a szocialista mutyimocsárban. Aki korpa közé keveredik, ne csodálkozzon ha megeszi Szanyi kapitány.

És ami a legdurvább: ha Bajnai annak idején nem vállalja el a szocialisták kiszolgálását, hanem hagyják, hogy jöjjön egy előrehozott választás, akkor túl azon, hogy most a szememben hiteles politikus lehetne, valószínűleg a Fidesz sem szerzett volna kétharmadot, és az ország megúszta volna ezt az orbáni ámokfutást.

OrizaTriznyak 2013.04.04. 07:53:41

Nagyon sok mindenben egyet értünk, ezért is szoktam olvasni a blogot. De a politika nem kis részben a kompromisszumokról szól. Ami nem mindegy, az az, hogy minek érdekében kötik a kompromisszumokat.
Szerintem ha Bajnai 2009-ben nem vállalja, a Fidesznek valószínűleg 2009-ben is összejött volna az 53 %. És nem tudom, abban a helyzetben, a frissen beütött válság miatti vészreakciók közepette milyen hatást váltottak volna ki az unortodoxia intézkedései. És a mi lett volna ha... kérdések nem visznek előbbre a jó stratégia kiválasztásában.
Ami még zavar, az a vagy az lesz, amit jónak gondolok, vagy kivonulok és hadd boruljon minden. Egyrészt nincs módunk kivonulni, legalábbis sokunknak, és egy államcsőd, vagy az elégedetlenség szülte zavargások olyan kifejletek, amelyeket minden módon el kellene kerülni. Másrészt a politika az adott pillanatban lehetséges legjobb megoldás, a legjobb kompromisszum megtalálásáról szól. Ha nem, akkor az nem politika. Sok jó szándék csúszott félre ilyen okok miatt.

zgabi 2013.04.04. 09:50:08

Sajnos az a helyzet, hogy a jelenlegi ellenzék ( mínusz Jobbik) nem fogja tudni leváltani jövőre a Fideszt. Simán nyernek Orbánék, még az is meglehet, ismét elérik a 2/3-ot és továbbra is kényükre-kedvükre módosítgathatják a " gránitba vésett" alaptörvényt. Ha csak simán győznek, de nem érik el a 2/3-os többséget, az talán még rosszabb lesz, mint Orbán teljhatalma. Mert akkor az alaptörvény újabb és újabb módosítgatásaihoz szükségük lesz a Jobbik segítségére, akik készséggel állnak majd rendelkezésükre. Persze, nem ingyen, valamit mindig kérni fognak a támogatásukért. A Fidesz pedig teljesíteni fogja kívánságaikat legyenek azok bármilyen bornírt baromságok és bármennyire demokráciaellenesek. S ezt már nem fogja tolerálni az EU. Addig fognak vegzálni minket, míg önként ki nem lépünk az Unióból. Vagy ha mindent eltűrünk is a bennmaradás érdekében, akkor meg fogják találni a módját, hogy kiebrudaljanak onnan bennünket. S ha ez így lesz, akkor mély nosztalgiával fogunk visszaemlékezni a 2010-2014 közötti időszakra, amikor még gazdagok voltunk, s jól ment a sorunk az EU tagjaként. Rákosi és Ceausescu is lexarta, hogy éhezik a nép, csak egy volt fontos nekik, diktatúrájuk fennmaradása és a nómenklatúra magas életszínvonalának megőrzése. Bármi áron. Még mielőtt idáig fajulnának a dolgok, jó lenne ha a hatalmon lévők felfrissítenék történelmi ismereteiket 1956-ról és 1989-ről. Nehogy késő legyen!

OrizaTriznyak 2013.04.04. 12:30:12

@zgabi: Pontosan ezért gondolom, hogy nem szabad túlságosan szigorúan ragaszkodni bizonyos elvekhez, pláne akkor, ha azok vitathatóak is. Az tragédia lenne, ha kikerülnénk az EU-ból, az elmúlt 20 év legfontosabb eredménye menne így a levesbe. És visszakerülni nem lenne könnyű, mert egy újraválasztás az egész országról állítana ki bizonyítványt, nem lehetne a Fideszre meg a kormányra mutogatni, hogy ők a hibásak és nem a nép.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.04. 17:35:19

@OrizaTriznyak: "Nagyon sok mindenben egyet értünk, ezért is szoktam olvasni a blogot."

Ennek örülök.

"De a politika nem kis részben a kompromisszumokról szól. Ami nem mindegy, az az, hogy minek érdekében kötik a kompromisszumokat."

Ezzel is egyetértek, de azt is tudni kell, hogy miért megyünk bele egy kompromisszumba. Van olyan helyzet, amikor nincs értelme kompromisszumot kötni, mert az eredmény nem képvisel értéket, akár még káros is. Szerintem az összeborulás a szocialistákkal azzal a jelszóval, hogy Orbán ellen semmi nem drága, nos ez egy olyan cél, amiért nem érdemes kompromisszumot kötni. Húsz éve szavazunk szorgalmasan a másik oldal démonizálásától fűtve, és ide jutottunk. Én ebben nem veszek tovább részt.

"Szerintem ha Bajnai 2009-ben nem vállalja, a Fidesznek valószínűleg 2009-ben is összejött volna az 53 %. És nem tudom, abban a helyzetben, a frissen beütött válság miatti vészreakciók közepette milyen hatást váltottak volna ki az unortodoxia intézkedései. És a mi lett volna ha... kérdések nem visznek előbbre a jó stratégia kiválasztásában."

Nyilván soha nem fogjuk megtudni, hogy "mi lett volna ha". Ha nem ezen spekulálunk, hanem a dolgot magát, az akkori döntéseket tekintjük, akkor mit látunk? Azt, hogy azzal a címszóval, hogy csak Orbán ne kerüljön hatalomra a szocialisták - meg persze ne felejtsük: az SZDSZ - mindent megtettek a ciklusuk kihúzásáért, vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb helyzetbe hozva magukat és az országot, és ebben vett részt Bajnai is. A végeredmény pedig mi lett? Az, hogy Orbán csak hatalomra került, nem is akárhogy és nem is akármilyen hatalomra. Megérte az erkölcstelenkedés és az ország idejének a húzása? Szerintem nem.

"Ami még zavar, az a vagy az lesz, amit jónak gondolok, vagy kivonulok és hadd boruljon minden. Egyrészt nincs módunk kivonulni, legalábbis sokunknak, és egy államcsőd, vagy az elégedetlenség szülte zavargások olyan kifejletek, amelyeket minden módon el kellene kerülni."

Egyetértek, nem helyes hozzáállás, ha tízmillióan tízmillió felé megyünk. Én is épp az ellenkezőjét szoktam szajkózni: meg kellene a magyaroknak végre tanulni egy kicsit együttműködni. De a másik véglet sem helyes, mely szerint működjünk együtt bármi áron. "A cél szentesíti az eszközt" nem helyes, nem erkölcsös, és hosszú tavon biztosan önmagát elpusztító stratégia.

"Másrészt a politika az adott pillanatban lehetséges legjobb megoldás, a legjobb kompromisszum megtalálásáról szól. Ha nem, akkor az nem politika. Sok jó szándék csúszott félre ilyen okok miatt."

Igen, ezzel is egyetértek. Csak megint: nem mindegy a mérték. Vannak határok, amiket nem lehet átlépni, mert az már nem kompromisszum, hanem megsemmisülés. Pontosan ennek jegyében, és pontosan így semmisült meg a rendszerváltó politikai osztály hitelessége, majd az erkölcse és végül nem csak a gerince, hanem a teljes csontváza az elmúlt negyedszázadban.

Elnézést, de én ebben tényleg nem tudok tovább részt venni azzal, hogy pozitívan kifejezem a támogatásmat a szavazatommal, hogy folytassák ugyanazok, ugyanezt a menetelést.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.04. 17:44:24

@zgabi: "Sajnos az a helyzet, hogy a jelenlegi ellenzék ( mínusz Jobbik) nem fogja tudni leváltani jövőre a Fideszt."

Egyre inkább így látom én is. Úgy tűnik, hogy jelenleg a magyar társadalom alapvetően támogatja, illetve eltűri ezt a nacionalista látszatkeresztény kommunista kísérletet. A nép ellenében nem lehet választást nyerni és kormányozni, egyszerűen meg kell várni, amíg a többség felismeri, hogy ez az út nem vezet sehova. Ettől a felismeréstől sajnos még messze vagyunk.

Hogy ennek milyen, az eddigieknél is durvább következményei lesznek, az a jövő zenéje. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy társadalom nem ugorhat át fejlődési szinteket, ezeket a kísérleteket, ezeket a vitákat láthatóan a magyaroknak is le kell folytatniuk ahhoz, hogy a tanulságok bemenjenek a kollektív tudatunkba, és később már ne kövessük el ugyanezeket a hibákat. A többség számára sajnos az kevés, hogy elolvassuk a történelemkönyvekben más népek hibáit. Ahogy az egyes ember is alapvetően csak a magáéból tanul, úgy a társadalom is.

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.04. 17:54:18

@OrizaTriznyak: "Az tragédia lenne, ha kikerülnénk az EU-ból, az elmúlt 20 év legfontosabb eredménye menne így a levesbe."

Egyetértek. Viszont azt is látni kell, hogy ezt nem elég nekünk kettőnknek, hármunknak, tízezrünknek tudnia, ezt az egész népnek meg kell egyszer értenie.

Nem működik az az elitizmus, amivel a rendszerváltáskor, meg azóta kísérleteztek, mondván, hogy "a nép úgyis hülye, majd mi kitaláljuk helyette, hogy mi a legjobb társadalmi, gazdasági berendezkedés, ők csak szépen játszák benne a maguk szerepét". Nem működik, mert egy társadalom működéséhez kell egy alap megegyezés a legfontosabb dolgokban, ahhoz, hogy a mégoly szuper intézmények működőképesek legyenek. Magyarországon nem volt ilyen elvi alapú megegyezés, csak az, hogy mindenki vehessen végre Gorenje hűtőt.

Sajnos ma is az az egyetlen "értékrendbeli" fundamentuma a társadalmunknak, hogy "az állam intézzen el mindent helyettem, adjon nekem pénzt, én viszont nem adok se neki, se másnak, ne változzon semmi, ne csináljunk semmit, aki csinál valamit, azt húzzuk vissza". Amíg ez nem változik, és csak az elit rángatja a társadalmat annak akarata ellenére előre, addig csak kumulálódik a sok feszültség, ami minél később tör elő, annál nagyobb kárt okoz.

sztd 2013.04.04. 23:46:07

@Inoffensus:
"Ha Orbán 106 szavazattal megnyeri a választást, és lesz mellette 1 millió érvénytelen szavazat, az igenis komoly jelzés lesz mind befelé, mind kifelé arról, hogy mennyire legitim az a kormány."

A kérdés, hogy a jelzésen túl mire lehet vele menni. Török Gáborral értek egyet:
torokgaborelemez.blog.hu/2012/08/31/v1_tenyleg_jo_otlet_a_valasztas_bojkottja
Jelezni a közvéleménykutatókkal jelzünk. A választásokon 4 évre döntünk.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.04.09. 22:19:25

Magánemberként igazad van. Egy normális világban.
Polgárként már necces a dolog, de tudva, hogy mennyire nehéz olyan embereknek, akik nem politikai hatalomra vágynak, összehozni egy politikai közösséget (mozgalomról meg pártról most nem is beszélnék), ugorgyunk.
Viszont politikai véleményformálóként (márpedig a blogger ilyen), Orizot Riznyáknak adok igazat (off: csak azért írtam másképp, hogy műveltségemet fitogtassam, habár lehet, hogy helyesírási hibával, mert az érintett műveket főleg auditívan élveztem).
On: Igen, ma Magyarországon egy polgári alternatívának esélye sincs. De magától nem fog a nép rájönni, hogy ez kell neki. Tehát aki erre vágyik, első lépésként tegyen azért, hogy meglegyenek a feltételei annak, hogy esélye legyen. Ez meg az oktatási rendszeren és a szabad, normális közbeszéden múlik. Gazdasági és politikai alapismereteket, komplex vallás- és erkölcstant (többek közt az ÉS-ben van utóbbiról nagyon jó cikk, akit meg érdekel, úgyis tudja, hogy kultúrországokban mit tanítanak vallás- és kultúrtörténet cymen) és egyéb, a világban önálló tájékozódáshoz szükséges ismereteket és KÉSZSÉGEKET kell az iskolában szerezni a nebulóknak, és az kell, hogy ne legyen egy domináns erő, amely minden neki nem tetsző véleményt képes mindenféle negatív címkékkel ellátni. A következtetés innentől adódik magától.

OrizaTriznyak 2013.04.23. 09:57:21

@Kuviklacz: Köszönöm, hogy egyet értesz, ugyanígy gondolom!
(Off: moly.hu/konyvek/csukas-istvan-oriza-triznyak )

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.06.23. 23:13:59

@OrizaTriznyak: Ezt elbuktam (mentségemre, csak felolvasásban hallottam, és nem gyerekként).
De Lázár Ervinként valamely rejtélyes okból.